Zdroj: Archiv

Mgr. Michael Szatmary (narozen 4. Listopadu 1974 v Bratislavě) pracuje jako redaktor zahraničního zpravodajství na Markíza TV. Mezi jeho koníčky patří elektronická hudba (www.michaelszatmary.com)  a zpravodajský web zaměřen na Židy a židovskou kulturu (www.delet.sk).

Dobrý den, Michaeli, Delet.sk je v podstatě jedinečný magazín svého druhu na Slovensku, situace v ČR je naprosto odlišná. Máme zde několik webů, jež Vám od „pravdivého“ přes „informace z Maiselovky“ až po „košer“ zpravodajství přinášejí. Spatřujete v tom, že jste na Slovensku jedinečný – výhodu? Podporuje Vás nějaká Slovenská židovská obec, např. ta v Bratislavě?

Židovská komunita na Slovensku je v úplne inej pozícii ako tá Česká. Je nás menej a nevlastníme najbohatšie „geto“ na svete. To, že DELET je jediné židovské médium, nie je výhoda, skôr väčšia zodpovednosť.  Plus obsah tvorím tak, aby bol vhodný a zaujímavý aj pre nežidovských čitateľov, ktorí tvoria zrejme väčšiu polovicu.  Hebrejský výraz Delet znamená dvere. A tieto sú dvermi do židovského sveta. Ich úlohou je zaplniť informačnú dieru. Delet prináša čitateľom informácie z domova, zahraničia, kultúry, histórie, náboženstva i témy, ktoré trápia židovskú komunitu. Delet slúži vzájomnému poznávaniu kultúr a otvára dvere zavretých komnát, ukazuje, že nie sú tajomné, ale zaujímavé a inšpirujúce. Delet hľadá fakty a súvislosti. Odbúrava prívlastky v texte a dojmológiu. Delet ruší kultúrne a náboženské stereotypy a snaží sa o vzájomné zbližovanie a spolužitie.

Delet.sk přece jenom vychází i přestávkou déle než Shekel.cz: Povedlo se Vám někdy na Váš projekt získat dotace? A v současné době; podporuje Vás nějaká organizace?

Ako na toto správne odpovedať, aby sa nikto nenahneval. DELET je nezávislé médium. Ešte pred dvoma rokmi vychádzal ako print takmer deväť rokov. Tlač podporoval finančne Ústredný zväz židovských náboženských obcí. Pred dvoma rokmi sa však vymenilo vedenie, ktoré aj túto podporu zastavilo a tým DELET ako print skončil.  Lenže, ja ako šéfredaktor som cítil zodpovednosť voči stovkám ľudí, ktorí pravidelne DELET čítali.  Oslovil som teda, zopár dobrých ľudí, ktorí mi dali peniaze na tvorbu webového portálu. A ten existuje v tej podobe, ako ho poznáte. Inak nás nepodporuje žiadna židovská organizácia a všetci, ktorí prispievajú a ja ako hlavný autor, editor, prekladateľ, grafik, administrátor to robíme absolútne zadarmo, po nociach ako veľmi náročné hobby.  DELET nemá ani kanceláriu. Všetko vzniká v mojom notebooku doma. A napriek tomu, že to vyzerá, že ho tvorí celá redakcia, tak ani to pravda nie je. Je to v podstate celé práca jedného človeka.

Před rokem jsem byl za svým kolegou a grafikem (ze Shekelu) v Bratislavě. Ukázal mi, jak židovské město rozdělila magistrála. Byl jsem zděšený. Uvažuje se stále od nějakém odklonu dálnice a napravení škod, jež způsobili komunisti? Kdy by mohl být realizován?

Komunisti boli v Prahe a komunisti boli aj v Bratislave. Tí naši ju kompletne zničili a tí vaši nie. Obávam sa, že niečo také nehrozí ako revitalizácia podhradia nehrozí. To si totiž rozdelili súkromní developeri, plus mesto peniaze nemá. Napriek tomu, tu a tam sa objaví projekt, ktorý chce zmeniť tvár centra Bratislavy.  Napríklad iniciatíva Stratené mesto.  Vďaka nej celé leto stála na mieste zbúranej neologickej synagógy jej zmenšená maketa. V synagóge zase vzniklo bratislavské komunitné múzeum.

Vím o Vás, že se nestravujete košer, neslavíte šábes atd. Jak byste sebe specifikoval jako Žida? A jak se mě v jedné diskusi zeptal „Santos“: Je Žid vyznání nebo národnost? Umíte uspokojivě odpovědět na tuto otázku?

Mám to trocha jednoduchšie. Som totiž aj Izraelčan, takže moja identita je vlastne daná aj tým. Moji rodičia sú Židia, starí rodičia tiež. Vyrastal som s vedomím, že patrím k tomuto národu. Dobrého Žida nerobí strava ani dodržovanie šabatu. Snažím sa žiť podľa desiatich božích prikázaní a to myslím hovorí za všetko. Judaizmus nie len náboženstvo, sme národ. A preto opravujem vždy tých, ktorí nás píšu s malým ž.

Jsme i finanční magazín, takže: Polepšilo si Slovensko po vstupu do Eurozóny? Doporučil byste to i ČR? Považujete EU za do budoucna prosperitní? A co říkáte na to, že by měla být udělena Nobelova cena za mír v EU :) ?

Nie som ekonóm, takže moja odpoveď je čisto laická. Myslím si, že keby Slovensko nebolo v Únii, neprežilo by. Som presvedčený, že vstup do tejto skupiny našej krajine pomohol a pomáha dodnes.  Stačí vedieť, ako napísať správne projekt a Únia zaplatí hoci aj vodovod v hornej dolnej alebo zafinancuje skanzen na Kysuciach.  A nobelovka? Ak ju mohol dostať terorista Arafat alebo Obama len za to, čo plánoval urobiť, ma toto neprekvapuje. Plus, prečo by som sa zlostil. Takto som vlastne dostal Nobelovu cenu aj ja.

Nejsem si vědom, ale máte na Slovensku i mešity? Podporujete jejich výstavbu? Jaký názor máte na muslimy a islám?

Na Slovensku nie sú mešity a rovnako aj moslimov je veľmi málo. Som od prírody tolerantný človek. A mešita je boží chrám, a každý veriaci má právo sa modliť, kde chce. A snažím sa stále veriť aj tomu, že väčšina moslimov chce mier a spolužitie s ostatnými národmi a náboženstvami.  Na druhej strane som realista. Pokiaľ moslimské matky nepochopia, že posielať vlastné deti na smrť  je hriech, mier asi nebude nikdy.

Věříte, že existuje Jeden Bůh pro všechny?

Áno, a bude to asi muž, lebo žena by tento svet riadila určite lepšie.

Autor: David Fábry

3 Komentářů

  1. Jaroslav Formánek
    14.10.2012 – 28 Tishri 5773 v 11:59 — Odpovědět

    Já píši židy s malým ž. Nemám to úplně promyšleno, ale jako humorista vycházím z rozhodnutí Židovské obce, která odmítla kancelář v Domě menšin, kde se nachází 12 oficiálně uznaných a podporovaných národnostních menšin ČR.

    Na druhou stranu zcela chápu např. postoj židů v SSSR, kde měli jevrej v záznamech a nebyli tudíž povinni fandit ruským sportovním týmům. Taktéž chápu postoje židů v USA, kde se tradičně každý snažil být Američanem a ne nějakou národností s vlastní dikcí.

    Zcela záhadné je to ve Francii, kde jste Francouzem z definice, třebaže máte běžně 2. občanství alžírské a zálibu ve vraždění židů….Francouzů.

    0
    0
  2. Jaroslav Formánek
    14.10.2012 – 28 Tishri 5773 v 12:04 — Odpovědět

    (Teď mě napadá, že to ž řeším úplně čechožidocentristicky a lze mne obvinit z nějakého čechožido nacionalismu. Nejlíp jsou na tom Němci, ti ten problém vyřešili sympaticky už před Hitlerem, všechna podstatná jména píší s velkým písmenem po nějaké reformě jazyka německého)

    0
    0
  3. Konvalinka
    14.9.2017 – 23 Elul 5777 v 02:50 — Odpovědět

    Zaujimavy rozhovor s Michaelom, najviac sa mi pacila zaverecna veta!
    Prajem Misovi Shana tova ve metuka 5778 a vela radosti a stastia v kruhu jeho krasnej rodiny!

    1
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Projev Egyptského prezidenta ve stylu Hitlera a Stalina

Další článek

Auta na vodík, už je to tady!