Začátkem července si připomeneme 135. výročí narození spisovatele českého původu Franze Kafky. Výrazná osobnost česko – německého života. Autor mnoha spisů, muž milující mnoho žen. K výročí významného literáta se bude letos konat celá řada připomínkových akcí. A jedou z nich je i výstava Můj šálek Kafky.

 

Výstavu připravilo Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s ilustrátorem a grafikem Jiřím Slívou. Výtvarník vystavuje celou řadu svých maleb, litografií, leptů i olejomaleb. Tématem je židovský humor, židovské zvyky, symboly a nechybí ani Golem. Tvorba Jiřího Slívy je oblíbená hlavně pro laskavý humor, absurditu, nadhled a smyl pro jakékoli nesmyslné a přes to lehce uvěřitelné situace. A ke slovu se dostávají i další autorovi životní oblíbenci. Část expozice tvoří například ilustrace a práce izraelsko – české spisovatelky Ruth Bondyové.

kafka

Jiří Slíva *1947

Výtvarník, ilustrátor a grafik. Věnuje se nejen volné tvorbě, ale taky práci pro děti. Je autorem celé řady veršů a lustrací pro časopis Mateřídouška. Sbírka jeho dětských básní vyšla v roce 1987. Většinu svých knih taky vlastnoručně ilustroval. Jeho kresby a obrázkový humor se objevuje v novinách a časopisech nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jeho malby uvedly například Die Zeit, Die Welt, Playboy, The Wall Street Journal nebo The New York Time.

Od 60. let se intenzivně věnuje hře na kytaru. Je členem kapely Grafičanka, která sdružuje hudebně nadané grafiky a ilustrátory. V loňském roce vydal svou druhou desu Nemysli na to. Svůj hudební styl označuje za cvok´n´roll. Hudební aranže k albu napsal kytarista Marek Doubrava. Bývalý člen skupiny Tata Bojs a dnes frontman kapely Hm…

Je autorem více než dvou desítek knih. Jeho poslední, Můj šálek Kafky, vyšla v roce 2017 a stejně jako jeho stejnojmenná výstava, i ona je věnována 135. výročí narození Franze Kafky.

(wikimedia.commons.org)
(wikimedia.commons.org)

 

„Smysl života spočívá v tom, že jednou skončí.“

                                                                                                          Franz Kafka

Franz Kafka (1884–1924)

Narodil se na Starém Městě pražském v rodině bohatého židovského obchodníka. Vystudoval práva a pracoval jako úředník. Stále víc ho to ale táhlo k literatuře. Sám prohlašoval, že práce v úřadě ho brzdí v činnosti mnohem důležitější – v psaní. V roce 1917 onemocněl tuberkulózou. Léčil se v mnoha sanatoriích. Nemoci podlehnul po sedmi letech. Dodnes je považován za jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století. Jeho dílo bylo zachráněno hlavně díky příteli Maxu Brodovi. Ten nesplnil autorovo poslední přání, aby jeho spisy byly spáleny. Dodnes se tak můžou milovníci literatury začíst do komplikovaného světa citlivého, a přesto nespoutaného mladého muže.

 

Výstava Můj šálek Kafky je v Galerii Roberta Guttmanna k vidění do 27. ledna 2019

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pátá čtvrť – nová kniha, která vás provede pražským židovským městem

Další článek

Začal Festival arabské kultury. Letos už po deváté.