Zdroj: terragalleria.com

Až do začátku října mají návštěvníci Muzea Teplice možnost seznámit se se šestisetletou historií židovské komunity tohoto města.

Příležitost jim k tomu dává výstava s názvem Židé v Teplicích, kterou muzeum ve spolupráci se Židovskou obcí Teplice připravilo k příležitosti výročí první zmínky o židovských obyvatelích města.

Koncem 19. století byly Teplice domovem druhé největší židovské obce v českých zemích a teplická synagoga, za 2. světové války zcela zničená, bývala dominantou města. Z předválečné dvoutisícové židovské minority dnes zbývá přibližně stovka lidí.

Dějiny teplických židů výstava návštěvníkům přibližuje ve třech částech: putovní expozice vybraných předmětů z pražského Židovského muzea dokumentuje židovské tradice. Další část se zaměřuje na historii teplického židovstva, dějiny a vývoj osídlení Teplic židy a památky na tuto část minulosti Teplic. Poslední oddíl výstavy pak dokumentuje životy a vliv významných židovských obyvatel tohoto lázeňského města.

Výstavu je možno navštívit denně kromě pondělí, ve všední den od 12 do 17 hodin, o víkendech v době 10-12 a 13-17 hodin až do 5. října.

Zdroj: www.muzeum-teplice.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Roste počet politicky motivovaných antisemitských útoků

Další článek

Proč Palestinci z Gazy neodejdou?