Lavina důsledků žaloby, kterou v roce 2004 podala muslimská učitelka, na francouzský vzdělávací systém plně dopadá až nyní. Učitelka tehdy prohrála soudní spor se soukromou mateřskou školou, která ji propustila kvůli nošení šátku. Francouzští zákonodárci vzápětí navrhli soubor zákonů, které by z vzdělávacích institucí vyloučily náboženství.

Zjemněná verze těchto zákonů byla ve Francii schválena ve středu. Podle ní musí všechny pedagogické instituce, které „slouží veřejnému blahu“  a pečují o děti mladší šesti let, zachovávat přísnou náboženskou neutralitu.

Nová pravidla tak prakticky staví mimo zákon desítky předškolních vzdělávacích programů, které ve Francii zajišťuje pobočka Chabad Lubavitch. Jenom v Paříži je na dvacet židovských školek, které – i když nejsou státní – dostávají od státu dotace v řádu statisíců dolarů jako zařízení sloužící „veřejnému blahu.“ Děti byly v těchto mateřských školách dosud vzdělávány v souladu s židovskou vírou a jejich vyučující – rabíni a jiní pečovatelé –  nosí tradiční židovský oděv a jarmulky, což je od nynějška protizákonné.

13 Komentářů

  1. medved
    16.5.2015 – 27 Iyyar 5775 v 23:07 — Odpovědět

    To je správné opatření. Vzdělávání s podporou státu by mělo být nenáboženské.

    8
    13
  2. Ondřej Škoch
    17.5.2015 – 28 Iyyar 5775 v 18:03 — Odpovědět

    Tak bude lepší vzdát se té podpory, než podlehnout islamismu

    6
    1
  3. Dr. Krejci
    17.5.2015 – 28 Iyyar 5775 v 22:14 — Odpovědět

    zda se mi to nesmyslne, nebot znam spoustu zidovskych skolek v Evrope a maji opravdu vysokou uroven, povazuji jenom jednak za projev tolerance, ze zidovska skolky vubec muslimskou osobu v satku zamestnala, ale zaroven to povazuji za velkou chybu, ze ji zamestnala, nebot to povazuji za velmi rizikove a jiste muslimska skolka by nikdy nezamestnala zidovskou ucitelku a to jsem zatim nezaznamenala ze by nejaky zidovsky obcan spachal nejaky atentat na obyvatele Evropy, zatimco muslimsti nas vrazdi bez rozdilu

    8
    1
    • Pepé
      18.5.2015 – 29 Iyyar 5775 v 05:09 — Odpovědět

      Tak zase ta pohádka o vraždících všech muslimech a mírumilovných židech? Kam zařadíte tohoto žida:
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Baruch_Goldstein

      1
      2
    • Pepé
      19.5.2015 – 1 Sivan 5775 v 00:20 — Odpovědět

      Je známo mnoho atentátů židovských občanů na obyvatele Evropy. Pro osvěžení paměti jen jeden příklad:
      http://zpravy.idnes.cz/vybuch-v-centru-prahy-zranil-18-lidi-du4-/krimi.aspx?c=A040801_131041_krimi_lkr

      0
      1
      • northman
        22.6.2015 – 5 Tammuz 5775 v 23:44 — Odpovědět

        Jenom pro osvěžení paměti:
        1. příklad, kde je vinníkem (nepotrvzený) kriminálník z izraelského podsvětí, není vůbec chodný příklad.
        2. v tóře ani v novém zákoně se nepíše. že se mají jinověrci nebo ateisté zabíjet. Ježíš nikoho nezabil.
        3. v koránu se to píše, Mohamed tak činil taky.
        Netvrdím, že každý muslim je špatný. Špatný je Islám. Muslim je špatný do té míry, do jaké praktikuje Islám. Pokud mi nevěříte, nevadí. Přečtěte si (jako minimum) korán a životopis Mohameda.

        1
        0
        • Erich
          23.6.2015 – 6 Tammuz 5775 v 16:24

          K tomu terorizování či neterorizování – dále uvedu vzorový příklad, popisující státní terorizmus pod cizí vlajkou. Jen si kladu otázku, v kolika dalších případech se takovéto hrátky povedly :

          https://cs.wikipedia.org/wiki/Lavonova_af%C3%A9ra

          http://bystron.blog.idnes.cz/c/66208/Lavonova-afera-Operace-Susannah.html

          Northmane ve Starém Zákoně je psáno mnohé i o zabíjení a vybíjení lidí jiné víry. Žen, dětí nevyjímaje. Takže tvrdit, že nikolivěk je lhaní. Otázkou zůstává zda z neznalosti, z profesní slepoty či účelové.

          http://www.biblenet.cz/app/b/Deut/chapter/13

          0
          0
    • 20.5.2015 – 2 Sivan 5775 v 23:31 — Odpovědět

      Muslimskou osobu v šátku nezaměstnávala židovská školka (ne všechny soukromé školky jsou židovské). Francouzský zákomn nyní "bez rozdílu" všem zakazuje jakoukoli náboženskou tématiku (včetně vnějškových projevů, tedy šátku, jarmulek, plnovousu, pejzů, oslav svátků…). Jsem nicméně zvědavá, zda ztento zákaz bude platit natolik důseldně, že se v mateřských školách učitelky již ani slovem nezmíní například o Vánocích. :)

      0
      3
  4. Erich
    18.5.2015 – 29 Iyyar 5775 v 10:11 — Odpovědět

    Ad dr.Krejci. No já nevím, třeba takový člověk, uvažující jako Achab, ať už by nosil jarmulku, kufiju nebo křížek mně jako ateistovi připadá v pohodě, popravdě spíši jako antidotum proti určité bigotnosti, fanatismu a militantnosti. A to v kontrastu s vlastní krvi, která ( s trochou nadsázky ) je i z křečka schopná vychovat nebezpečně militantního Řípistu.

    Vy asi za vraždu "bez rozdílu" nepokládáte masakry realizované na dálku, pomocí dronů? U Iráčanů, Afghánců, pakistánců, Lybijců Syřanů, Jemenců se nám daří pěstovat trauma z modré oblohy. On ne každý takto zabitý je terorista, i když CIA tak nějak automaticky předpokládá a také promítá do statistik, že každý zabitý muž v produktivním věku jím prostě je a basta, pakliže případné další vyšetřování nepotvrdí opak.

    http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/nalety-dronu

    Mám rád takováto jednoznačná kritéria. Jsi muslim? Jsi muž mezi 16-60? Tedy jsi vinen!

    0
    2
  5. NORTHMAN
    24.6.2015 – 7 Tammuz 5775 v 12:35 — Odpovědět

    Když už dokazovat zabíjení ve Starém zákoně tak pořádně: že z tvého středu vyšli muži ničemní a svádějí obyvatele města slovy: „Pojďme sloužit jiným bohům,“ které jste neznali, (Dt13, 14). Je potřeba číst v kontextu. To nejsou jenom obyčejný nevěřící, to jsou bývalý židé svádějící ve víru v jiné Bohy.
    Chci říct, že ve Starém zákoně se nezabíjí jenom proto, že někdo odpadl od víry, nebo že je to nevěříci člověk. A to je od Koránu, kde se tohle nerozlišuje (paušálně každý nevěřící, pokud odmítne islám tak si zasluhuje smrt) diametrální rozdíl. Předtím jsem se vyjádřil nepřesně, z lenosti to rozepisovat.
    Já jelikož se snažím být křesťanem, si stojím zatím, že Ježíš nikoho nezabil a naopat svou smrtí nabízí spasení každému, kdo ho přijme. Pokud Mohamed skutečně existoval, byl to mimojiné vrah, lupič, pedofil a jeho následovníci by měli být v zájmu dobra všech co nejvíce (společensky) eliminováni, nebo vzděláváni, nebo něco jiného, dle výše jejich následování a praktikovaní islámu.

    1
    0
  6. Erich
    25.6.2015 – 8 Tammuz 5775 v 11:50 — Odpovědět

    Ano Northmane. Máte pravdu. Tam se vyhlazují jménem Hospodinovým či přímo ručkou Hospodinovou z různých důvodů nejen města, ale rovnou celé pronárody. Již jen to antré v Egyptě s prvorozenými. To si představuji, jak si Hospodin dává jedné noci práci i s malýma mimčama, i když faktem je, že několika měsíční holčičky v povijanech ho moc nezdržely. Ale proč to dělal, když dopředu věděl, že Farao stejně zůstane neoblomný, neb jeho srdce vlastně sám zatvrdil, to mi je záhadou. Docela drakonická představení na to, že nejde o Alláha, ale o Jehovu, že?

    0
    0
    • northman
      25.6.2015 – 8 Tammuz 5775 v 23:03 — Odpovědět

      Byli vyhlazeny napr. Sodoma a Gomora, byla na svět seslána potopa, byli zabiti všichni prvorezení v Egyptě. A taky např. Ninive nebylo zničeno, Izraelsky národ mohl bezpečně projít přes červené moře a v neposledném řadě Bůh Otec dovolil, aby jeho syna Ježíše Krista ukřižovali. Proč? Ve zkratce: Protože účel světí prostředky jenom v Božím konání. Žádný člověk na světě to nedokáže, protože jednoduše neví, jaké budou mít jeho činy konečné důsledky. Většina lidí (můžeou si za to sami) totiž nejenomže neví, ale ani nechce vědět jaké budou prvotní i dlouhodobé důsledky jejich činů. Sodoma, Gomora, Ninive, Faraon, lidi pred potopou – všichni dostali varovani a pokud se neodvratili od cesty do záhuby, tak tam taky skončili.
      Aláh je výplod nemocného Mohameda (pokud někdo takový vůbec žil). Srovnání s Bohem Abraháma je jenom neinformovanost o faktech ve starem zákoně a údajných faktech v Koránu.

      2
      0
  7. 25.6.2015 – 8 Tammuz 5775 v 16:02 — Odpovědět

    Erichu, asi se ode mě nehodí vám do toho vstupovat, ale podle mě – právě kvůli faraonovi. Ten si to neuvědomoval, že je jeho srdce až tak v Hospodinově moci, dokud to takto krutě nepoznal. Podle mě se jeho samolibost proměňovala v strašné poznání, jak dělá jeden blbý krok za druhým a nějak si nedokáže pomoct… ale to je tak trochu z jiného soudku, než do tohoto rozhovoru :-)

    2
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ochrání obří kříž pákistánské křesťany?

Další článek

Jak jsem nešel na Aleše Kalinu