Už 22 let probíhá v Opavě festival Další břehy. Každý rok na jiné téma. Dramaturgicky pečlivě podchycená a propracovaná témata a stejně tak i programový výběr zaručují řadu nevšedních zážitků. Letošní ročník se chápe tématu citlivého a v poslední době taky výrazně rezonujícího. Židovské kultuře, cestě k jejím tajemstvím a zázrakům.

 

Každý rok po dobu jednoho měsíce nabízí festival bohatý program na předem určené téma. I letos jsou zastoupeny všechny umělecké prostředky. I díky jejich pestrosti bude mít divák možnost snáze pochopit a hlavně objevit cestu k hluboké síle kultury židovského národa.

 

„Jeho odolnost, neústupnost, hrdost, statečnost i schopnost přežít v neuvěřitelném pekle válečných konfliktů a barbarských protivenství je mementem pro budoucnost lidstva, je zárukou a nadějí i našeho života ve vzájemné toleranci, míru a pokojného soužití všech národů, jež respektují odlišné náboženství, kulturu i lidská a občanská práva.“

                                                                                   Petr Rotrekl – dramaturg festivalu

 

Program festivalu nabídne návštěvníkům několik divadelních představení předních českých scén, filmové projekce, koncerty, výstavy, přednášky, besedy, autorská čtení, workshopy a taky seznámení s izraelskou kuchyní.

 

Začátek festivalu představí izraelskou sbormistryni Naomi Faran, která připravila workshop pro více než 150 dětí. Se třemi pěveckými sbory se chystá nazkoušet hebrejský repertoár. Společné úsilí vyvrcholí 18. března koncertem v kostele sv. Václava.

Divadelní večery vyplní čtyři inscenace. Komedie o umučení a slavném vzkříšení pána našeho a spasitele Ježíše Krista v podání studentů JAMU Brno. Komorní scéna Aréna přiveze hru Slyšení. Další z inscenací se jmenuje Svět naruby a věnuje se životu manželky Arnošta Lustiga, básnířce Věře Weislitzové. Pomyslným vrcholem divadelní sekce bude představení Mikve Národního divadla Praha.

Hudební linie se ponese ve stylu pestré mozaiky židovské muziky. Zazní tóny klezmerových písní i klasické   a moderní hudby. Vystoupí houslista Alexadner Shonert, violoncellové duo Jiřího a Dominiky Hoškových, klezmerové kapely Trombenik a Simcha, jazzové rytmy zastane pianista a skladatel Ari Erev.

Také filmové projekce se budou věnovat židovské tématice. Uváděné filmy dnes patří mezi zlatý fond. Připraveny jsou například muzikály Jentl a Šumař na střeše. Opera za zdí ghetta – Brundibár nebo oscarový snímek Schindlerův seznam.

Výtvarná sekce láká na výstavu Jindřicha Baxbauma – Židé v diaspoře. Ta mimo jé odkazuje taky na stejnojmennou knihu autora a taky šternberského rodáka, která vyšla v lednu letošního roku. Fotografické pásmo Týden ve svaté zemi připravili Roman Konečný a Veronika Evers. K vidění budou taky archivní fotografie židů z Haliče z roku 1916. Velkým lákadlem je výstava Na útěku, která bude spojena s promítáním dokumentárního filmu o tragickém osudu Davida Weinsteina – stavitele legendárního obchodního domu Breda.

 

Mai další významné hosty bude patřit vrchní zemský rabín Karol Sidon, hebraista, herec, fotograf a překladatel Jaroslav Achab Haidler nebo nevidomá zpěvačka a spisovatelka Anna Olga Markowitz.

 

Festival Další břehy trvá od 16. března do 28. dubna.

Informace o festivalu a kompletní program najdete na fb festivalu  https://www.facebook.com/dalsibrehy a na webu www.opava-city.cz/dalsibrehy

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Masaryk a svatá země. Výstava se přesunula do Lán

Další článek

Pátá čtvrť – nová kniha, která vás provede pražským židovským městem