Trochu odlehčení v napjaté „uprchlické“ době. Laický pohled na nový objev Keplerova dalekohledu.

S poměrně malým zájmem proběhla médii minulý týden zpráva, že Keplerův dalekohled našel u jedné z hvězd naší galaxie neznámé objekty. Současný stav naší vědy si je dokáže vysvětlit pouze jedním způsobem – jsou to umělé výtvory!

Na jakékoliv závěry je samozřejmě brzo. Věda přišla už s mnoha převratnými objevy, jako například pulsary, což jsou hvězdy, které vysílají v pravidelných intervalech rentgenové nebo radiové záření. První myšlenka byla, že je to umělý výtvor. Nakonec se to stejně přírodně vysvětlilo.

Objev u hvězdy vzdálené od nás nějakých 1400 světelných let však dnes říká, že se jedná o umělé objekty kroužící po oběžné dráze oné hvězdy, tedy nikoliv planety. Pro laiky vysvětlení pojmu. Světlo letí rychlostí asi 300 000km/s. Tedy na měsíc od nás doletí asi za sekundu, od Slunce k nám asi za 7 minut atd. Pluto, kam po několika letech nedávno doletěla pozemská sonda, je vzdáleno 4,5 světelné hodiny. A jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo překoná za rok. Pokud tyto objekty vzdálené 1400 světelných let zaznamenáme až u nás, tak si jistě dokážete představit, jak velké by musely být. Musely by dosahovat velikosti planet. Objevila se teorie, že by to mohla být obrovská zrcadla umožňující tamějším obyvatelům získávání energie z jejich slunce. To je už hodně divoká spekulace.

Ale připusťme chvíli romanticky, že ano. Že tam žijí inteligentní bytosti a dokonce jsou technicky již tak dokonalí, že jsou schopni vytvářet takovéto objekty. Tedy jsou v pokroku neskonale dál než my. Zkusme si i optimisticky připustit, že kdyby o nás věděli a navázali bychom vzájemný kontakt, že by nás nechtěli nijak kolonizovat ani jinak zneužít, což by jim zřejmě nedělalo problém.

Vědecký tým projektu SETI, což je instituce, která pomocí radioteleskopů pátrá po mimozemských civilizacích, zatím několik desetiletí a bezúspěšně, se nechal slyšet, že na začátku příštího roku nasměruje své radioteleskopy směrem oné hvězdy. Bude se snažit zachytit nějaké radiové signály, které ona civilizace třeba vysílá.

Řekněme, že ano, že je skutečně vysílá. Ale uvědomme si, že ony signály by k nám letěly 1400 let (pozemských). To je právě ta vzdálenost mezi námi a radiový signál letí stejně rychle jako světlo. Jak dlouho té cizí civilizaci trvalo, než od prvních radiových signálů došla ke stavbě oněch obrovských objektů na oběžné dráze jejich slunce? Několik pozemských století? Řekněme 700 let? Pak je ale jejich první signál někde na poloviční cestě a zachytí ho možná naši potomci za 700 let. A uvědomujeme si, co lidstvo za 700 let dokázalo? Jak obrovsky se zrychluje technický pokrok v posledních letech?

Vezmu-li v úvahu, že první pokusy s radiovým vysíláním u nás byli prováděny někdy na počátku 20. století, tak tyto první signály se teď nacházejí nějakých 120 světelných let od naší země. K oné hvězdě poletí ještě dalších 1300 let a pak její obyvatelé zachytí (možná) první pozemské tečky a čárky, nic víc. Možná o dalších 80 let později zachytí již nějaké sofistikovanější radiové vysílání. A kdyby chtěli odpovědět, tak tady na zemi budeme čekat dalších 1400 let. To je ta drsná realita.

A co cesta k nim? Bohužel tady hatí veškerý optimismus Einstein. Dle jeho teorie relativity by buď cesta k nim trvala našimi dnešními prostředky a rychlostmi miliony let, nebo bychom sestrojili kosmickou loď, která by uměla dosáhnout rychlosti světla (aspoň 99%) a která by tam letěla oněch 1400 let, ale na zemi by mezitím ty miliony let uběhly taky. Čas nelze obalamutit. Na kosmické lodi by plynul jinak než na zemi. Prostě cesta možná není. A všechny praktické pokusy dokazují, že Einsteinovy teorie platí na 100%.

Takže jedinou nadějí lidstva je to, že se Einstein mýlí, čemuž zatím nic nenasvědčuje. Musíme doufat, že se mýlí, a že lze cestovat, případně posílat zprávy, nadsvětelnou rychlostí, nebo použít jiný, nám zatím ani teoreticky neznámý princip pro cestování na vzdálenosti a čas. Ale veškeré dosavadní pokusy Einsteinovy teorie pouze potvrzují.

Takže jeden z největších géniů lidstva to lidstvo vlastně vrátil na zem. Obrazně i doslovně.

1 Komentář

  1. 22.10.2015 – 9 Heshvan 5776 v 04:21 — Odpovědět

    Tomáši to je přesně moje krevní skupina))

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelští rabíni řeší dilema: zabíjet teroristy, či nikoliv?

Další článek

Je pak snad i zhola jedno, co člověk baští, zda hovězí či vepřové…?