Zdroj: praha.eu

V neděli se veřejnosti po zimě otevře Jeruzalémská synagoga ve stejnojmenné ulici na Novém Městě. Kromě prohlídky unikátní stavby mohou její návštěvníci vidět novou expozici, která představuje život pražské židovské obce od konce války do současnosti.

Originální stavba kombinuje secesní tvarosloví s maurským stylem. Synagoga byla postavena v roce 1906, více než století slouží bohoslužbám Židovské obce v Praze. Za války z ní bylo skladiště konfiskovaného židovského majetku a díky tomu byla zčásti uchráněná devastace. Veřejnosti je přístupná jen v létě, letos od 1. dubna do 31. října denně od 11:00 do 17:00 kromě sobot ažidovských svátků.

Židovské památky v metropoli, které ročně navštěvují statisíce lidí z celého světa, patří zdejšížidovské obci. Spravuje je Židovské muzeum v Praze, které je jednou z nejnavštěvovanějších muzejních institucí v zemi. Jediné dvě památky, které provozuje obec sama, jsou Jeruzalémská a Staronová synagoga, nejstarší dochovaná synagoga v Evropě.

Pražská židovská obec zahájila v roce 1992 obnovu Jeruzalémské synagogy, V roce 2004 se začalo s restaurováním nástěnných maleb v interiéru. Návštěvníci budou mít od neděle možnost vidět obnovené stropní malby i schodiště.

Pokračují restaurátorské práce na varhanách. Dochovaly se v původním zvukovém stavu 24 rejstříků ve dvou klaviaturách, z nichž každá má 54 kláves pro hru rukama, a s pedálem o 27 klávesách určených pro hru nohama. Jsou v nich také tři jazýčkové rejstříky – klarinet, trompeta, pozoun, které dodávají celkovému zvuku na majestátnosti. Židovská obec v Praze předpokládá, že by se letos v létě mohly uskutečnit první koncerty.

Praha 31. března (ČTK)

1 Komentář

  1. Sylvie Wittmannova'
    6.4.2012 – 14 Nisan 5772 v 11:05 — Odpovědět

    Synagoga se nejmenuje Jeruzalemská, ale Jubilejní! Jeruzalemská se jí jen lidově říká.
    Pesach sameach, Sylvie Wittmannová

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Sahelské puzzle

Další článek

Česká armáda prohlubuje spolupráci s Indii