Ani stovky ozbrojených policistů a vojáků nedokázaly vzbudit v obyvatelích židovské čtvrti v Antverpách pocit bezpečí. Čtvrť o dvanácti tisících obyvatel má jednu z největších ortodoxních komunit v Evropě a ozbrojenci ji střeží od května 2014, kdy při teroristickém útoku na bruselské židovské muzeum zemřeli čtyři lidé. Od té doby se pořádkové síly objevují v židovské čtvrti vždycky v období zvýšeného bezpečnostního rizika; právě tak je tomu i nyní, po úterním teroristickém útoku, který v Bruselu zranil tři sta lidí a života zbavil třicet jedna obětí.

Ačkoliv vláda nechala postavit hlídky a na ochranu židovské čtvrti vyčlenila čtyři a půl milionu dolarů, zprávy o opakovaných selháních bezpečnostních složek způsobují, že belgičtí židé jsou v otázce své bezpečnosti skeptičtí.

Zpravodajský server Jerusalem Post zveřejnil výpověď klenotníka Michaeliho, který v židovské čtvrti v Antverpách žije. Stejně jako prý mnozí ostatní se Michaeli bojí, že ve srovnání s Francií se belgická vláda není schopna postarat o bezpečnost civilistů – nejen židů.

Menachem Hadad, bruselský rabín, řekl ve čtvrtek rádiu izraelské armády, že „belgické úřady nerozumí bezpečnostním záležitostem – vůbec.“ Uvedl, že vojáci hlídkující před synagogou nemají ani nabité pušky.

Mluvčí belgického ministerstva obrany na rabínova slova zareagoval prohlášením, že vojáci hlídkující v Bruselu jsou „přiměřeně vyzbrojeni a vycvičeni,“ nicméně slíbil, že se stížností na ostrahu synagogy bude zabývat.

Vojáci a policisté se v těchto dnech mísili v ulicích Anverp s dětmi, oblečenými v purimových kostýmech. Anverpy patří mezi těch nemnoho evropských měst, kde se Purim slaví na ulicích. Letošní oslavy nebyly tak nápadné: hraní hudby, masky a makety zbraní byly letos zakázány, aby nemátly policisty a neurážely truchlící národ.

„Slavíme, ale je nám zle,“ řekl Mordechai Zev Schwamenfeld, člen antverpské chasidské komunity Belz. Dva studenti z ješivy Belz byli při bruselských útocích lehce zraněni. „Ovlivnilo to každého, nežijeme v bublině,“ přiznává Schwamenfeld.

Belgičtí ministři zahraničí a spravedlnosti nabídli po teroristických útocích své demise kvůli selhání bezpečnostních služeb. Jeden z teroristů, Ibrahim El Bakraoui, byl minulý rok vypovězen z Turecka a v úterý se odpálil na bruselském letišti. Jeho komplic pak spáchal sebevražedný atentát ve stanici metra o hodinu později. Úřady pátrají po dalších teroristech, kteří by mohli znovu udeřit – možná i na židovské cíle.

Turecko tvrdí, že Evropskou unii před El Bakraouim varovalo.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ezdráš – zločinec, nebo zachránce?

Další článek

Abrahamovská - co vlastně?