Nejdříve proti elektrárně, dále proti kamionům, proti dálnici, proti rozšíření národních parků, proti jezům, proti úložišti, prostě proti všemu.

To je klasické české – všichni chtějí všechno, ale nikdo nechce nic u sebe. Dálnice jsou potřebné, ale proboha jen ať nevede kolem mé vesnice. To rychlé zásobování obchodů je skvělé, ale ty kamiony na silnicích bych nejraději zakázal. Ta závislost na ruské ropě a plynu a ty ceny jsou strašné, ale probůh jen žádné průzkumné vrty na břidlicové plyny u nás doma! Bez elektřiny se neobejdeme a ta jaderná je nejlepší, ale ten odpad ať si nejlépe strčí za klobouk. Tak je to se vším.

Naposled se chtějí česká a německá strana spojit v boji proti plánu strany polské rozšířit elektrárnu a důl poblíž česko-německo-polského trojmezí. Argumenty proti tomu z české a německé strany zaznívají velmi pádné. Už i v tom výše citovaném článku zazněly neotřesitelné argumenty proti takovýmto záměrům. Ale neotřesitelné jak pro koho. Pro polské uši určitě ne. Nehodnotím je tu, a nebylo by dobré zde diskutovat o tom, kdo má v tomto problému pravdu. To je určitě stejné jako s našimi jadernými elektrárnami na jihu. U nás o tom není skoro žádná diskuse. Většina obyvatel s nimi problém nemá. Naopak. Rakušani však skoro všichni jak jeden muž snesou stovky argumentů proti nim. Pro ně jsou ty argumenty neotřesitelné, byť z našeho hlediska často až směšné. A kdo má pravdu?

Prostě takhle se to řešit nedá. Naše jaderky stojí a vyrábí. Dálnice se stavět budou a kamiony jezdit budou také.

Chápu, že mi za plotem vadí dálnice. Tak proč by dotčení obyvatelé neměli mít nárok na dálniční známku zdarma? Vadí vám elektrárna kousek od vesnice? Proč výrobce té elektřiny nedodá dotčené obci elektřinu za režijní cenu? Dalo by se pokračovat.

Jediné, o čem lze diskutovat, je, za jakých podmínek. A tak Rakušani nás donutili hlásit jim v našich jaderných elektrárnách každou prasklou žárovku, kamiony nesmí o prázdninách jezdit o víkendech, obchvaty se staví s protihlukovými stěnami a Poláci ať si také dělají u sebe co chtějí, akorát že k tomu učiní taková opatření, aby to nemělo negativní vlivy na české území. Tak by to mělo být.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Sobotkovy nejhorší pudy

Další článek

Skvělý komunista