Zdroj: Shekel

V devadesátých létech, když u nás nastupoval mobilní boom, stála jedna sms kolem koruny a v zahraničí jsme platili podle země a operátora u kterého jsme zrovna byli přihlášeni.

V Německu nějaké dvě koruny, ale ve Španělsku to mohlo vyskočit i ke třiceti korunám. Bylo nutno si hlídat, na kterou síť se váš telefon zrovna přihlásil. Vzhledem k až astronomickým cenám hovorného se posílání sms stalo velmi populární a v podstatě jediným spojovacím článkem s domovem v době zahraniční dovolené.

Operátoři brzy přišli na to, že tato doplňková služby se stává velmi populární a používanou a neváhali ceny za sms nenápadně zvyšovat. Tak jsme se před několika lety dočkali jednotné ceny za sms ze zahraničí kolem osmi korun. Od operátora jsem se dozvěděl, jak je to pro mě výhodné, protože nemusím přemýšlet, na které jsem zrovna síti. Když už zdražují, mohli by si tyto urážlivé kecy aspoň odpustit.

Logicky toto vedlo k omezení posílání sms, v naší rodině určitě.

Jsem proti regulacím, nějak to odporuje mému vnitřnímu přesvědčení. Ale ta mnoha vysmívaná a opovrhovaná Evropská Unie zavedla právě regulaci ceny sms. V době ceny 8 Kč za sms jsem si rozmýšlel napsat známým sms – „sejdeme se za pět minut u auta“.  Dnes smí jedna sms stát maximálně nějak kolem tří korun a ten problém už neřeším. Klidně píšu a píšu. Jsem přesvědčen, že tržby operátorům stouply. Tak je to vždy, když se sníží ceny, daně apod. – tržby, nebo inkaso daní jde nahoru. Ale to bylo ze strany operátorů řevu. Jděte se vycpat.

Naprosto stejně se chovají operátoři v oblasti mobilního internetu. Dvoutýdenní pobyt v zahraničí s pravidelným používáním připojení vás může přijít i na několik desítek tisíc korun! Fuj!

A tak se na úrovni Evropské komise nyní rozjíždí podobný boj v oblasti používání mobilního internetu v zahraničí. Operátoři řvou a Evropská komise sice pomalu, ale jedná. První výsledky už jsou vidět. Operátoři zlevnili. Ale i tak je cena pro dost lidí přemrštěná. Jako příklad uvedu možnost předplatit si u Vodafonu paušál s nějakým omezením množství přenesených dat za 80 Kč na den s omezením na 2 MB. Děkuji, nechci. I když tady se snad ani děkovat nedá. Já si potřebuji tak jednou denně stáhnout hlavičky mailů a případně následně ty nejdůležitější celé. Bratru tak 20k dat.

Operátor se tváří přívětivě a nabízí možnost placení za množství přenesených dat, konkrétně 6 haléřů za kilobit. To beru. V mém případě by to bylo za 1,20 Kč. Operátor si dává podmínku, že minimální zúčtovatelná jednotka je 100 kB, tedy 6 Kč. I to chápu a beru. ALE! Pozorujte svůj mobilní telefon. Připojíte se, stáhnete hlavičky mailů. Sice přenesete nějaká 3 kB dat, ale je to za 6 Kč. Pak se rozhodnete stáhnout nějaký mail celý. Telefon se ale mezitím odpojil a musí se znova připojit. Tak to máte za dalších 6 Kč. Pak si mail přečtete, telefon se zase odpojí. Chcete odpovědět, tak se telefon zase připojí. A tak to pokračuje a naskáče to na hezkých pár desítek korun a to jste se na internetu nepodívali ani na předpověď počasí.

Myslím, že operátoři toto moc dobře vědí a nic proti tomu nedělají. Bral bych tu účtovací jednotku 100 kB jako opravdovou účtovací jednotku. Tedy přenesu-li za den třeba 203 kB dat , tak zaplatím 3 x 6 Kč. Ale současný systém je zlodějský.

A tak chce Evropská komise zasáhnout a regulovat. Osobně si myslím, že toto je jedna z hmatatelných výhod našeho členství v EU. Jinak by nás operátoři škubali a škubali.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Policie

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Česká pošta v nových autech a uniformách

Další článek

Muslimové nepotřebují odbory