Filmový festival v Karlových Varech začal a opět hostí snímky z celého světa. Ani letos nechybí zástupci z Izraele. Velké očekávání vzbuzuje film Cukrář, který je součástí hlavního soutěžního programu. Dalším zajímavým počinem v sekci “jiné pohledy“ je úsměvné drama Menaše

 

Cukrář

Režisérem dramatického filmu Cukrář je Ofir Raul Graizer. A i když se na první pohled může zdát, že tématem je hlavně pečlivě utajená láska, pod povrchem se skrývá mnoho dalšího. Motiv viny i odpuštění, předsudků i nikdy nevyřešené minulosti. Mladý Thomas je rodilý Němec, žije v Berlíně, kde má malou cukrárnu. Právě tady se seznámí s Izraelským obchodníkem Oranem, který do Berlína jezdívá na pracovní cesty. Přátelství rychle přeroste v milenecký vztah, který ale ukončí tragická událost. Oran zemře při autonehodě. Zdrcený Thomas se vydává do jeho domovské země. Najde jeho manželku i syna a nechá se zaměstnat v jejich kavárně. Jako cukrář tady má práce dost. Naráží ale na svůj původ. V Izraeli chce začít nový život s blízkými muže, kterého miloval, ale nic není jen tak. Život přistěhovalců v Izraeli není snadný. Není Žid, je Němec, pracuje v košer kavárně a navíc je homosexuál. Tématem filmu je nejen láska a bolest, ale taky stále neodpuštěné křivdy.

Úterý 4.7. Velký sál – 17:00

Středa 5.7. Kinosál Pupp – 10:00

Pátek 7.7. Kino Drahomíra – 7:00

 

Ofir Raul Graizer *1981

Film vystudoval na izraelské Sapir Academic College. A rozhodně není festivalovým nováčkem. Jeho snímky byly s úspěchem promítány už na mnoha přehlídkách po celém světě. Film Cukrář je v Karlových Varech zahrnut do hlavní soutěžní linie.

 

Menaše

Život v Brooklynské komunitě ultraortodoxních Židů je svázán mnoha pravidly. Své o tom ví i laskavý Menaše Lustig. Prodavač z místní samoobsluhy. Když ovdoví, hrozí mu, že nebude moci vychovávat svého syna. Pravidla totiž mluví jasně. Muž může dítě vychovávat pouze vedle své zákonité manželky. Nařízení místního rabíná je neprůstřelné. Pokud se znovu neožení, o syna přijde. Milý prodavač se ale nevzdává a o svoje rodinné štěstí bojuje. A to nejen v tichosti a s úctou, ale i s laskavým úsměvem.

Pondělí 3.7. Kinosál Pupp – 19:00

Úterý 4.7. Velký sál – 14:00

Sobota 8.7. Kinosál Národní dům – 22:00

 

Joshua Z Weinstein *1983

Americký režisér studoval na Bostonské univerzitě a věnuje se hlavně dokumentární tvorbě. Film Menaše je jeho první hraný film. Obsadil do něj hlavně chasidské neherce. Divákům tak představí svět pevně ukotvených tradic, pravidel a nařízení. Nechybí ale ani humorná linka a citlivě vyjádřené emoce. Jeho film Menaše už letos oslovil stovky diváků na festivalech v Berlíně a USA.

(www.hollywoodreporter.com)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Další dávka hudby z Izraele. Zpěvačka Ester Rada i kapela Garden City Movement. Na Metronom festivalu v Holešovicích

Další článek

„Já ty židy nebil, mami!“