Novinka Orly Castel Bloom konečně vyšla i v češtině. Jmenuje se Textil. Vypráví o skoro běžném životě obyvatel Tel Avivu. I když je to často velmi humorné a nadsazené vyprávění, nemá daleko k politicky laděné úvaze. Jak dlouho ještě může podobným způsobem společnost v Izraeli fungovat?

 

Tel Aviv. Místo, které každý rok s nadšením navštíví zástupy turistů. Město, které není ani malé ani velké. Je v něm celá řada škol, velké divadlo, kina, kluby, kavárny. Centrum všech obchodních jednání i plážového života. Ale žijí jeho obyvatelé skutečně tak ideální život? I nad tím se zamýšlí spisovatelka Orly Castell – Bloom. Pro velkou většinu obyvatel hlavního izraelského města je život v Tel Avivu nad jejich síly. Nesmírně vysoký nájem, několik rozdělených společenských táborů. I přes maximální bezpečnostní opatření každodenní nejistota. Je nějaké východisko? V Evropě se stále více lidí uchyluje k životu na venkově. Podle spisovatelky to v Izraeli není příliš možné. Venkov je sice z finančních důvodů přijatelnější, ale žít daleko od města se tady z bezpečnostních důvodů moc nenosí. Mnoho lidí z Tel Avivu tedy sní o krásném bydlení, které si budou moct dovolit. A právě do toho snu je zasazen i místy až surrealistický příběh jedné rodiny z vyšší třídy.

(www.kosmas.cz)
(www.kosmas.cz)

Textil

Kniha zavede čtenáře do bohaté čtvrti Tel Avivu. Krásné domy na severním předměstí. V jednom z nich žije čtyřčlenná rodina. Výraz “žije“ je v tomto případě ale spíš přehnaný. Matka je majitelkou továrny, která vyrábí pyžama pro ultraortodoxní klienty. Otec se považuje za vědce a snaží se vymyslet oblek, který bude nositele chránit před atentátníky. Syn je odstřelovačem v armádě, rád šňupe kokain a čte romány. Dcera žije Negevské poušti a se svým přítelem pracuje na malé biofarmě. Matčinou vášní jsou plastické operace. Její vysněnou je ta, která ji zajistí mladší a přitažlivější lopatky. Její sen se ji ale stane osudným, při jedné z operací umírá. Jak se tato událost podepíše nejen na chodu rozložené rodiny, ale taky na chodu rodinného podniku? Jak se budou proměňovat nově příchozí postavy celého příběhu? Byla by škoda prozradit všechno, ale nalákat lze hlavně na velkou škálu všemožných a často absurdních protikladů. Orly Bloom neváhá popíchnout přehnaně politicky korektní, ty, kteří se až fanaticky oddávají víře i ty, pro něž se naučená póza stává skutečným životem. Sebevědomě nastavuje zrcadlo materialistům, pokrytcům a vlastně i sama sobě. A netýká se to jen izraelského státu. Jí popsané sociální téma sahá až daleko za hranice.

 

Orly Castel – Bloom *1957

Izraelská spisovatelka, která se narodila v rodině francouzsko – egyptských Židů. Vystudovala filmovou fakultu v Tel Avivu a scenáristiku na Beit Zvi School for Performing Arts v Ramat Gan. Od roku 1989 se živí jako spisovatelka. Kromě toho přednáší na univerzitách v Harvardu, Cambridge, Oxfordu a Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Na univerzitě v Tel Avivu vyučuje tvůrčí psaní. Je autorkou jedenácti knih. Její poslední dílo Textil, je zároveň první knihou přeloženou do češtiny.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Mezinárodní festival jazzového piana a jako host Guy Mintus

Další článek

Plechové chlebíčky