Období svátků je tady a oslava střídá oslavu. Následující čas patří stavění přístřešků, společnému hodování, tanci a radovánkám. Sukot. Nebo tady svátek stanů. Začíná v úterý 17. října. Připomíná odchod židovského lidu z Egypta. Právě vlastnoručně postavené přístřešky jsou jedním ze symbolů tohoto svátku. Celý týden je naplněn zvyky a tradicemi. Jak se chystáte slavit vy? Jestliže svátek neslavíte, klidně čtěte dál, dobrého jídla a pěkné výzdoby není nikdy a nikde dost.
Ne každý má to štěstí v podobě vlastní zahrady. Nějaký čas pod improvizovaným přístřeškem ale k svátku patří. Můžete využít suku veřejnou, nebo u přátel či u rodiny. A ať už budete zdobit tu svou, anebo s výzdobou vypomůžete jinde, zkuste letos něco nového. Náročné to není a pobaví se dospělí i děti.
Postavit suku není jen tak. Musí se dodržet několik známých pravidel. Nejméně tři stěny, mělo by být vidět na nebe a hvězdy a nesmí chybět tematická výzdoba. Čtyři druhy. Palmová ratolest, myrtová větvička, vrbová větvička a pořádně zralý citrus. A jak vypadá ta vaše vysněná?
Svátek sukot je spojen taky se štědrostí. Každý může přijít ke společnému stolu, a aby na něm něco bylo, je tady pár tipů. Něco slaného i sladkého.
Zelné rolky
V kuchyni aškenázských židů nesměl tento recept chybět. A samotné jídloje oblíbené v celé východní Evropě.
Ve vodě uvařte asi 20 zelných listů, aby změkly a nechte vychladnout. A pusťte se do přípravy omáčky. Do hluboké pánve vysypte dvě plechovky nakrájených rajčat, jednu nakrájenou cibuli, ¼ šálku citrónové šťávy, ½ šálku hnědého cukru, 1 šálek rozinek, ¼ lžičky pepře a soli. Přiveďte k varu a potom při nižší teplotě nechte dusit.
Zelné listy překrojte na půl a odřízněte tvrdý střed. Promíchejte 1 kg mletého hovězího masa, nakrájenou cibuli, dvě vejce, 1 šálek uvařené rýže, sůl a pepř.
Směsí naplňte zelné listy a udělejte libovolné balíčky, ty vložte do uvařené omáčky a nechte společně dusit do měkka.
Podává se s rýží, kuskusem, bulgurem….
Citrusový koláč
Citrusy jsou nezbytnou součástí svátku sukot. V chladném počasí vás nabije vitamíny a sladkokyselá chuť se vám rozplyne na jazyku.
Předehřejte troubu na 350 °C a máslem vymažte koláčovou formu.
V míse smíchejte ½ šálku rozpuštěného másla, 1 šálek cukru, 2 lžíce nastrouhané citrusové kůry. Přidejte 2 vejce, ¼ šálku mléka, vanilkový extrakt, 2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 1 lžíci oleje
V další misce promíchejte 1 a ½ šálku polohrubé mouky, ¼ lžičky soli, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva. Všechno dohromady přidejte do předešlé směsi a zamíchejte. Peče se 30-35 minut. Po vyklopení už jen stačí poprášit cukrem.
A když jsme u toho jídla, co třeba originální předkrm? Anebo jen zábavné pohoštění?
Malý dáreček jako pozornost hostitelům? Anebo odměna pro hodné dítko? Takových balíčků můžete vyrobit hned několik, jistě je všechny udáte.
Pěkné svátky a ať vám pod sukou není zima!
Obrazový zdroj – pinterest.com a archiv autorky
1 Komentář
ten stol s darcekami a sviecami….ta atmosfera so sladkym prekvapenim a dobrotami :) ňamiky