Zdroj: Shekel.cz

Na středeční diplomatické konferenci listu The Jerusalem Post, jíž se zúčastnil i český velvyslanec, přirovnal izraelský ministr zahraničních věcí svou zemi k Československu v roce 1938.

Ministr Avigdor Liberman obvinil mezinárodní společenství z toho, že je kvůli vlastním zájmům ochotno obětovat existenci Izraele.

“Všechny projevy a sliby ohledně bezpečnosti Izraele, které slýcháme ze zemí po celém světě, mi zní jako podobná prohlášení, která směřovala k Československu  [roku 1938], i tlak, který na českého prezidenta vyvíjeli ohledně Sudet,” řekl Liberman. “Bez ohledu na všechny sliby a záruky bylo celé Československo zabráno nacistickým Německem a přestalo existovat.”

Tomáš Pojar, český velvyslanec v Izraeli, se po konferenci s Libermanovými výroky tak úplně neztotožnil. Podle Pojara byla situace ve střední Evropě i ve světě v roce 1938 jiná než je dnes: “Přirovnání je to zajímavé, ale poučení z jedné situace se nedá tak snadno přenést na jinou situaci o století nebo půlstoletí později.” Přesto si myslí, že jistá podobnost tu je.

“I Československo té doby bylo jedinou demokratickou zemí v regionu. Podobnost spočívá i v tom, kolik záruk můžete dostat zvenčí, a jak moc se na ně můžete spolehnout.” Pojar také zmínil českou minulost, zejména zkušenost s nacismem a komunismem, které vyústily v český skepticismus vůči “grandiózním myšlenkám a zázračným řešením.”

“Jsme nejateističtější národ v Evropě, ne-li na světě. Nevěříme na zázraky, ani na ty politické, a ani na ideologická řešení, která se dají snadno aplikovat.” Historie prý český národ naučila, že řešení vnucená zvenčí nebývají funkční.

Češi prý také nejsou přesvědčeni o vhodnosti jednostranných kroků – to byl jeden z důvodů, proč ČR jako jediná ze zemí EU hlasovala v OSN proti tomu, aby Palestina získala statut nečlenského pozorovatelského státu. Diplomat přiznal, že po hlasování dostával děkovné dopisy, telefonáty a e-maily od Izraelců. Několik osob prý telefonovalo na ambasádu a svěřovalo se s úmyslem začít kupovat automobily Škoda.

“Jsme přesvědčeni,že jediná cesta k dosažení míru je skrze přímá dvoustranná jednání. Máme takovou zkušenost se Slovenskem,” připomněl velvyslanec rozpad Československa v roce 1993.

Dalším důvodem, proč ČR nechtěla v OSN dát hlas zvýšení palestinského statutu, je tradice česko-židovských vztahů. Tomáš Masaryk, první československý prezident, byl prvním státníkem na návštěvě v Yishuvu; během války o nezávislost v roce 1948 Československo dodávalo Izraeli zbraně a Václav Havel byl prvním prezidentem ze zemí za “železnou oponou”, který navštívil Izrael (roku 1990).

K pondělnímu prohlášení, vydanému po zasedání ministrů zahraničních věcí zemí Sedmadvacítky, které odsoudilo izraelský plán kolonizace (ale téměř nevěnovalo pozornost slibu Hamásu, že Izrael zničí), Pojar řekl: “Kdyby bylo toto prohlášení sepsáno v Praze, znělo by jinak.” Za stěžejní problém Gazy Pojar nepovažuje svobodný pohyb obyvatel, ale totalitní, teroristickou vládu. Ta je podle něj to, co brání tamním obyvatelům v životě v bezpečí a prosperitě.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: JPost.com

2 Komentářů

  1. Michal
    15.12.2012 – 2 Tevet 5773 v 15:54 — Odpovědět

    Lieberman je obviněn z podvodu a na svou funkci rezignoval. Jeho řeči tedy nemají už žádnou váhu.

    0
    0
  2. Antonín Blažek
    15.12.2012 – 2 Tevet 5773 v 18:00 — Odpovědět

    Stát Izrael není ječtě v tak bezvýchodné situaci jako Československo bezprostředně před německou okupací nic méně, jeho problémy se sousedy budou neustále narůstat. Světové společenství jej nejspíše odepíše jako ztrátovou položku, pokud se tak již nestalo.
    Izrael už nemůže na pomoc z venčí moc spoléhat. Je to důsledek USA prohrané války na Blízkém východě a s ní změněné situace ve světě.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Média a jejich úloha

Další článek

Bude izraelská aplikace lékem na problémy parkování?