Izraelský film má v dnešní době zástupce na každém významném filmovém festivalu. Mnohé z nich získávají četná ocenění. Často upozorňují na nelehký život v zemi anebo kladou otázky, kterých se mnozí bojí. Otázky, které jsou pod povrchem a kterým je lehčí se vyhnut. A nemusí se týkat jen složitého začleňování přistěhovalců nebo politických změn. Není výjimkou, když se filmografie chápe i témat dějinných a stále více vztahových. Kam ale sahají začátky izraelského filmu? I o tom bude přednáška Ruth Hufnagel Ben Hadar.

Izraelská filmová produkce byla v založena v roce 1948. Rozhodně to ale neznamená, že do té doby by kina ve městech nefungovala. První krátké němé filmy byly točeny už v od roku 1910. A promítány byly na improvizovaných místech v blízkosti kaváren.  V roce 1933 byl dokonce natočen první film pro děti. O pět let později se začal natáčet celovečerní film pro dospělé. Rozpočet byl 1000 palestinských liber. Snímek příliš nezaujal a rychle zapadnul. Dodnes je ale považován za mezník izraelské kinematografie.

Po založení izraelského státu se výroba snímků mnohonásobně zrychlila a vzrostla i produkce. V roce 2014 navštívilo místní kina přes 1,6 milionů lidí. Dodnes je toto číslo nejvyšší v celé historii tamějšího filmu. Svou roli jistě hrají i nejrůznější ocenění, která se snímkům dostávají. Oskar za nejlepší krátký dokument a hned několik nominací. Izrael je jediný stát blízkého východu, jehož distribuce jsou takto úspěšné.

Plánovaná přednáška se ale nebude zabývat jen počátky a rozvojem izraelské kinematografie. Jeho zrod je totiž silně propojen se sionistickými tendencemi v počátcích minulého století. Jeho pokrok se proměňoval v závislosti na vývoji politickém, ekonomickém a geopolitickém. Jaké tedy bylo podhoubí jeho vzniku? Podle čeho byla vybírána témata a kteří herci patřili na filmová plátna? Na tyto otázky se ve své přednášce v rámci cyklu Izrael 70 zaměří absolventka oboru Mediální a filmové věda na Telavivské univerzitě Ruth Hufnagel Ben Hadar. Přednáška je doprovázena bohatým filmovým materiálem.

Židé, půda a…Akce! Izrael v zrcadle filmu – raná léta – 7.2.2018, 18 .00, Auditorium OVK ŽMP, Maiselova 15, Praha 1, 3. patro, 7.2. 2018

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Britský design v rukou židovských imigrantů

Další článek

Únor bohatý na kulturu. Hudba, divadlo i poezie