Zdroj: unesco.org

Palestinci, kteří mají naději stát se novým členem Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), už sestavili soupis památek, které by rádi viděli na seznamu světového kulturního dědictví.

Palestinská samospráva vybrala celkem 20 lokalit na územích okupovaných Izraelem, včetně měst Betlém, Hebron a Nábulus. O přijetí Palestiny do UNESCO však zdaleka není rozhodnuto, Izrael a USA jsou zásadně proti.

Výkonná rada UNESCO začátkem října odsouhlasila doporučení uznat Palestinu členem organizace jasnou většinou 40 hlasů ku 18. Konečné rozhodnutí je však v rukou států – doporučení musí schválit nejméně dvě třetiny ze 193 členských zemí. Boj Palestiny o členství v UNESCO je přitom jablkem sváru: samotná Palestina i další státy připisují tomuto kroku velký symbolický význam poté, co siPalestinci prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN podali žádost o plnohodnotné členství v OSN. Striktně proti je Izrael a také Spojené státy, které už UNESCO pohrozily, že v případě přijetíPalestiny přestanou organizaci financovat.

Palestinský ministr kultury Hamdán Tahá považuje přístup USA za “politováníhodný”, podle něj chce země do UNESCO z čistě “kulturních důvodů”, aby mohla lépe pečovat o památky. “Členství v UNESCO je zprávou o spravedlnosti a právech. Proč by měli Palestinci stát mimo mezinárodní systém?” řekl.

Historické památky však na Blízkém východě vyvolávají stejné vášně jako politické otázky. Například loni se rozhořel velký spor mezi Izraelem a OSN kvůli svatyni na palestinském západním břehu Jordánu. UNESCO totiž označilo tradiční svaté místo judaismu, hrob biblické pramáti Ráchel u Betléma, zároveň jako mešitu.

Ramalláh (západní břeh Jordánu) 10. října (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Mobilní čeští operátoři, sebranka nenažraná

Další článek

Cizinci budou muset žádat Hamas o vstupní víza do Gazy