Skupina nejvýznamnějších izraelských katolických kleriků v čele s latinským patriarchou Jeruzaléma Fouadem Twalem obvinila minulý čtvrtek Izrael z rozdmýchávání násilí. Podle jejího prohlášení je Izrael zodpovědný za současnou vlnu útoků, protože státní politika vytváří mezi Palestinci atmosféru zoufalství a frustrace, která vede k teroristickým činům.

Katoličtí duchovní vyjádřili svůj postoj v prohlášení Komise pro spravedlnost a mír, Shromáždění katolických duchovních,  panelu arcibiskupů a dalších vysoko postavených duchovních různých katolických skupin v Izraeli, Palestině, Jordánsku a na Kypru.

Podle křesťanských duchovních je situace jejich palestinských spoluobčanů „nelidská“ a osadníci, „obsazení Gazy a zbytku Palestiny,“ vojenské kontroly, boření domů,  „arbitrážní“ chování izraelských vojáků ponižujících Palestince a „judaizace“ Jeruzaléma vedly k teroristickým útokům posledních pěti měsíců, kdy palestinští teroristé ve zvýšené míře útočí na izraelské civilisty a bezpečnostní služby.

Dokument klade zvláštní důraz na vliv „obsazování Jeruzaléma a judaizaci města, vysidlování palestinských obyvatel. Jde o plošné obvinění všech Palestinců z terorismu a kolektivní trest, který z něj vychází,“ uvádí Komise pro spravedlnost a mír.  Zároveň uznává, že Izraelci potřebují klid a bezpečí.

„Dnešní situace přerostla v novou intifádu, v níž Palestinci volí smrt ze zoufalství zapříčiněného životem plným frustrace, ponížení a nejistoty bez jakékoli naděje,“ uvádí komise. Vyzvala také izraelské představitele, aby „rozšířili svůj náhled a svá srdce“ a změnili současnou politickou skutečnost, neboť „na zemi je dost místa pro nás všechny. Dopřejme všem stejnou důstojnost a rovnost. Žádná okupace, žádná diskriminace. Dva lidy žijící společně a vzájemně se milující, které se dohodnou podle své vůle.  Jsou schopny se vzájemně milovat a budovat společně mír.“. Od palestinských vůdců chce, aby „dali Izraeli a celému světu uslyšet hlas míru a spravedlnosti pro oba národy“ a „ukončily všechny sebestředné vize a korupci.“

Prohlášení katolického kléru vzápětí ostře odsoudil mluvčí izraelského ministerstva obrany, který řekl, že z násilí měli být správně obviněni Palestinci.  „Je hanba,“ řekl Emanuel Nachson, „že duchovní obviňují oběť místo pachatele. Izrael se potýká s bezprecedentní vlnou násilí ze strany Palestinců. Je to vlna která odráží palestinské odmítnutí vyjednávání.  Klér se měl spíš obrátit k Palestincům a doporučit jim, aby se vrátili k jednacímu stolu.“

Ministr obrany Eli Ben-Dahan popřel, že by se prohlášení latinského patriarchy zakládalo na pravdě.

„Se vší úctou k latinskému patriarchátu,“ prohlásil ministr, „neměl by jen opakovat palestinskou propagandu.“

1 Komentář

  1. 24.2.2016 – 15 Adar A 5776 v 23:53 — Odpovědět

    Chcelo by to politické, alebo logické vysvetlenie? Dôvod je presne taký istý ako dôvod uznania palestíny. Vatikán predpokladá, že skôr či neskôr palestína vznikne, zmení sa politická situácia, čokoľvek sa môže stať. Keďže na palestínskom území žijú aj "palestínski kresťania" tak je dôležité im vyjadriť podporu už teraz, lebo ak by sme nevyjadrili podporu môže sa stať, že po vzniku autonómie, štátu, alebo čohokoľvek, práve táto skupina bude prenasledovaná. Ale to je podľa mňa hrubozrnná vypočítavosť. Problém ale je v tom, že títo palestínski kresťania teraz netvoria ani dve percentá a dlhodobo klesajú. Občas by bolo dobré si priznať, že skôr je nálada proti ako za a ak je proti, nemali by si hľadať dôvody ale veď len chceme pomáhať slabším, chceme len dobre a rôzne iné lacné ospravedlnenia postoja, ktoré aj tak nepomáhajú. Môžno sa ľahšie číta článok o pomoci kresťanským arabom, i keď je plný propagandy, ako skutočná pravda ako sa veci majú, ale o čom to potom všetko je? Stále sa kresťania hľadajú v ich postoji k Judaizmu. Toto nie je spor o palestínu ak tá vôbec existuje a Jeruzalem, alebo dokonca Izrael. Toto je spor, ktorý trvá už mnoho storočí. Nevieme aký zaujať postoj k Judaizmu. A to je veľká chyba a vlastná škoda pre kresťanstvo, že sa chce tak odlíšiť od Judaizmu, že im je mnoho krát jednoduchšie sa zastávať každého iného len nie toho, koho by sme sa mali. Nehovorím o jednotlivcoch. Hovorím o hlavnom motíve a smerovaní v cirkvi, náboženstve, ktoré hovorí, že celý Starý Zákon, Prorokov, Sudcov, má z Judaizmu. Keby mal tak aj niečo viac ako len toto, keby mal tak aj pochopenie a chápanie súvislostí.

    5
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Právo na strach

Další článek

Francouzský židovský učitel si útok džihádistů vymyslel