Zdroj: Archiv

Dluhová past, tedy jinými slovy výrazné problémy se splácením úvěrů, hrozí více než čtvrtině domácností v České republice.

Zhruba 35 procent domácností by se do vážných problémů dostalo za předpokladu náhlého výpadku příjmů…

To vše vyplývá ze statistik kalkulátoru Poštovní spořitelny, který bankovní dům spustil na konci minulého roku. „Jde o naprosto unikátní metodu, která bere v potaz nejen příjmy a výdaje rodiny, ale také míru využití úvěrů a zejména celkový majetek domácnosti. Výpočet je přitom zcela jednoduchý a samozřejmě zachovává naprostou anonymitu,“ vysvětlila ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská. Za poslední půlrok využilo tuto službu dostupnou zdarma na www.rozumnezadluzeni.cz zhruba osm tisíc uživatelů. „Vysoký počet uživatelů potvrzuje, že si stále více lidí uvědomuje možné riziko dluhové pasti. Jako každá bankovní instituce si při uzavírání půjčky pečlivě hlídáme, zda má žadatel dostatečné příjmy a nedostane se při splácení do potíží. Nemůžeme ovšem ovlivnit jeho budoucí rozhodnutí, proto mu alespoň chceme pomoci s vyhodnocením dalších kroků,“ vysvětluje ombudsman Poštovní spořitelny Martin Kovář.

Nejpočetnější skupinou (asi 35 procent) jsou lidé, kterým dluhová past aktuálně nehrozí, ale přesto by se mohli dostat do problémů, pokud by jejich příjem náhle klesl. Jejich finanční situace je v této chvíli přijatelná, ovšem na druhou stranu se jedná o rodiny bez větších úspor, často splácející hypotéku či aktivně k nákupu zboží využívající spotřebitelských úvěrů. Podle Kováře by tito lidé měli zvýšit svoji finanční rezervu a část mzdy ukládat na spořicí účet.

Nejrizikovější skupinou jsou podle koeficientu zadlužení ti, kteří mají nižší příjmy a zároveň vysokou míru zadlužení, k čemuž se přidávají začínající problémy se splácením svých dluhů. „Tyto domácnosti by měly nejprve své dluhy rozdělit podle důležitosti, přičemž přednost mají ty s vysokými pokutami za nesplácení a závazky související s bydlením jako je nájem nebo energie. U zbylých částek je třeba jednat o jejich snížení či odložení,“ radí ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Kalkulátor koeficientu zadlužení vyvinutý Poštovní spořitelnou shledávám jako velmi dobrý nástroj, který může pomoci lidem předcházet nadměrnému zadlužení. Po zadání základních údajů, především pak příjmů, výdajů, aktiv a pasiv, si může každá rodina zcela jednoduše spočítat, v jaké finanční situaci se aktuálně nachází a v případě nepříznivého vývoje podniknout nezbytné kroky ke stabilizaci rodinného rozpočtu. Zvlášť v dnešní době doznívající ekonomické krize a nejistého výhledu ohledně hospodářského růstu včetně vývoje nezaměstnanosti je takový počin ze strany Poštovní spořitelny hodný ocenění.

Autor: Jaroslav Kysilko

Přečtěte si také od autora: Pozitivní stránka ztrátového hospodaření ČSA

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Židé si celodenním půstem a modlitbami připomenou zničení chrámu

Další článek

Dobrovolníci přijedou do Holešova opravovat židovský hřbitov