Nedávno se mě kamarádka ptala, jaké kulturní události podzimu si nenechám ujít. Odpověď byla rychlá. „Chci vidět Cohena, strašně se mi líbí a myslím, že na tu trubku hraje fakt dobře.“ Kamarádka se zamyslela: „Ale Cohen přece hraje na basu, ne?“ A je to tady. Ano i ne. Oni jsou vlastně dva. Oba pocházejí z Izraele, oba se věnují jazzu, jmenují se stejně, ale jeden hraje na trumpetu a jeden na kontrabas. Je celkem legrace, že během podzimu se oba ukáží i v Česku. Takže, který je který?

 

Avishai Cohen – Kontrabas

Je z hudební rodiny. Vyrostl v malém městečku kousek od Jeruzaléma. S basovou kytarou začal ve čtrnácti letech a kontrabas si zamiloval o pár let později. Izrael nebyl pro jazz zemí zaslíbenou a tak odjel do New Yorku. Vystuduje soukromou konzervatoř, hraje v několika kapelách a jeho hvězda stoupá strmě vzhůru. Dnes je označován za jednoho z nejlepších kontrabasistů 20. století.

Jeho styl je velice osobitý. Hraje moderní jazz, sem tam klezmer, bossa novu i americké jazzové klasiky. Skvělá hudba, poctivé řemeslo a taky vynikající show. Cohenovo živelné hraní je pověstné. V Brně zahraje Avishai Cohen se svým triem a taky s padesátičlenným orchestrem brněnské filharmonie.

 

Avishai Cohen a Filharmonie Brno – 30. 11., Boby centrum, 19.00

Info o koncertu!

Video:

 

Avishai Cohen- Trumpetista

Stejně jako jeho jmenovec pochází z hudební rodiny. Vyrůstal v Tel Avivu. Jeho sestra Anat patří mezi světoznámé saxofonistky a klarinetistky. Na saxofon hraje i jeho bratr Yuval. Všichni tři sourozenci si zamilují jazz a odjedou studovat hudbu do kolébky tohoto žánru. Do USA. Avishai tam ale neodchází jako naivní mladý muzikant. V té době už má za sebou působení v několika kapelách a taky koncertování s Izraelskou filharmonií.

V Americe se pouští do zběsilého experimentování. A je třeba říct, že velmi úspěšně. Zvuk klasické jazzové trumpety kombinuje s elektronikou, míchá bláznivé rytmy, dojemné výkřiky s něžnými baladickými pasážemi. Prvky izraelské hudby nese snad každá jeho skladba. A třeba je ani nepoznáte. Jeho hra na trumpetu je vlastně melancholické vyprávění. Mísí se tady jazz klasický i moderní. Free style i poctivý muzikantský groove.

Avishai Cohen, 24. 11. Praha, Jazz Dock, 22.00

Info o koncertu!

Video:

 

Jak jsem se dozvěděla, toto zjištění bylo novinkou i pro mnoho lidí, kteří se hudbě věnují a sledují ji. Společně jsme se shodli na stejné otázce: „Už jim někdo navrhnul, aby si zahráli společně?“

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Je pak snad i zhola jedno, co člověk baští, zda hovězí či vepřové…?

Další článek

Diskriminace na druhou