Letáky, které od minulého měsíce obíhají v americkém státě New York a na Long Islandu, znepokojují sdružení Anti-Defamation League.

„Probuď se, bílá Ameriko! Židé kontrolují americké peníze. Tečka. Konec,“ říká jeden z letáků. „Sionističtí židé vlastní a provozují Federální banku. Zastavte s námi sionistickou kontrolu nad vaší vládou,“ pokračuje text.

Letáky, nalezené na sloupech a automobilech ve městech jako Syracuse, Liverpool a Westhampton se také nelichotivě vyjadřují o Afroameričanech a hnutí Na černých životech záleží, propagují „bílou hrdost“ a transsexuály nazývají hnusem. („Máš penis? Jdi na pánský záchod. Máš vagínu? Jdi na dámský. Nevíš, jakého pohlaví jsi? Použij strom na dvorku.“)
„Tato monstra ohrožují bezpečnost žen a dětí na záchodcích po celé zemi. To musí přestat,“ stojí na letácích.

Za šířením letáků stojí Ku-Klux-Klan, který se snaží získat nové členy: „jsme neviditelnou říší, která tu je už 150 let, jsme v každém státě, už nebudeš sám.“

Podle ADL však „letáky sice slouží jako připomínka, že se organizace stále snaží šířit svůj vzkaz, nicméně skupiny klanu se obecně spíše zmenšují.“
Podle Centra pro extremismus ADL je v USA v současnosti aktivních 30 skupin Klanu a počet jeho příznivců se v celých Státech dá odhadnout na tři tisícovky.

Podle květnové zprávy ADL je Ku-Klux-Klan dneška souborem malých, rozdělených skupinek bez jednotného vedení a bez stability, které se snaží získat popularitu během prezidentských voleb a distribucí nenávistné literatury. Distribuce rasistických letáků se stala klíčovou taktikou Klanu, neboť k tomu je zapotřebí spolupráce jen velmi málo členů.

Současný incident není ojedinělý. V roce 2015 ADL napočítala 86 různých distribucí letáků, které přívrženci Klanu nechávali u dveří nebo u silnic po celé zemi. V roce 2014 se to stalo třiasedmdesátkrát.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rabín Lankry: „Vnesli jsme do muslimských komunit světlo a prolomili jsme předsudky.“

Další článek

Jičínský šoulet