Zdroj: Shekel

Nejnovější číslo časopisu American Journal of Physical Anthropology informuje o izraelských archeolozích, kteří nalezli osm zubů v jeskyni Kesem ve středním Izraeli.

Tyto zuby by mohly být podle expertů staré až 400.000 let, což by znamenalo, že by bylo nutno přehodnotit veškeré dosavadní názory na původ moderního člověka. Doposud nejstarší známé pozůstatky moderního člověka pocházejí z východní Afriky, která je díky tomu považována za „kolébku lidstva“. Africké pozůstatky jsou však o polovinu mladší, než nově nalezené pozůstatky.

Ty byly nalezeny již v roce 2006 nedaleko lokality Roš Haajin. Izraelští badatelé poté zkoumali jejich stáří pomocí výzkumu půdních vrstev a nebo pomocí rentgenových paprsků a CT skenování.

Experti říkají, že zuby vykazují podobné znaky jako zuby příslušníků Homo sapiens, které byly již dříve nalezeny v Izraeli, konkrétně v lokalitách v severním pohoří Karmel a v oblasti Kafceh v blízkosti Nazaretu. Tyto pozůstatky jsou však staré jen asi 90.000 let.

Avi Gofer, vedoucí archeologického týmu, podle agentury AP uvedl, že pokud se potvrdí, že zuby skutečně patří člověku moderního typu, “změní to kompletně dosavadní názor na evoluci” člověka. “Tento závěr je velmi vzrušující,” prohlásil dále Gofer.  Zároveň však dodal, že je zapotřebí dalšího výzkumu. Osm zubů nyní bude zkoumat ve spolupráci s mezinárodním vědeckým týmem.

Paul Mellars, odborník na prehistorii z Cambridgeské univerzity, uvedl, že uvedená studie vzešla od renomovaných expertů a že se jedná o důležitý nález. Podle něj pochází z období, ze kterého jsou podobné nálezy velmi vzácné. Zatím je však podle něj předčasné s jistotou tvrdit, že jde o pozůstatky moderního člověka.

Určit typ hominida podle zubů je totiž dost problematické. Například případný nález lebky by byl mnohem přínosnější. Gofer však věří, že jeho tým během dalšího výzkumu nalezne i lebky a kosti z postkraniální části skeletu daných jedinců.

Podle Mellarse je pravděpodobnější, že nalezené zuby patří neandertálcům, vývojovým „bratrancům“ moderního člověka.

Většina paleoantropologů souhlasí s teorií, že moderní lidé a neandertálci pocházejí ze stejného prapředka. Ten měl žít v Africe před 700.000 lety. Část jeho potomků pak migrovala do Evropy, kde se vyvinula v neandertálce. Jejich stopy mizí na Gibraltaru asi před 28.000 lety. Další část potomků setrvala v Africe a z ní vznikli moderní lidi Homo sapiens. Ti se pak podle teorie Out of Africa (Ven z Afriky) rozšířili do dalších částí světa.

Prehistorická jeskyně Kesem byla objevena v roce 2000. Vykopávky v této archeologické lokalitě začaly v roce 2004. Kromě zubů zde byly nalezeny i kamenné úštěpy používané prehistorickými lidmi ke krájení masa.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Do Sazky se tlačí Penta, průšvih na obzoru

Další článek

Body prechodu