Pesach. Nebo taky svátek nekvašených chlebů. Jeden z nejdůležitějších a nejstarších židovských svátků. Slaví se celý týden. A teď je v plném proudu. Připomíná se při něm osvobození Židů z egyptského otroctví.  Taky je to svátek oslavující jaro a probouzení půdy. Začíná se sederovou večeří. Během ní si můžete pochutnat na spoustě dobrot. Jedno ale nenajdete. Chleba. Ani nic kvašeného. Celý týden nemít ani kousek pečiva? Není problém. I milovníci voňavých dortíků si přijdou na své. A pozadu nezůstanou ani děti, či všichni, kteří mají rádi stylové módní doplňky. Ať už Pesach slavíte nebo ne, inspirace není nikdy dost.

 

Macesy k Pesachu neodmyslitelně patří a kdo má rád dorty a čokoládu, tento recept jistě ocení.

Co bude potřeba?čokoládový maces dort

2 vajíčka

200 g čokolády

1 šálek cukru

1 a ½ balíčku macesů

1 lžička u vařené kávy

220 g másla

1 lžíce mléka

1 lžička rumu

2 šálky košer vína

Z másla, cukru a vajíček umícháme krém, v menším rendlíku rozpustíme čokoládu společně s mlékem, kávou a rumem. Všechno smícháme a utvoříme hustou směs. Macesy potom natíráme z každé strany a skládáme na sebe. Vršek potom potřeme zbytkem směsi a necháme v lednici přes noc uležet.

Možná, že sladkosti nepatří k vašim oblíbeným pochutinám. Z macesů dá al vyčarovat taky něco na styl pizzy. A zvládnete to lusknutím prstu.

 

Co bude potřeba?pizza

4 plátky macesů

rajčatové pyré

strouhaná mozzarella

Jednotlivé plátky položíme na plech, potřeme rajčatovým pyré, posypeme mozzarellou a můžeme dozdobit i zeleninou nebo tím, co má kdo rád. Pečeme pět minut v předem rozehřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí.

 

Žába, jedna s devíti ran, které Bůh seslal na Egypt. O Pesachu tedy ani zelená krasavice nesmí chybět. A co uspořádat třeba žabí závody. Stačí zelený papír a šikovné dětské ručky.

žáby

 

když už Pesach, tak stylově.

tkaničkyNehty

motýlek

Zdroj: pinterest.com

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

S rákoskou do nebe

Další článek

Amsterodamský slum