Hebrejsky znamená „sbírat, dávat dohromady“ a Asaf to tedy „posbírané“ má.  Nemusím nic víc než zůstat zasažen tou jednoduchostí. A podělit se o ni.

Léto, šumavská Čkyně, kousek od Hoštic – těch malých místních Lurd našeho filmového vkusu i nevkusu, slunce, sena a Troškových filmů, symbolu určitého jednoduššího,  nicméně veselého vkusu.  Čkyně, kde z chátrající truhlářské truhlářské dílny a posléze provlhlého skladu socialistického družstva Jednota znovu vykřesali to, čím sklad a dílny bývaly. Jedinečnou a v regionu dnes už také jedinou barokní venkovskou synagogu.

Židů tu moc není, vlastně žádný, a tak synagoga i místní hřbitov slouží spíš ke vzpomínce na ně. A také – pochopitelně – jako kulturní prostor. Přednášky, výstavy, hudba.

Vernisáž výstavy, na kterou my Troškaři moc rádi nechodíme. Výstavy o lágrech a o jednoduchosti davové tuposti. Otvírá ji mimo jiné i Asaf. Má na to plné právo. Patří mezi Wintonovy děti. Proto má předloktí bez čísel. Ale duši hodně blízko tématu. Zůstali mu tam rodiče.

Neděle z kraje srpna. Neděle, kdy se bonmotům našeho Zemáka věnuje – jak signifikantní (!!) – největší impérium bulváru – Blesk. Neděle, kdy pán z Hradu mimo jiné bohorovně hovoří k těm, kdo ho vydrží poslouchat, přesně to, co chtějí slyšet. Totiž,  jak my na ty uprchlíky půjdeme…

A  Asaf namísto vernisážových oficialit  pouze dodává (k buranství mocných i k obchodu s utrpením):

„Ono bylo s podivem už to, že si prezident Zeman dovolil ausgerechnet na 28. října vláčet leteckým speciálem muže více než ve stu letech k sobě na Hrad jenom proto,  aby si vysloužil politické body populismu tím, že siru Wintonovi dá „svůj“ metál. Proč? Když už dostal Bílého lva od Havla. Nebylo by bývalo lepší, nasednout na ten speciál a dovézt to do Anglie? To by svět, Anglie i nebesa určitě ocenily. Vždyť mladší navštívil staršího …

O co tehdy ve skutečnosti šlo, prokázal ten z Vysočiny právě dnes. Ti uprchlíci k nám vůbec nechtějí, Českem pouze procházejí. A my jim ústy Zemana nabízíme prostor, kde je za drátama zkoncentrujeme, pohrozíme jim, že pokud se nepřízpůsobí, pošleme je zpátky. A ještě to nazvýváme pomocí.

Kdyby tehdy válka nevypukla tak brzy, mohl sir Winton zachránit možná o tisíc duší, tisíc malých vesmírů víc. Nedovedu si ale představit, jak by Wintonova pomoc vypadala, kdyby potřebným nabídl to, co tak nestydatě definoval Zeman. Koncentrákem vás zachráníme před koncentrákem a až nás přestanete bavit nebo uděláte nějaký problém, vrátíme vás zpátky do toho původního.

Winton musel sehnat rodiny připravené se o zachráněné děti postarat, rodiny, které daly Anglii záruku, že nebudou čerpat nějakou sociální pomoc, že to dělají dobrovolně, ochotně a skutečně po lidsku, bylo dokonce nutno sehnat kauci na zachráněný lidský život. (Takže ani nebylo zapotřebí dělat si vrásky, jak to dopadne s českými Klokánky), a hlavně – sir Winton, jehož Zeman jakoby ocenil za zásluhy v lidskosti, nekupoval sobě ani vykoupení, ani pomník ani oblibu.“

Lidskost a nejen ta, ale třeba i obyčejný štrůdl, se nedají dělat hubou. Chce to čin.  A  lidskot lze pouze poskytovat. Nestačí  ji  jen  na oko  „ukazovat“ a to ještě podmíněně.

Kupovat si tím jakékoli „body“ je směšné. Kupovat si je na základě populismu a cizího utrpení je navíc ještě zvrácené. Jsme opravdu stejní, jako to, co nyní mluví z Lán do Blesku a pro Blesk? Pak ovšem hurá do Hoštic.

32 Komentářů

  1. YORAI
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 15:53 — Odpovědět

    No, keď už chcem písať o niečom tak sa najprv naučím o čom chcem písať, pretože pomýlit si meno tak dôležitého človeka pre dejiny Európy ako bol Sir Winton, s nejakou značkou cigariet Winston je obrovský hriech. No a keby, že toto môžme pokladať za uzavreté tak poďme naďalší bod tejto populistickej zlátaniny. Porovnávať pomoc Sira Wintona židovským deťom s EU nútenou pomocou utečencom z afriky a arabského stredného východu je dosť opovážliva misia. Koľko Židov, resp. židovských detí stálo vtedy za akýmkoľvek teroristickým činom , alebo akýmkoľvek zločinom proti ľudskosti??? Predpokladám, že 0,000000000000000!!! Koľko % svetového terorizmu dnes sú páchané muslimami? Štatisticky 82,3%!!! ako si vôbec autor môže dovoliť takú do neba volajúcu krivdu porovnávať medzi tymito dvomi záchrannými aktmi???????

    6
    5
    • kochavi
      3.8.2015 – 18 Av 5775 v 18:46 — Odpovědět

      Vzhledem k tomu, že oba užíváte titulu, který byl panu Wintonovi (zc*l) udělen Jejím Veličenstvem, správně by to mělo býti pouze "sir Nicholas" (keď o tom už chcete písať) ;-) Dovolila bych si ještě navrhnout krátké zamyšlení nad významem slova populismus, ale jednak třeba nejste zdejší, druhak na Vás nechci být drzá, když už se tak zlobíte:)

      2
      0
      • kochavi
        3.8.2015 – 18 Av 5775 v 21:16 — Odpovědět

        A ještě malá poznámečka, aby to bylo zcela jasné. Přečtěte si prosím znovu svou poslední větu, kde sám přiznáváte, že jde o akt záchrany. Já Vám asi nepovím, jak si „takovou do nebe volající křivdu“ může dovolit autor, zato tuším, proč si ji dovoluje každý slušný hasič, policajt, či lékař. Nu, nic ve zlém. Přeji Vám, abyste v labyrintu světa našel svůj ráj srdce, tak jako to zkoušel jeden slavný český uprchlík.

        3
        0
        • danny
          4.8.2015 – 19 Av 5775 v 06:18

          K otázke slávneho uprchlíka to českého,pochádzajúceho od otca Szegesa(slovensý Madar?smile)ktorý po smrti manžely OPUSTIL Moravu a cestoval po Europe za finančnej podpory mecenášov?

          0
          0
      • danny
        4.8.2015 – 19 Av 5775 v 06:07 — Odpovědět

        Kochavi,nemôže byt možnost,kedže použili sir v spojení s priezvyskom,že ho len zdvorilostne,úctivo oslovili,niečo ako u žien madam?smile

        0
        0
        • kochavi
          4.8.2015 – 19 Av 5775 v 09:18

          To bude určitě on:) S námi Čechy už bývá takováhle potíž. Karel IV. je otec vlasti, rabbi Löw (zc*l) nejslavnější český rabín…:) Slováci a Maďaři nechť mi tedy prominou:) Ale podobně jako s tím oslovením, pointa mého sdělení spočívala v něčem trošičku jiném. Hezký den a Lusthauz srdce i Vám, Danny:)

          1
          0
  2. Erich
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 16:48 — Odpovědět

    Yorai když tak horlíte za správným psaním jmen spravedlivých, učte se psát i jména jako je Antonín Kalina a Bernadotte Folke, bude se Vám to hodit. A až budete na Massadě za raního slunka rozjímat nad nositely sebevražedného terozizmu, tak třeba pochopíte, že Zeman použil pana Wintona opravdu jako to slunce, jehož paprsky se nechal ozářit. Protože kdyby mu opravdu záleželo na s.Wintonovi, tak nenechá cestovat a zajede k němu domů.

    5
    1
    • danny
      4.8.2015 – 19 Av 5775 v 10:03 — Odpovědět

      Pri súčastnom prepadávaní Mrtveho mora,možno by onedlho musel riešit iné problémy.smile

      0
      0
  3. 3.8.2015 – 18 Av 5775 v 18:54 — Odpovědět

    Erich + 1

    0
    0
  4. josh
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 21:36 — Odpovědět

    winton a winston je len symbolicka slovna hracka, ktora ma svoj zmysel a vyznam v kontexte celeho prispevku od acb :)

    0
    0
  5. danny
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 09:57 — Odpovědět

    jednu(nielen) s point som postrehol.(Vo význame vtipného záveru)-dávam(prajem) niečo,čo mám(Lusthaus) a zároven nechci být drzá.smile
    Ked ho máme,nedajme si HO zobrat.smile.

    0
    0
  6. danny
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 09:59 — Odpovědět

    P.S.Keby sme cestovali,čo ja viem,z Prahy do Ostravy,určite by sme dobre pokecali.smile

    0
    0
  7. danny
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 10:32 — Odpovědět

    a Janík vdaka Všezvedovým a Všudebydovým radám pochopil,že :,,Ta kteráž všecken svet a beh jeho riadi od končín až do končín:slove Moudrost,ač nekterí mudrlanti Marnost ji rečia."smile a pekný den.

    0
    0
  8. dada
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 14:41 — Odpovědět

    Tak ona je v textu ještě jedna drobná nepřesnost (nevím, jestli unikla Achabovi nebo Asafovi): Winton samozřejmě Bílého lva od Havla nedostal, Havel mu udělil Řád TGM, což není nejvyšší možné státní ocenění, tím je skutečně až Zemanův Bílý lev.
    Ono stejně celé to vyznamenávání asi neslouží předně proto, aby potěšilo obdarovaného, spíš to je takové divadlo (v dobrém slova smyslu), které má dojmout, inspirovat, nakopnout národ. Takže mi připadá trochu hloupé obviňovat Zemana, že je mu zatěžko zajet za starším člověkem a chudáka nemocného nechá trmácet se na Hrad. V tom ta čest taky spočívá, zraky národa hledí v jednu chvíli na ten Hrad a vyznamenaný se stává sólistou. Předpokládám, že to s panem Wintonem a jeho rodinou konzultovali, a kdyby se ze zdravotních nebo jakýchkoli jiných důvodů obával cesty nebo mu byla obtížná, všichni by to pochopili. Nejsem si jistá, že mu neudělala radost, zvlášť, když jsem se dočetla, že ještě ke 103. narozeninám dostal zážitkový dar – pilotování letadla ( http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zzz/_zprava/1085286), ale tak třeba to Asaf věděl přímo od něho, že ocenění v Praze přijal jen ze slušnosti, nevím, dovedu si představit i opak – že se do Prahy ještě jednou aspoň na skok rád podíval…
    Hledat v oceňování nějakou mimořádnou spravedlivost je asi taky úplně naivní, samozřejmě že jde taky o příběhy a samozřejmě jimi chce zapůsobit i ten, který obdarovává, tedy tady Zeman asi taky nebude žádná výjimka. Ostatně i Mináč, který točil o Wintonovi film, když se dověděl o jeho stejně nasazeném dosud žijícím spolupracovníkovi, ho radši vynechal, protože by se mu nehodil do "jeho příběhu". Kdo dnes ví, že po boku Wintona bylo více takových? Prostě každý si hledá svoje. To taky není dvakrát fér.
    „Jméno Winton jsem nikdy předtím neslyšel. Někdy na jaře 1939 nám rodiče řekli, že pojedeme v létě do Anglie. Kdo to organizuje, jsem vůbec nevěděl. Já i můj mladší bratr jsme se hlavně těšili, že pojedeme do ciziny a bude to velké dobrodružství,“ vzpomíná Hugo (Meisl) Marom, který žil před válkou s rodiči v Brně a o Wintonovi se dozvěděl až v roce 1988.
    O několik let později náhodou zjistil, že je naživu jeden ze spolupracovníků Warrinerové Bill Barazetti, a snažil se, aby se o jeho zásluhách dozvěděl celý svět. „Říkal jsem o tom Mináčovi, který tehdy připravoval první film o Wintonovi. Jemu už se ale další hrdina do scénáře nehodil. A tak se vlastně veškerá pozornost strhla na Nickyho“ říká Marom.
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/neznamy-winton-0gq-/zpravy-svet.aspx?c=A150701_192601_ln_zahranici_gib

    A pokud jde o skutečné hrdinství, pak Antonín Kalina, který byl vyznamenáván současně a který na Bílého lva nedosáhl, by si ho podle mého zasloužil ještě mnohem spíš. A jestli mi přišlo na předávání řádů něco trapné, tak že v jedné řadě "stojí" Kalina spolu třeba s Renčem a Sedláčkem. Ale zaplať Pán Bůh, že se Zeman nebál komunistu Kalinu alespoň takto vyznamenat.

    2
    1
  9. Erich
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 16:42 — Odpovědět

    Dado já vím, že Achab nemá Zemana zrovna moc v lásce a že víceméně herci obecně na něj reagují jako bejk na rudej hadr, prostě jen tak apriory. Ale tyhle poslední Achabovy konkrétní výtky sedí. S Milošem je to jako s islámem. Některé výtky vůči němu jsou oprávněné, některé vymyšlené, některé z nepochopení některé od druhých kohoutů na hnojišti no a v něčem jsme prostě stejní. Víte já jsem miloval jeho bonmoty, ale někdy od doby co se stal předsedou vlády přestaly být vtipné. Změnil se a ne k lepšímu, zhrubl. Ovšem že je mnohdy cíleně ostrakizován to je druhá věc. Třeba zrovna kvůli té Sedláčkově mikině, za kterou Zeman ani nemohl a která snad byla tak trochu právě jemu na "just" naši dost dementní novináři nepostřehli ocenění Kaliny. Zeman neměl ocenit Renče se Sedláčkem a naši psi hlídací demokratičtí měli lidu v podhradí přiblížit jiné hrdiny. A k s.Wintonovi – mám tak trochu pocit,že to,že nepomáhal sám někde zmiňoval, možná v nějakém TV rozhovoru. Měl jsem pocit, že si z něj mediální prostředí dělá takového maskota a bohužel právě kvůli jeho věku a zdravotnímu stavu jsem to předpokládal i u Zemana.

    Dado je to velice jednoduché. Všimněte si tohoto, může se Vám líbit něčí uvažování ten člověk má přehled, používá logiku která je Vám blízká, ale najednou se dostane na téma, kde na základě stejných informací, které máte i Vy dojde k jinému závěru vymykajícímu se očekávanému. Prostě některé situace, možná i jen slůvka, jsou pro nás srdečními záležitostmi a tam přestáváme normálně fungovat, protože vládu nad rozumem přebírají emoce. A já mám pocit, že Achab právě v některých Zemanových krocích které tady kritizuje, takovou jeho nesmyslnou mentální hranici nachází.

    0
    0
    • dada
      4.8.2015 – 19 Av 5775 v 21:34 — Odpovědět

      Vidíte, Erichu, sám to píšete, mediální prostředí si z Wintona dělá maskota… no a z nějakého zvláštního důvodu z toho vyjde jako "hyena" jen ten Zeman, že? Víte, mně nebyl Zeman nijak zvlášť sympatický ani dřív, jeho bonmoty mě nikdy nebraly, ale ty hysterické útoky na jeho osobu mě vážně nebaví, jak se za každou hovadinou vidí jen ty nejhorší úmysly a nejnižší pudy… Ani neobviňuju pana Wintona, že na každém kroku neupozorňoval na svoje spolupracovníky, jestli jste to snad tak pochopil, jen jsem poukázala na přístup Mináče: taky si z celistvého příběhu vybere to, co se mu šikne do scénáře, použije ho ke svému obrazu… prostě Zeman není sám, kdo kalkuluje, nevidím žádný zvláštní rozdíl mezi ním a ostatními nejen politiky, které určité kruhy vůbec neberou a zdaleka nemají vůči nim tak kritický pohled.
      A tady u toho vyznamenání si prostě skutečně nejsem jistá, že pana Wintona nepotěšilo, i to, že do Prahy tím speciálem přiletěl, i kdyby Zemana k tomu vyznamenání vedly kdovíjaké nízké pohnutky, jak Vy s Achabem asi tipujete. Já to nevím, jestli Vy jste si tím jist, tak budiž. Nebudu Vám to vyvracet. Mně to prostě tak jasné nepřipadá, tipuju, že to bude směsice motivů.

      0
      0
      • Erich
        5.8.2015 – 20 Av 5775 v 09:56 — Odpovědět

        Dado píšeme oba o tom samém a myslíme si to samé a já s Vámi souhlasím ALE!!!!! skutečně jsou okamžiky, kdy z jeho činů hodně výrazně vykukuje spíš jeho ego a teď se tu dotýkáme jeho určitých limitů v empatii vůči !!!právě jen některým!!! skupinám, co jsou na dně. Já nevnímám Zemana stejným způsobem jako Achab nebo snad dokonce Tomáš Flaška. Ale prostě občas mám výhrady, velké výhrady k některým jeho postojům, možná právě těm, kde zase naopak Tomáš jásá a kde naši hypoteční novináři souhlasně mlčí. Sice je tím samým tiskem nálepkován jako levičák, ale zrovna tu levicovost ( sociální cítění ) je u něj občas trochu těžké dohledat. Alespoň tak to vnímám já.

        0
        0
        • dada
          5.8.2015 – 20 Av 5775 v 12:44

          Erichu, podle mě je těžko očekávat, že politikové budou mít morální kvality třeba právě Sira Nicholase Wintona. Snad jsem cynik, ale já se něčeho takového příliš nenaděju. A i takový slušný a skromný člověk by mohl být osočený, že ze svého činu chtěl "vytřískat body", protože když kandidoval v 50.letech neúspěšně za labouristy, prý právě o svém činu mluvil (ostatně, že by o něm mlčel před rodinou a na veřejnosti, je taky blud, jestli jste četl ten odkaz z lidovek, naopak do jisté doby o něj jen nebyl zájem, i když by ho rád sdělil světu). http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/316342-vlak-odjel-naposled-zemrel-nicholas-winton/
          Já nevím, ale to, že Zeman udělil Řád bílého lva Wintonovi a dopravil ho kvůli tomu leteckým speciálem na Hrad, je asi tak poslední věc, která by mi vadila, a řekla bych: no to se zviditelňuje ještě asi tak tím nejlepším způsobem, i pokud by mu opravdu šlo jen o to zviditelňování (o čemž já třeba pochybuju). Neočekávám prostě, že politikové budou skromně sedávat v koutě a čekat, až jejich činy ocení Nebesa. Politikům vždycky půjde o body u lidí, s tím se musí počítat.
          No a pokud jde o ty ilegální uprchlíky a ty jeho tři věty, na které asi narážíte: já to beru tak, že Zeman se občas vyjadřuje opravdu zbytečně kontroverzně až hloupě. Toto vyznělo třeba tak, že generalizuje, dívá se s despektem na všechny utečence, a já předpokládám, že narážel především na ty nevděčníky, co demolují majetek, vyhrožují zaměstnancům uprchlických táborů, odmítají respektovat naše zákony atd. Jak tenkrát s těmi zvláštními školami, to se taky hned strhla lavina, že je Zeman proti integraci a kdo ví co.
          http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Noviny-doslova-Pockejte-vy-bily-svine-az-nas-tu-bude-vic-vsechny-vas-podrizneme-vyhrozuji-uprchlici-v-Cesku-387983
          Ostatně, jak se chovat k takovým utečencům, to je velká otázka. Když tu vážně nechtějí být, jsou agresivní, protože jim bráníme v cestě za štěstím… snad by bylo nejlepší vypravovat s nimi ty kamiony do Anglie a Německa, nemuseli by riskovat v tunelu a nakonec by to určitě vyšlo pro nás i levněji… nevím, jak vy byste tu lidskost a soucit vůči tomuto druhu migrantů projevil? Protože na jednu stranu Zemana chápu, kdo o ně stojí, oni nestojí o nás zcela zřetelně a my o takovéto snad máme stát, copak jsme je zvali, copak můžeme za to, že v Anglii je už taky nechtějí, nevím jak ochotně bere Německo?
          Ostatně obávám se, že i v těch zemích zaslíbených často vystřízliví ze snů a jsou nespokojení…

          0
          0
        • dada
          6.8.2015 – 21 Av 5775 v 09:44

          Erichu, a ještě k tomu Zemanovu egu, které podle Vás hodně výrazně vykukuje: na mě to působí přece jenom jinak, i ta Zemanova snad necitlivost?, na kterou narážíte. Ego u něho nevidím nijak zvlášť výraznější od jiných politiků, nemyslím, že by v tomhle ohledu trčel. Z čeho já mám trochu nepříjemný až mrazivý pocit je to, že Zeman jakoby ztvrdl (Vy píšete zhrubl, to s tím souvisí) v reakci na jednání (až hystericky zaměřené na jeho osobu, jak se shodneme) určitých lidí – kruhů a především vůči nim, což je pochopitelné, ale když to příliš převládne – příliš ovlivňuje jeho chování, pak to není úplně dobré. Někdy ho podezírám, že určité kruhy přímo cíleně dráždí, a užívá si to. A ty jeho neopatrné až hloupé výroky nejsou náhodou, ale rozmarem staršího pána. Že tu otravnou smečku pouličních čoklů, která na něj neustále doráží, vezme holí docela škodolibě. Tohle je ale něco trochu jiného, i když to s egem jistě taky souvisí. Na druhou stranu mu je ale kolikrát ukradené, co si lidi pomyslí. Je pragmatik, samozřejmě taky uvažuje, jakou přízeň mu jaký krok vynese, ale já mám trochu rozpačitější dojmy ne z nějakého populismu, ale z toho, že se jako starý trochu nemotorný medvěd neustále čelící útokům smečky podvraťáků touto smečkou nechá nakonec přece jen příliš ovlivnit. Že v tom neumí nebo nechce mít nadhled.
          Ale jinak ta má otázka, jak Vy sám byste si ten lidský přístup k uprchlíkům, kteří u nás nechtějí být a projevují se agresivně, představoval, to nebyla řečnická otázka, vážně mě zajímá Váš názor, bude-li se Vám chtít odpovědět :-).

          0
          0
  10. danny
    4.8.2015 – 19 Av 5775 v 16:55 — Odpovědět

    Erichu,pri-,,….dôjde k inému záveru vymykajúcemu sa očakávanému."Nemôže ma napadnút iné ako konfirmačný bias,čo je naša prirodzená tendencia vyhladávat a prijímat také informácie,ktoré potvrdzujú to,čo sme si už mysleli.Informáciu ,ktorá skrátka nezapadá do nášho vnímania,máme sklon odmietat.

    1
    0
    • Erich
      5.8.2015 – 20 Av 5775 v 08:27 — Odpovědět

      Danny obojí se nevylučuje. Příkladem budiž Wolfová, k mému údivu totiž pomáhala dětem z bývalé Jugoslávie. K údivu proto, že s nynějšími běženci má neskutečný problém. Převyprávěno do modelové situace – když vím, že nějaká osoba vždy usedavě štká nad přejetým ježkem, asi se velice podivým nad jejím komentářem, jak nechutně nám to přejeté cikánské dětsko zasvinilo silnici.

      0
      0
  11. danny
    5.8.2015 – 20 Av 5775 v 09:05 — Odpovědět

    A Wolfová sa možno pozerá na problém skrze šošovku last but not least.To sa hodne opomíja.

    0
    0
  12. danny
    5.8.2015 – 20 Av 5775 v 09:08 — Odpovědět

    Napr.Má Calais právo žit ako ostatné europske mestá?Chcel by som byt terazky občanom Calais?Karma?smile

    0
    0
  13. Jindra Bromová
    5.8.2015 – 20 Av 5775 v 11:26 — Odpovědět

    Tak snad k tomu toku něco dodat. Za prvé to nebyl Achab, není jeho stylem ohřívat si polívku. To jen Asaf, ještě konsternován tím, co slyšel, si stoupl před nás a řekl, co měl na srdci. Viditelně nemohl jinak, a ještě se nám omluvil. K současné štvanici na uprchlíky připojil zamyšlení. Jen Anglie vůbec souhlasila s jejich přijetím. Ovšem dala si také podmínky. Složit kauci dnešních 30 tisíc korun, pokud by se cokoli zvrtlo. A nechtít po státu vůbec nic. A mluvil také o tom, že jich kromě Wintna bylo více, zachránilo se na deset tisíc dětí.
    A prosím Sira Nicholase vynechte z debat o mediální pozornosti. On se jí úspěšně vyhýbal a nebyl to on, kdo ty děti sezval a celý příběh zveřejnil. Díky.

    0
    0
  14. Erich
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 13:53 — Odpovědět

    Dado já vůbec netuším, jak by se mělo postupovat. Ale určitě ne s hysterií. Za vzor budiž americkej biják. Většinou tak nejméně polovička filmu stejně ukazuje, kam se grupa lidí dostala kvůli hysterické zvědavosti některých aktérů. Občas mne napadá, kolikerého vzrušení bychom byli ušetřeni, kdybychom mohli ze dva, ze tři neposedné protagonisty odpravit raději hnedle sami, v prvopočátku, než vyčkávat až kvůli nim shoří celý svět.

    Takže žádnou histerii a třebas i tvrdší přístup vuči nekázni, ale spravedlivé konání, žádné pohrdání, prostě obyčejnou lidskost.

    A teď se mi vybavilo, jak mi občas přišel mejlík od lidí, co rádi operují čecháčkovstvím a tou sousedovic chcíplou kozou, kteréžto uvažování je prý tak typické pro levicové socky no a z mejlíku jsem zvěděl tu zářnou pravdu, že na děcka by se mělo přispívat opatrně a málo neb cikáni jich mají nejvíc. Tak zrovna tyhle lidi bych nerad viděl hovořit či motat se kolem tohoto průšvihu.

    0
    0
  15. dada
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 14:49 — Odpovědět

    No, Erichu, ta obyčejná lidskost – kéž by!!! Jenže ti bojovníci proti xenfobii k ní často mají bohužel taky strašně daleko, o jejich hysterii ani nemluvě…
    Ale s tím "odpravením neposedných protagonistů" jste mi připomněl jednu myšlenku, která mě teď nedávno napadla, jak teď znova dávají Velkou vlasteneckou, tak říkám manželovi: představ si, že by to ten Hitler vyhrál, vždyť kdyby se ti Rusi tak nekousli, vzdali to, jak to všechno mohlo dopadnout. A on mi říká: však Hitler německým generálům tu válku prohrál, nebýt jeho, skutečně ji mohli vyhrát. No a mně došlo, jak vlastně nakonec i takovej šašek mohl být užitečnej, že zůstal na živu, jak jsem si vždycky říkala – zrovna takovej sviňa chlap musel mít takový štěstí (zjistila jsem, že přežil 42 pokusů o atentát). Ale kdyby ho odkrouhli a zůstal tam někdo stejně krutej, ale schopnější, jak to všechno mohlo skončit, ještě asi tisíckrát hůř… takže když už něco takovýho jako ten nacismus vzniklo, nakonec fakt dobře, že to kočíroval zrovna takový "neposeda", kašpar (to člověk fakt žasne, jak zrovna on mohl uchvátit davy).
    no to jsem jen tak odbočila, doufám, že jsem se vás jako árijce (jak jste zmiňoval) nějak nedotkla :-)

    0
    0
    • Erich
      6.8.2015 – 21 Av 5775 v 17:30 — Odpovědět

      V dokumentech to i občas zazní, že pokud by byl v pozdní fázi války odstraněn, mohly nastat pokusy o sblížení západu s Německem, viz ta Churchilova šílenost "nemyslitelné" I nějaký ten tisíc válečných zločinců ve službách Ameriky má určitou vypovídací hodnotu. Bylo by pak víc obětí? Ale na začátku války měla generalita spíš nechuť válčit, buďto si ještě nebyla jistá a nebo i nechtěla. Stačilo po nich vystartovat a couvli by. Jenže Áda se hodil, byl části západu brán jako koště na bolševika. Tak takováto košťata nám zdá se jdou.

      Ale pokud to byla klika tak docela blbá. A taky jsme měli kliku, že ty blátivé cesty v Rusku byly akorát pro smích a že hoši z NKVD stříleli do vlastních.

      No mám kus německého jména tak asi nebudu úplně čistokrevnej Slovan, ale dál už je to takové zmatečné takže se určitě můžu řadit mezi typické Čechy. Sami nevíme, čí jsme, ale do všeho kecáme. Tímto je to češství zcela jasně a nabeton potvrzené. Nasratovi jsem chtěl přiznáním se ke kořínku udělat radost, aby se na neomarxistickém žido-sluníčkářském webu necítil nějak frustrovaný tím, že tu nenajde sobě rovnou krevní skupinu a zároveň mu ukázat, že takíja se tu netrpí

      0
      0
  16. danny
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 15:44 — Odpovědět

    o tom neposedovi,kašparovi(skreslenie s doby na dobu).Krásny príklad(dobový)som videl v telke.(v skratke).Dve sesternice,vdaka navrátenému Alsasku Hitlrerovi,sa vyskytli v dvoch rozdielnych dimenziách.Ked Francúzka prišla na návštevu za sesternicou,tak presne,že či sa zbláznili,čo vidia na tom šaškovi,pidimužíkovi a atd.Sesternica ju pozvala(zhodou okolnosti mal u nich seansu).No a jej výpoved bola,že po pár minútach rvala Heil… a hajlovala o dušu spasenie.Ked sa vráila domov nechápala.smile
    Medzi generálmi,ktorí by to zrejme vyhrali,mám oblúbencov(po strane taktickej a strategickej)papa Hota(spomínaného)Guderiana,ktory by udalosti urovnal pri Dunkerque inak,len ho naštastie pre nás pribrzdil závistlivý Goring,a možno v seriáli dôjde aj na najvačšiu hviezdu Modela a hasiča Mansteina.
    Pre mágov tie atentáty(neúspešné)sú jasné.Jeden,čo majú najradšej,granát,ktorý mu nevybuchol pri nohách vo WW I.mal vsunutý vlasec(čo po vojne si dal spravit Dolfi),čo tam,,nainštaloval" žid,ktorý mierotvorne kolaboroval vojenskú výrobu.Aj to zistili.smile
    P.S.A viete,že českí ,,mágovia"vyrobili snád najvačší astrálny útok na Hitlera,ale neuspeli,tak potom,po obsadení si ich medzi prvými vyzbieral do lágrov.(čapek mu naštastie odumrel).smile

    0
    0
  17. danny
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 15:59 — Odpovědět

    A Daisynôžka Churchill a litlle squirt Stalin(ale zakalený ako ocel-stal).smile

    0
    0
  18. Erich
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 17:50 — Odpovědět

    Měl neskutečné charisma a říkal sluchu lahodící slovíčka i strašeníčka. Jeden takovej co tímto stylem bude tvrdit, že to s náma myslí dobře a půjdem za ním. I ti co si ze všeho dělají prču či prdel nebo něco takového. Já si čím dál víc myslím, že to naše švejkování, pokud se tedy dodržuje beze zbytku vždy všude a hlavně kontinuelně, je lepší než se byť jen jednou splést při mávátek mávání neboli hajlingu v očekávání lepších zítřků.

    0
    0
  19. dada
    6.8.2015 – 21 Av 5775 v 19:57 — Odpovědět

    Danny, tak to je kruté, s tím sabotovaným granátem!
    Taky si myslím, že to muselo být něco mezi nebem a zemí, přirozeně to jde jen těžko pochopit, ten film o sestřenicích mohl být zajímavý.
    O tom astrálním útoku jsem slyšela v jednom pořadu Stanislava Motla. Bylo to zajímavé. Čapka už si nepamatuju, že s tím byl nějak spojený, škoda, že jeho bratr se koncentráku nevyhnul. To musela být příšerná doba. Viděla jsem Josefovy obrázky, které v koncentráku kreslil. Zemřel těsně před osvobozením.

    Erichu, já to typicky české kafrání taky beru spíš jak pozitivum. Aspoň přemýšlíme, třeba někdy blbě a moc se nemáme k činům, furt jsme rozhádaní, ale taková ta bezmezná poslušnost, kterou oblibují diktátoři, nám naštěstí není moc přirozená.

    0
    0
  20. 8.8.2015 – 23 Av 5775 v 20:28 — Odpovědět

    Šavua tov, děkuji všem za komentáře. A zároveň se omlouvám. Za překlepy (taky je naštěstí děláte, takže pochopíte) a za delší mlčení. Ale toho "Winstona" jsem psal u Javanese Jongens 3/4 na Šumavě to ráno po setkání s Asafem, na Záhoříčku, kde moc elektřiny nebylo, na louce uprostřed koní, kde nebylo pro samé slunce všude okolo ani příliš good vidět na monitor, prostě jsem neudělal korekturu a článek hned odpálil, protože za chvíli mi jel jediný spoj do Pacova tak, abych ještě stihl v těch tropičárnách vypůjčit si klíč od krchlvku. Potom tři dny v Košeticích, kde už není nic než lom studené vody a 140 macejv.Do virtuální reality kafíčka a monitorů jsem dorazil teprve takto pozdě. A vy jste si to mezitím víceméně dopověděli. Ty Winstonky pochopitelně opravím. Hezké dny a slušnej život. -acb-

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rabíni s Palestinci společně volají proti násilí

Další článek

Hyenismus nezná mezí