Pátá čtvrť? Jakkoli se může zdát, že město rozděleno na pět čtvrtí musí být nesmyslem, je tomu tak. Pražské židovské město, Josefov. Součást starého Města pražského. V minulosti zmizela celá řada starých domů. Právě na této čtvrti se nejvíce podepsala pražská asanace, která patřila od roku 1895 do roku 1903 k nejrozsáhlejším svého druhu v Evropě. Podařilo se ale zachovat celou řadu vzácných staveb. A i díky tomu má dnes Josefov tolik kouzelnou atmosféru. Místo je sice plné zvídavých turistů, ale to jen potvrzuje genia loci malebných uliček.

 

David Jan Novotný se do těchto míst přistěhoval v 50. letech minulého století společně se svými rodiči. A dodnes tady žije. Už je to přes pětašedesát let. Za tu dobu viděl ze svých oken nejdůležitější dějinné zvraty. Okupantská vojska, politicky motivované průvody, zamilované dvojice, rozhádané skupinky, měnící se politiky, prezidenty při jejich návštěvách. Svoje kamarády, se kterými vyrůstal a, jak to bylo obvyklé snad v každé městské čtvrti, vedl boje a šarvátky na obranu svého místa. Jak se slavná část Prahy měnila v souvislosti s přibývajícími léty? Jak se měnil její význam, její obyvatelé? Odpovědi nabídne podmanivé vyprávění Davida Jana Novotného – Soukromá historie páté čtvrti. V roce 2012 uvedla Česká televize poutavý dokument Pátá čtvrť: zmizelé město pražské. Na scénáři se velkou měrou podílel i autor nové knihy. Už tady je možné dozvědět se o tomto místě celou řadu zajímavostí. V knize je ale mnohem více prostoru a místy tajemné, místy vzpomínkové vyprávění se může plně rozvinout.

příloha 1

 

David Jan Novotný *1947

Jeho dědečkem byl protestanský teolog Adolf Novotný. Otcem výtvarník a grafik Jan Blahoslav Novotný. Autentické a intenzivní prostředí, ve kterém spisovatel a dramaturg vyrůstal, mu sice mohlo v mládí přinést nejeden problém, ale bylo rozhodně důležitým faktorem k formování myslící a silné osobnosti, ke kterým se dnes autor jednoznačně řadí. Po maturitě vystřídal celou řadu zaměstnání. Od kočího a pastevce krav až po asistenta výroby ve FS Barrandov. Po povinné vojenské službě vystudoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Na stejné škole působí od roku 1990 jako pedagog. Profesuru získal v roce 2001. Dodnes působí taky na fakultě žurnalistiky a Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Byl dramaturgem produkční společnosti ArtForum 21. Je autorem celé řady filmových a televizních scénářů, knih a povídek pro děti, novel a odborných publikací. Jeho publicistické texty vycházejí v celé řadě českých periodik. Jeho poslední knihou je Soukromá historie páté čtvrti, která vyšla na počátku tohoto roku.

příloha 2

 

Doporučená cena 450 CZK , na JEWISH E-SHOP 377 CZK!

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

22. ročník festivalu Další břehy se věnuje židovské kultuře

Další článek

Výstava Můj šálek Kafky – ilustrátor o spisovateli