Zdroj: Archiv

Několik článků pode mnou má kolegyně Karima nadepsala článek “Svoboda slova…”. Ano, to je jeden z pilířů, na které je postavena naše civilizace, myslím ta západní.

Současný útok na redakci satirického týdeníku v Paříži je jednoznačně útok na svobodu slova. Je to tedy útok na pilíř naší západní civilizace. To je vyhlášení války. V době, kdy píšu tyto řádky, pár hodin po útoku, je již 16 mrtvých a fůra těžce zraněných. Účelem útoku je jedna jediná věc: do budoucna všichni važte svá slova, nebo uvidíte.

Útočníci podle svědků volali Alláh je veliký. Musí jim být jasné, že mnoho lidí si je tím pádem dá to spojitosti s muslimy a islámem. A myslíte, že to vyvolávali proto, aby takto islám diskreditovali?

Všichni vidíme, kde čerpají inspiraci pro své teroristické činy, na celém světě. Co na to ty stamiliony a miliardy pokojných věřících muslimů? Budou mlčet. A věřím že budou mlčet ne z důvodu, že by ten útok schvalovali, ale z důvodu, že budou mít strach. Odpadlictví se trestá smrtí. Možná se jich ozve pár v našich zemích, kde se to ještě jakžtakž smí. Někde na středním východě asi těžko někdo hne brvou. A tak já se teda musím zeptat těch miliard mírumilovných: myslíte, že máte tu správnou víru, když se jí nemůžete vzdát, nemůžete ji kritizovat a nemůžete ji zpochybnit?

Autocenzura zde fungovala za vlády komunistů. Autocenzura zde funguje i dnes, kdy se přední novináři bojí otřít mimo jiné i o islám jako takový. Okamžitě dostanou nálepku xenofobů a rasistů. To zatím. Teď už jsme zase o krok blíže k tomu, aby se zároveň i u nás začali bát o kejhák. Islám není o tom, jestli je někdo bílý, černý, nebo rudý, islám je víra. Být proti islámu tedy nemůže být rasismus. Když je někdo rasista, tak je proti rase národa, jak vyplývá už i z toho slova. Jakou má kdo rasu, za to nemůže. Ale jakou má kdo víru, za to může. A neobstojí argument o výchově v dětství. V dospělosti má svobodnou volbu. A pokud se kvůli svému okolí nemůže své víry vzdát, byť by chtěl, pak to není víra, ale teror.

Všichni víme co dělá tzv. Islámský stát. Jakých zvěrstev se dopouští na jinověrcích, či bezvěrcích. Islámský náboženský koncil káhirské univerzity al-Azhar, nejvyšší světová islámská autorita, po dlouhém rokování v prosinci loňského roku na Islámském státě nenalezl nic dostatečně “neislámského”, aby na něj mohl vyhlásit “takfir”, což je islámská forma exkomunikace.

Nechci tu unavovat příliš dlouhým článkem. Těch fakt a dat je mnoho. Nepište prosím, že i katolická církev má s inkvizicí a křižáckými výpravami své máslo na hlavě. Ano, má. Ale teď žijeme dnes a tady.

Autor: Tomáš Flaška

 

18 Komentářů

  1. sano
    7.1.2015 – 16 Tevet 5775 v 17:41 — Odpovědět

    bezni nemci v nacistickem nemecku taky mlceli, urcite nebyli vsichni v nsdap.
    dnesni situace s islamem je takrka identicka s 30. lety minuleho stoleti.
    a ja mam strach, ze to i podobne dopadne pokud se islam bude nadale valit evropou.

    0
    0
  2. Tony
    7.1.2015 – 16 Tevet 5775 v 22:40 — Odpovědět

    Dnes a zítra je čas na hledání vrahů a na pietu.

    Poté nastane hledání cesty. Strom se pozná po ovoci a prasečkáři se snad chytnou za nos. První člen NSDAP byl několik let bezdomovcem. Původně umírněný krajinkář se nepoložil ale zradikalizoval. Toto je paralela. Aktéry ať si každý dosadí sám.

    0
    0
  3. Erich
    7.1.2015 – 16 Tevet 5775 v 22:50 — Odpovědět

    Ty věci se mají asi takto:

    http://eretz.cz/2014/12/vrchni-imam-univerzity-al-azhar-odsoudil-islamsky-stat/

    http://zpravy.idnes.cz/reakce-na-vrazdu-davida-hainese-dm2-/zahranicni.aspx?c=A140914_120907_zahranicni_ert

    https://www.google.cz/search?q=moslims+against+isil&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=FamtVNuFFY_ZaoPwgYAH#q=muslims+against+isis&tbm=vid

    https://www.google.cz/search?q=moslims+against+isil&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=FamtVNuFFY_ZaoPwgYAH#tbm=vid&q=muslims+against+terror

    0
    0
  4. Karel79
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 06:33 — Odpovědět

    A už je to tady zase: Erich – citátor, Igor Ahmed propagátor. Ještě by se měl vyjádřit nějakou vlídnou větou Bronislav Ostřanský. Všichni jmenovaní a jim podobní farizejové ve službách islámu by snad měli být deportováni do Pákistánu, tam je atmosféra podle jejich gusta. Anebo by měli mlčet a stydět se za své obdivné prosilámské postoje.

    0
    0
  5. Erich
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 07:17 — Odpovědět

    Karle79 podívej příspěvek Tomáše Flašky je hlavně o svobodě projevu, o nebání se vyjádřit svůj názor, byť by byl nežádoucí a ty mi naznačuješ, že mám držet hubu. Takže si nejdříve ujasni, co chceš.

    0
    0
  6. sano
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 09:28 — Odpovědět

    @erich: karel79 pise, ze v podstate propagujete klerofasismus=islam.
    svobodu slova vam nebere.

    0
    0
  7. Erich
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 10:56 — Odpovědět

    Sano takže abych pochopil ten náš vzájemný dialog – Vy ty odkazy na kritiku islamistů z vlastních muslimských řad berete jako mou propagaci fašismu? Zajímavé. A já si myslel, že udělám Tomášovi radost, tím že rozeženu jeho chmury z muslimské tolerance vůči radikálnímu násilí upozorněním, že nemá ve všem pravdu.

    A víte Sano že možná máte i pravdu. Přistihl jsem se, že poslední dobou dokonce začínám fandit pravičákovi Reuvenovi Rivlinovi a ten zdá se, dle některých začíná náckovatět.

    http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/President-Rivlin-Time-to-admit-that-Israel-is-a-sick-society-that-needs-treatment-379223

    0
    0
  8. Karel79
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 11:53 — Odpovědět

    Erichu, nikdo nikoho nenutí držet hubu.Jen nechápu, že pořád můžeš zavile obhajovat neobhajitelné – inkompatibilitu v podstatě středověké agresivní a netolerantní ideologie zvané islám s evropskou demokratickou a historií relativně kultivovanou kulturou.

    0
    0
  9. Refael
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 14:47 — Odpovědět

    Mě jen nejde do hlavy, pokuď Muslimy celkově urážejí přiblblé karikatury(nejen od Charlie Hebdo, ale vzpomeňme i ty dánské) a kvůli tomu jsou nejen v arab.světě, ale i arab.komunitami násilné demonstrace, při kterých se demoluje, zapaluje i občas zabíjí neboť je to podle představitelů islám.institucí proti Koranu a proto jsou nejspíš tak násilné.

    Pokud po různých teror.útocích následuje “vysvětlení” několika imámů(zdaleka ne tolik, kolik jich bylo proti např.těm karikaturám), že s tím nesouhlasí a že je to proti Islámu i Koranu, proč nevidíme NIKDY ale opravdu NIKDY podobné hysterické výlevy na arab.demonstracích(pokud kdy vůbec jsou), když ty teror.útoky jsou údajně také proti učení Islámu a nota Bene ještě navíc prováděné vlastními lidmi.

    Jednoduše tady něco nehraje.

    Každopádně ČEST PAMÁTCE OBĚTÍ ! ! ! I toho arab.policisty, co jim padl za oběť, b-hužel neměl na čele napsáno, že je stejného vyznání jako oni.

    0
    0
  10. Tomáš Flaška
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 19:12 — Odpovědět

    ad 6 Davide, pakliže smyslem toho atentátu bylo vyprovokovat nemuslimskou veřejnost k pogromům na muslimy a ona se vyprovokovat nedá, co bude následovat? Další atentát, děsivější, pak další a to tak dlouho až se vyprovokovat dá? Nebo si myslíte, že když se vyprovokovat nedá, že toho ti teroristé zanechají?
    Nevolám tu po pogromech, ale rád bych věděl nějaký návod jak z toho.

    0
    0
  11. 8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 19:59 — Odpovědět

    Refaeli, hysterické protiarabské výlevy na arabských demonstracích nevidíte, domnívám se, z důvodu spíše lidské přirozenosti než z důvodu náboženského. Ony se ty hysterické výlevy, na které narážíte, také netýkávají náboženství, ale politiky, a spíš než proti symbolům (nebo za nimi) protestují proti vměšování a marginalizaci.

    Mimochodem, zemřel arabský policista a arabský korektor a i kdyby byli měli vyznání (byli-li jakého) napsáno na čele, myslíte, že by to něco změnilo? Vždyť téměř všechny oběti teroristických činů spáchaných muslimy jsou muslimové.

    0
    0
  12. Refael
    8.1.2015 – 17 Tevet 5775 v 23:23 — Odpovědět

    Karima:

    Možná ano, možná ne. Jsou zdokumentované případy, že arab.teroristé nechali přísahat na Koran jejich zadržené a pak je pustili.
    Jinak ovšem máte pravdu.

    Nemyslel jsem samozřejmě protiarabské demonstrace, ale demonstracích, které by vyjadřovali nesouhlas samotných Muslimů s tím, že tyto útoky diskredituje Islám když podle některých imámů jsou teror.útoky typu včerejšího v Paříži, též proti Islámu. Jinými slovy, počet nesouhlasících Muslimů včetně imámů není ani zdaleka takový jako v případech karikatur, přestože výsledek(že je to proti Koranu) je naprosto stejný. To je opravdu těžký nepoměr.

    0
    0
  13. 9.1.2015 – 18 Tevet 5775 v 00:21 — Odpovědět

    K tématu: https://www.shekel.cz/35387/odsudenie-utoku-v-parizi

    0
    0
  14. Refael
    9.1.2015 – 18 Tevet 5775 v 06:39 — Odpovědět

    Ano, ale hlavně mám na mysli, kde jsou ty tisíce muslimů na demonstracích, které by potvrzovali, že jejich radikálové jednali proti Koranu?

    Jindy neváhají a dávají hlasitě najevo i násilím, když ne-muslim udělá něco, co je podle nich proti nim.

    Samozřejmě je důležité, že vedoucí muslim.organizací na Západě to nahlas odmítají pro západní média, ale ptám se znovu, proč podobný počet muslimů nedemonstrují v tak hojném počtu proti svým souvěrcům jako proti karikaturám, pokud podobnými teror.útoky jsou údajně též proti Koranu?

    Jen se snažím myslet logicky a proto se ptám.

    Rozhodně nejsem islamofob.

    0
    0
  15. 9.1.2015 – 18 Tevet 5775 v 13:45 — Odpovědět

    Rafaeli, čekáte tisíce muslimů, kteří na demonstracích (!) dají najevo, že činy radikálů jsou proti Koránu? Kvůli dvanácti mrtvým ve Francii? O co jsou francouzské životy cennější, než stovky těch – včetně dětských – o které denně přicházejí rukama radikálů lidé v Iráku, Sýrii a jinde? Tentýž den, kdy ve Francii dva teroristé vystříleli redakci, v Nigérii skupina teroristů vybila celé město. Obětí jsou stovky až dva tisíce, včtně nemluvňat, ostatní obyvatelé byli vyhnáni.
    Takové věci se dějí denně, a téměř všechny oběti muslimských teroristů jsou muslimové.
    Pro Pákistánce, kteří také protestovali proti karikaturám, je určitě větší tragédií vyvraždění školy v Pákistánu, než vražda novinářů v Paříži. Kde jsou ty statisíce protestujících?

    Proč se tak hojně protestovalo proti karikaturám (a zrovna proti nim), popisuje v knize Strach z barbarů velmi pěkně Tzvetan Todorov, doporučuji. (Ostatně, film Poslední pokušení Ježíše Krista nebo ženy modlící se u Zdi také vyvolaly víc emocí než “válka” v Iráku nebo upálený Palestinec…

    0
    0
  16. dada
    9.1.2015 – 18 Tevet 5775 v 14:54 — Odpovědět

    Karimo, a nechcete to tady stručně načrtnout, co se píše v tom Strachu z barbarů?

    0
    0
  17. Jouveles
    30.1.2015 – 10 Shevat 5775 v 21:25 — Odpovědět

    Kde byla ta mlčící většina umírněných muslimů po 11 září ? Trdlovali po náměstích a radovali se jako malé děti když dostanou bonbónek !!!

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Saúdské aerolinky popírají segregaci pohlaví

Další článek

Český blbec