Asi 25 aktivistů se sešlo ve středu v půl čtvrté před Velvyslanectvím Slovenské republiky v Praze, aby protestovalo proti rozsudku slovenského soudu, který na konci února zprostil obžaloby policisty, kteří měli týrat romské děti ve věku 11 až 15 let podezřelé z okradení a zranění starší ženy. Podle obžaloby mimo jiné děti nutili, aby se svlékaly a vzájemně se bily. Šikanu si natáčeli na mobilní telefony. Soud nahrávku ale jako důkaz neuznal.

“Sešli jsme se tady, abychom vyslovili nesouhlas s rozhodnutím soudu ve věci páchání brutality a násilností vůči romským dětem v Košicích. Rozsudek vyvolal ve společnosti šok. Chceme vyjádřit touhu dosáhnout práva a spravedlnosti,” uvedla na úvod demonstrace Ivana Čonková.

Organizátoři pak četli z ústavy Slovenské republiky, Listiny základních práv a svobod, připomněli i existenci dětského ombudsmana, úmluvu o právech dítě a etický kodex příslušníka Policejního sboru.. Během čtení proběhlo vystoupení umělecké skupiny Romane Kale Panthera, kdy pět děti oblečených v modrých vestách s romským kolem na hrudi příslušné dokumenty pokládaly před vstupní branku slovenského velvyslanectví.

Na závěr pak aktivisté předali zástupci velvyslanectví otevřený dopis slovenskému prezidentovi, premiérovi a ministru vnitra s výzvou, aby se případem zabývali a důsledně počínání policie prošetřili.

Zdroj: Romea.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Mezi Izraelem a Etiopií: Historie a současnost etiopsko-židovské komunity

Další článek

Úcta k posvátným hodnotám a svoboda slova