Spisovatelka Alena Mornštajnová už dnes patří mezi uznávané autory. Začátkem kalendářního roku vydala svou třetí knihu. Román Hana. Opět popisuje její rodné město – Valašské Meziříčí. Vrací se do jeho historie, objevuje zapomenuté příběhy a citlivě je předává čtenáři.

 

Alena Mornštajnová *1963

Vystudovala angličtinu a češtinu. Pracuje jako lektorka a překladatelka. A už několik let ji taky zaměstnává psaní. Její prvotina Slepá mapa vyšla v roce 2013. Získala dokonce nominaci na Knihu roku. Poutavý příběh tří generací žen, které nechtějí nic jiného než žít klidným životem. Ovšem v těch nejtěžších dobách naší historie. Další román Hotýlek vyšel o dva roky později. Vypráví o hodinovém hotelu, ve kterém se střídali milenci v dobách před protektorátem, za války i po znárodnění komunisty. Zatímco doba se mění, majitel zůstává. Ať už v pozici majitele nebo správce.  Hotýlek je rodinná sága, která obsáhne celé století a všechny tehdejší režimy. Zálety prominentních mužů a žen totiž nikdy žádný režim změnit nedokázal.

(www.valasskydenik.cz)
(www.valasskydenik.cz)

Hana

Ani poslední autorčin román nezůstává jen u jedné dějové linie. Z rodinného vyprávění ví, že Valašské Meziříčí postihla v roce 1954 tyfová epidemie. Onemocněla i její babička a s následky nemoci se potýkala po celý další život. Zajímavý námět na román. Spisovatelka tedy začne hledat v archivech a objeví další “tajemství města“. Hellerův seznam. Ten obsahuje jména asi dvou stovek tamějších židovských obyvatel, kteří byli Němci naloženi do vlaku a ze dne na den zmizeli. Jména, věk, povolání, rodinné vazby, fotografie. Seznam obsahuje všechno. Propojení obou příběhů se prolíná celým románem. A věnuje se taky další problematice, o které se mluví poměrně málo. O pocitu viny, který pocítili všichni přeživší holokaust. Nezájem okolí. Obviňování z rozpoutání války a nekonečné přemítání, proč právě oni dostali možnost žít. Jak naložit se zachráněním se ve společnosti, která je úplně jiná než před válkou? Jak odpustit?

Malá Mira je po tragických událostech nucena žít se svou nemluvnou tetou Hanou. Je zima roku 1954. Malé děvčátko postupně odhaluje temnou historii své rodiny. Poznání pravdy se natrvalo vryje do jejího života. Tak jako všechny další knihy autorky, i tato vychází ze skutečných událostí.

(www.nakladatelstvi.hostbrno.cz)
(www.nakladatelstvi.hostbrno.cz)

Kniha Aleny Mornštejnové Hana vyšla u nakladatelství Host a dostupná je ve většině kamenných či internetových knihkupectvích.

1 Komentář

  1. Jg
    26.4.2017 – 30 Nisan 5777 v 09:19 — Odpovědět

    Tahle zajímavá autorka mi zatím zůstávala skryta. Ráda si Hanu přečtu, děkuji.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Šábes-gojim ?

Další článek

Kosmetika z Mrtvého moře