Zdroj: Shekel

Celkem 31 kamenů zmizelých – stolpersteine – najdou do pátku na 17 místech lidé v Olomouci.

Za Židy, kteří byli během druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech, je položí jejich příbuzní. Text vyrytý do destiček na povrchu dlažebních kostek připomene, kdo v domě žil a jaký byl jeho osud. Na kladení kamenů přijeli příbuzní například zIzraele, Austrálie či Nového Zélandu.

“Celkem 31 kamenů, které připomenou zemřelé Židy, je jen zlomek z celkového počtu obětí. Další nemají příbuzné, kteří by se o to postarali,” řekl dnes novinářům Miloš Dobrý, který přežil pobyt v koncentračních táborech. Zatímco před druhou světovou válkou čítala Židovská obec v Olomouci zhruba 2500 členů, po válce jich bylo jen 200.

Z Izraele přijela i čtyřiasedmdesátileá Daniela Perleová rozená Lammová, která se narodila v Olomouci. Město opustila ve dvou letech. “Kameny dávám za svoji babičku Adolfinu Lammovou a tetu Ellu Rongovou. Její syn Petr, můj bratranec, ještě žije v Izraeli. Nemohl ale přijet, je mu 81 let. Přijela jsem, protože jsem chtěla uctít své příbuzné,” uvedla Perleová. Sama tragickému osudu se štěstím vyvázla. Dostala se k prarodičům z matčiny strany do Veselí nad Lužnicí a následně do Prahy. Odtud putovala do Švýcarska, kde byla matka na léčení. Nacistům unikl i její otec, který byl na služební cestě na Balkánu a odjel do Palestiny. Rodina po válce žila společně v Izraeli.

Kameny za prarodiče, tetu a jejího syna položí i bratři Libor a Roman Gronský z Olomouce. “O původu a osudech rodiny jsem věděl od malička od tatínka, který se vrátil z emigrace. Po válce si stejně jako jiní změnil příjmení, aby neznělo německy. Asi polovina rodiny zahynula v koncentračních táborech. Z pěti přímých potomků mých prarodičů čtyři přežili, jen můj otec se ale vrátil do Olomouce,” uvedl Roman Gronský, který rodinnou mozaiku skládá zhruba 20 let.

Židovská obec v Olomouci, která má nyní asi 150 členů, zpracovává také databázi lidí židovskéhopůvodu, které žili před 2. světovou válkou v Olomouci. “Zatím obsahuje zhruba 100 jmen. Pořídili jsme software a máme pracovníky, kteří shromažďují data. Do budoucna by databáze měla být přístupná i na internetu,” uvedl předseda Židovské obce v Olomouci Petr Papoušek.

Stolpersteine – obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý výtvarník Gunter Demnig již v roce 1993. O několik let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Kamenné desky se vkládají do dlažby před domy, jejich obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech. V současné době se jich již desetitisíce nacházejí asi v 600 evropských městech. V České republice začalo kladení kamenů v Praze a Kolíně v roce 2008 a pokračovalo například v Brně, Ostravě, Neratovicích, Teplicích či Třeboni.

Olomouc 15. června (ČTK)

3 Komentářů

  1. kralik
    16.6.2011 – 14 Sivan 5771 v 11:38 — Odpovědět

    ty kaminky, to je nadherna smysluplna a ziva idea

    0
    0
  2. 16.6.2011 – 14 Sivan 5771 v 13:05 — Odpovědět

    :)

    0
    0
  3. oskar popolnik
    18.6.2011 – 16 Sivan 5771 v 08:00 — Odpovědět

    hi @all – v projekte “stolpersteine” sa nejedna o kamenne desky. pouzity material je mosadz. urcite to bol len preklep ;-)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Egypt drží ve vazbě údajného agenta izraelského Mossadu

Další článek

Stávka vylidnila Prahu