Zdroj: Shekel

Již mnohokrát bylo na různých stránkách, i na tomto serveru, psáno o nesmyslné poplatkové politice českých bank.

Kam až to může vést dokládá snad jeden nádherný příklad, který zažívám na vlastní kůži poměrně pravidelně.

Mí zákazníci v Eurozoně mi platí v Eurech na účet vedený v Německu. O tomto účtu jsem psal zde. Vše je zdarma. Zdarma by byl i převod z tohoto účtu do Čech, byť naše banky nejsou v Eurozoně. Jenže tady právě narážíme na tu českou realitu. Příchozí platba z Eurozony stojí konkrétně u ČSOB 150 Kč. Lépe na tom nejsou ani jiné banky. Ani věhlasné FIO, kde sice stojí příchozí platba jenom 1 Euro, ale následný výběr nebo převod je již mastně zpoplatněn.

Proto, jak jsem psal ve výše uvedeném článku, nic do Čech nepřevádím, ale vše vybírám přímo v Praze z bankomatu. Což je u zmiňované německé banky zdarma (!).  Následně bych vybranou hotovost (koruny) mohl odnést do ČSOB a vložit na svůj účet. Jenže vklad hotovosti je opět zpoplatněn, zde konkrétně 9 Kč.

Naštěstí má ČSOB tzv. vkladomaty, kde můžete peníze na svůj účet pomocí platební karty vložit hotově. A to v rámci vedení účtu zdarma. Tyto vkladomaty ale slouží zároveň jako bankomaty, tedy lze z nich i peníze vybírat.

A tak dochází k naprosto paradoxní situaci. Přistoupím k takovémuto vkladomatu ČSOB, pomocí karty německé banky vyberu příslušnou hotovost ze svého německého účtu (nyní již v korunách přepočítanou velmi slušným kurzem), načež následně vložím do stejného přístroje kartu ČSOB a stejnou hotovost zase zasunu zpět do bankomatu a vložím tím na svůj účet u ČSOB. To vše naprosto zdarma, bez jakýchkoliv poplatků. Prostě šaškárna místo toho, abych celou záležitost provedl jednoduše bezhotovostním převodem z banky do banky.

Vždy lituji toho, kdo stojí ve frontě k bankomatu za mnou. Celá záležitost totiž samozřejmě nějaký ten čas spotřebuje a trochu se načeká. Je jen otázkou času, kdy někdo z čekajících vytáhne mobilní telefon a zavolá na mě policii, co že to tam provádím za pikle s bankomatem.

Toto jde na vrub poplatkové politice ČSOB, ale jsem přesvědčen o tom, že u ostatních českých bank je to podobné. Kdy už jim konečně dojde absurdita a nesmyslnost bankovních poplatků v českých kotlinách?

Autor: Tomáš Flaška

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelci vzpomínají na padlé vojáky a oběti útoků

Další článek

Obamův židovský nevlastní bratr navštívil Izrael