Zdroj: Archiv

Radoslav Banga (* 6. května 1982 Praha), známější pod jménem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.

Vážený pane Bango, jako frontmana a zpěváka kapely Gipsy.cz jsem Vás poprvé viděl naživo v roce 2008 na hudebním festivalu Sázavafest. A byl jsem uchvácen, moc se mi Váš koncert líbil, netančním, neumím to, ale na Vaši kapelu, když hrála, jsem tančil :-). Letos se tam chystám zase, ale Vás jsem mezi účinkujícími nenašel, proč tomu tak je?

Poslední dobou jsme v Čechách moc nehráli. Po albu Reprezent jsme to měli docela těžké. Museli jsme se rozhodovat o mnoha kompromisech a většinou to dopadlo tak, že jsme hráli spíš v zahraničí, než doma. S novým albem ale bude všechno doufám naopak.

A kdy a kde Vás v nejbližším období můžeme vidět?

Uvidíte nás na Rock For People, v Žilině, v České Lípě, na českých i moravských hradech, určitě zavítejte na naše stránky www.gipsy.cz , kde je více informací.

Mohu se Vás zeptat na osobní otázku. Cítíte se jako Čech, jako Rom či jako Čech romského původu?

Mnoho let jsem si dával podobné otázky. Už ani nevím, jak se cítím. Pro Romy jsem moc český, pro Čechy moc romský..tak se asi cítím spíš jako vetřelec vs predátor. :-)

A myslíte si, že mužské sperma má menší hodnotu, než ženské vajíčko? Ptám se z toho důvodu: Konvertita např. náš rabi Sidon má větší hodnotu, než žid po tatínkovi, ale menší hodnotu než Žid po mamince. Dává Vám to smysl? Mě nikoliv. Taky dělíte, zda je Vaše rodina původem romská po mamince, či tatínkovi?

Pohleďme na to takto – když na lidské tělo zaútočí nějaký nový zatím neznámý vir, na nějž neznáme protilék, skolí jak rabi Sidona, tak židy po tatínkovi nebo po mamince. A co blesk? Nezáleží mu na tom, jestli jste rabi, Rom, žena nebo pes. Když vás sejme, je po vás. A jak je veliký vesmír? V poměru k němu je prezident Obama jen nepodstatná miniaturní tečka v nepodstatné galaxii, jejíž zánik by pro vesmír nic významného neznamenal. Tak jaképak hodnoty..  :-)

Souhlasíte se mnou, že pokud bychom se ztotožnili na tom, že člověka stvořil Bůh, jsou potom Adam a Eva první lidé, židovského původu, všichni lidé na této planetě jsou židovského původu a my všichni jsme pouze sestřenice a bratranci?

Nesouhlasím už s tím, že Bůh stvořil Adama a Evu. Pravděpodobnost, že jsme všichni potomci jednoho jediného páru na planetě Zemi, je tak malá, jako že momentální MS světa ve fotbale vyhraje San Marino. A to je opravdu malá pravděpodobnost. :-)

A věříte v Boha?

Každý přeci ví, že je něco nad námi, co je větší, než my. Ale podle mne si to „něco“ lidé přivlastnili a celá tisíciletí se to snaží nějak ovládnout. Proč by například Bůh měl být muž? A proč byl každý prorok nebo anděl muž? A co Ježíš? Mojžíš? Opět muži. A co démoni? Opět muži. Ale takhle nepřemýšlí to „něco.“ Tak přemýšlí naše patriachální společnost. Našeho „boha“ se snažíme udělat co nejvíce „lidským,“ protože jsme jej my sami zplodili. Proč by to něco „vyšší“ mělo vůbec věnovat takovou pozornost člověku? Biologicky vzato nemáme v přírodě téměř žádné výjmečné postavení. Naše a šimpanzí geny mají drtivou většinu kódu shodnou. Pohleďme na to takhle – inteligence je jen nepatrná genetická niance. Tak kde jsme sebrali tu drzost a nazvat to něco „vyššího“  „Bohem?“ My nemáme vůbec právo něčemu takovému dávat názvy..

A jestli ano, věřte, že věříme ve stejného Boha. V to zase věřím já. Souhlasíte?

Je jedno, v co věříme. Všichni víme to jedno jisté – je něco vyššího, než jsme my. :-) Ale ono opravdu nezáleží na tom, co si myslíme, že víme. Vesmír se klidně  bude vyvíjet i bez nás. Nás ke své existenci rozhodně nepotřebuje.

Povězte mi o nějaké Vaší rodinné tradici. Která to je a jak jí slavíte?

My máme velmi zvláštní tradice – už celé dekády let například pořádáme každé léto turnaje v tenise a ping-pongu. Zúčastní se většinou všichni z rodiny. Pro nás je to svátek. :-)

Má romská kultura nějaké tradiční jídlo a které to je? A co Vy a jídlo, jaká je Vaše oblíbená kuchyně?

Romská kuchyně? Bezpochyb jsou to Goja. To je takové oblíbené romské jídlo. Jsou to očištěné vepřové střeva plněné speciální náplní z brambor. Ale já se najím opravdu všude. Každý národ má podle mne dobrou kuchyni a záleží jen na tom, na co máte chuť. ;-)

Děkuji Vám za rozhovor.

Zdroj

Autor: David Fábry

Přečtěte si také: Interview s Hankou Weingartenovou

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Co zachrání státní finance?

Další článek

Jaderné elektrárny – odpůrci a fakta