V České republice nebude poprvé. Už několikrát tady koncertoval. A to po boku dalšího významného muzikanta. Avishaie Cohena. Tentokrát přijede s vlastním projektem a představí i debutovou desku.

 

Nitai Hershkovits *1988

Jeho matka pochází z Maroka, otec z Polska. A každý z rodičů přispěl k talentu svým dílem. Syna vedli od dětství k hudbě. Milovali staré izraelské písně. Jeho dědeček měl výborný hudební sluch a velmi dobře se vyznal v tradiční andaluské muzice. Nitai se tak dnes řadí k dalším mnoha tvůrcům, jejichž hudba je žánrově pestrá. Je barevnou směsicí tradičních rytmů a melodií typických pro konkrétní kultury a místa. A samozřejmě je pořádně jazzová.

Nitai Hershkovits *1988
www.flickr.com

Nitai začínal hrou na klarinet. Bylo mu dvanáct let. O tři roky později zasedl za piano a bylo jasno. Jeho další umělecké kroky povedou po černobílých klávesách. Studoval v Tel Avivu, kde se jeho talent mohl rozvíjet na plno. Věnoval se klasické hudbě i teorii. Později přešel k jazzu. Díky nadání se dostal k nejlepším profesorům a získal i celou řadu stipendií.  Jeho obrovského talentu si všiml jazzman Avishai Cohen a angažoval ho za svého pianistu. Společně projeli celý svět. Vydali čtyři úspěšné desky. Poslední v roce 2015. Potom se jejich cesty rozešly. Nitai se chtěl věnovat sólové dráze. Dnes žije v New Yorku. Dodnes bere klavírní lekce a v jazzu postupuje mílovými kroky. Tinshom trio tvoří on, multiinstrumentalista Eyal Talmudi a specialista přes loopy a elektroniku Rejoicer. Jejich první album I Asked You A Question vyšlo v roce 2016. Na aktuálním turné ji představují posluchačům. V Česku budou mít hned tři koncerty. V Praze, Olomouci a Ostravě.

 

  1. dubna, Praha, Divadlo u hasičů, 19:30
  2. dubna, Olomouc, Divadlo hudby, 20:00
  3. dubna, Ostrava, Cafe Club Dock, 20:30

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chcete něco zažít? Běžte na koncert Shtubyho!

Další článek

Šábes-gojim ?