Dav maskovaných protestantů ozbrojených tyčemi zaútočil během demonstrace před pařížskými kancelářemi Agence France-Presse na prominentního francouzského novináře Davida Perrotina. Píší o tom britské noviny the Guardian.

Perrotin, reportér internetové stránky BuzzFed je u některých čtenářů v nemilosti za své „protiizraelské“ postoje.

Desítky útočníků, z nichž někteří nesli izraelské vlajky, od násilí odradila až policejní přítomnost. Někteří z nich se přesto pokusili ještě vniknout do kanceláří tiskové agentury.

Podle Guardianu šlo o příslušníky pravicové Jewish Defence League (JDL), založené zesnulým rabim Meirem Kahanem, která je v USA považována za teroristickou organizaci a v Izraeli byla postavena mimo zákon. I vlajky JDL se na demonstraci objevily.

„Jsme tu, abychom ukázali naši podporu Izraeli ve válce proti Arabům,“ cituje The Guardian jednoho z příslušníků JDL. „Novináři pracující pro organizace jako AFP podporují islamistické teroristy, takže musíme vrátit úder.“

Demonstrace se konala na protest proti způsobu, jakým francouzská tisková agentura informuje o izraelsko-palestinském konfliktu.

Někteří z demonstrantů volali na novináře „Přijdeme si pro vás.“ Taková varování v daném kontextu není radno brát na lehkou váhu, protože už loni v létě byli dva členové francouzské odnože JDL odsouzeni za umístění nálože pod vozidlo jiného „antisionistického“ novináře. Trest si však odpykává jen jeden z nich, zatímco druhému se podařilo uniknout do Izraele.

Protože LDJ je odpovědná za vícero útoků na novináře, politiky a propalestinské komentátory stejně jako za několik útoků na knihkupectví a různé benefiční i jiné akce, i ve Francii se již hovoří o jejím zákazu.

Výhružky, které v tomto směru učinil současný francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, však ještě nedošly naplnění.

2 Komentářů

  1. Tomáš Flaška
    25.10.2015 – 12 Heshvan 5776 v 09:17 — Odpovědět

    Každý fanatismus je špatně. Izrael alespoň ctí, že je JDL v Izraeli postavena mimo zákon. To by se asi s nějakou palestinskou teroristickou organizací na území Palestiny stát nemohlo. Na druhé stránce nevím, proč není atentátník z Izraele vydán do Francie. Ale předpokládám, že je buď v Izraeli souzen, nebo se vede soudní proces o vydání. Nechce se mi věřit, že pokud jej francouzská justice uzná vinným, že by jej Izrael chránil.

    4
    2
    • r.m.
      28.10.2015 – 15 Heshvan 5776 v 20:05 — Odpovědět

      Nevydají, respektive nikoho "nenapadne" o něj požádat, Francii mají sionisti omotanou kolem prstu.

      1
      1

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Žid ve vládě Kerbílu

Další článek

Teroristický útok na turistický ruch