Zdroj: Shekel

Předčasnost parlamentních voleb se v Izraeli stává již pomalu tradicí. K volebním urnám dnes Izraelci přistoupí mimo řádný termín již pošesté – tentokrát proto, že vláda se vloni nedokázala dohodnout na podobě státního rozpočtu.Voliči si dnes mohou vybírat ze čtyřiatřiceti stran, hlasování skončí v devět hodin večer místního času. Na kandidátce favorizované Netanjahuovy strany Likud se nově objevil i bývalý šéf izraelské diplomacie Avigdor Liberman, představitel strany Jisrael Bejtejnu. Analytici se shodují v názoru, že nová izraelská vláda bude pravděpodobně ještě pravicovější, než ta stávající. Koalici Likud – Bejtejnu dávají prognózy naději na získání až jedné třetiny křesel v parlamentu. Podle průzkumů v posledních dnech rovněž nápadně posilovala náboženská strana Židovský domov, která požaduje anexi Západního břehu Jordánu.Nejdůležitější okamžiky nastanou po volbách, kdy prezident pověří vůdce vítězné strany sestavením vlády. Spekuluje se o tom, které strany Netanjahu, jehož vítězství je předpokládáno, do vlády přizve. Levicová strana práce, podporující dohody s Palestinci, už ústy své šéfky Šeli Jachymovičové koalici s Netanjahuem vyloučila.

Přítomnost ultrapravicového Židovského domova milionáře Naftaliho Bennetta ve vládě by sice mohla budit nevoli v zahraničí, ale pro Netanjahuovu stranu by to znamenalo více kompetencí ve věcech bezpečnosti, neboť Židovský domov se na rozdíl od stran středu zaměřuje spíše na problematiku školství a sociálních věcí.

Liga arabských států vyzvala izraelské Araby, aby šli volit a pomohli zabránit vzniku pravicové vlády, plánující “rasistické zákony a etnické čistky”. Průzkumy však ukazují, že výzvu nehodlá uposlechnout ani polovina Arabů.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroje: idnes.czceskatelevize.cz, BBC

 

7 Komentářů

  1. Renata K.
    22.1.2013 – 11 Shevat 5773 v 15:15 — Odpovědět

    V článku máte chyby:
    1) Kandiduje 32 stran, nikoliv 34 (2 odstoupily).

    2) Volby končí ve 22 hodin izraelského času.

    3) Lieberman se neobjevil na kandidátce Likudu, ale ve volbách kandiduje společná kandidátka stran Likud a Jisrael Bejtejnu, jejímž je Lieberman předsedou – takže celkem logicky je předseda Likudu č. 1 a předseda Bejtejnu č. 2 této společné kandidátky.

    4) Židovský domov skutečně není náboženská strana, ale strana náboženského sionismu, což je rozdíl. Náboženskou stranou je třeba Šas nebo Jahadut ha-Tora. Co je na Bajit Jehudim “ultrapravicového” ví snad jen Bůh, vždyť má stejný program jako měl Likud před nějakými 15 lety.

    Studujte Eretz.cz nebo aspoň anglickou Wikipedii ;-)

    0
    0
  2. Jana Korábová
    23.1.2013 – 12 Shevat 5773 v 11:55 — Odpovědět

    Uvítala bych, kdyby redakce podepisovala články konkrétně. Díky.

    0
    0
  3. 23.1.2013 – 12 Shevat 5773 v 12:13 — Odpovědět

    @1: Milá Renata K., Vaše připomínky samozřejmě článek dávají do jiného světla, obzvlášť velké díky patří za to, že jste upřesnila článek. Nicméně jedná o zástupné a neúplné informace, kterým nedávám velký důraz – každý občas vybere zdroj, který není zcela přesný nebo aktuální. A protože jsme malé médium a nemá zahraniční zpravodaje, texty přebíráme a upravujeme a občas dojde k chybě, chybovat je lidské, nebo ne? :) Díky za upřesnění, i když podle redaktorky který článek sepsala, ne všechny Vaše připomínky jsou oprávněné..

    Pokud odkazujete na Eretz.cz – odkazujete na militantní portál, a protože se mi extremismus v jakékoliv podobě příčí, nehodlám ho navštěvovat ani kvůli volbám v budoucnosti..

    Celá Vaše připomínka mi připomíná příhodu s mojí babičkou:

    “Když žil ještě dědeček, pekla kachnu s židovskými knedlíky a zelím, ke svátečnímu obědu. Když po 4 hodinách kachna nezměkla a nám moc nechutnala, byla úplně vypečená, tak ji odnesla zpět do Tesca a chtěla vrátit peníze, za to, že kachna byla stará.. A peníze ji samozřejmě nevrátili a vysmáli se jí..”

    @Jana Korábová: texty nahrazují ČTK (https://www.shekel.cz/21224/ctk-%E2%80%93-ceska-tiskova-kancelar) a u takových typů článků autora neuvádíme..

    Fábry

    0
    0
  4. Renata K.
    23.1.2013 – 12 Shevat 5773 v 15:26 — Odpovědět

    @Fábry: Nemyslím si, že se jedná jen o drobnosti. Pokud jde o počet stran, doby trvání voleb a Liebermana, tak to drobnost je. Ale pokud se o Židovském domově píše jako ultrapravicové straně, tak to je prostě nesmysl. Netuším, co si pod slovem “ultrapravicová” představujete Vy, ale já zastánce diktatury, rasisty, obhájce porušování lidských práv, zejména sociálních atd. Židovský domov pokud vím nic takového nehlásá. Je to strana demokratická uvnitř i navenek, neusiluje o likvidaci demokracie, nepoužívá nedemokratické způsoby (jako třeba útoky na politické soupeře), neprosazuje žádné porušování lidských práv. Označit ji za “ultrapravicovou” je prostě pomluva.

    Eretz čtu často a ráda a nic “militantního” natož “extremistického” tam nevidím (například informace o volbách jsou velmi korektní a nestranné). Opět prostě jen pomlouváte a to je smutné.

    0
    0
  5. Erich
    23.1.2013 – 12 Shevat 5773 v 17:12 — Odpovědět

    Ad 4. Renato, pro Davida muže být jasným markerem – vodítkem třeba už jenom jméno Naftali Benett – profesionální stavěč a zabírač:

    citace:
    Zabrat přes 60 procent západního břehu Jordánu a zbytek postupně integrovat se sousedním Jordánskem. Pásmo Gazy pak dříve či později připojit k Egyptu.

    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=769114

    A tady to máme, tak takhle to dnes vypadá – palestinské zoo, to je to tmavě šedé, tam si Arabové ještě mohou dělat co chtějí, světle šedé je určeno dle Naftaliho asi ke konečnému komerčnímu pořešení:

    http://www.jdl.czechian.net/mapaosad.jpg

    ještě jedna mapka:

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/yishuv.html

    0
    0
  6. 23.1.2013 – 12 Shevat 5773 v 18:50 — Odpovědět

    @Jana Korábová – rozhodnutí o podepisování článků leží na majiteli stránek, nicméně zodpovědnost za špatnou volbu zdrojů u tohoto článku padá na hlavu mou (jinými slovy, napsala jsem ho já, vycházejíc ze zdrojů, jež jsou uvedeny v zápatí). Domnívala jsem se totiž, že volby jsou událostí natolik zásadní, že není třeba informace prověřovat u médií “bližších zdrojům” – což, přiznávám, byla domněnka naivní.

    @Renata K. – i já děkuji za připomínky. České zpravodajské portály zřejmě v úterní dopoledne ještě změnu počtu kandidujících stran nezaznamenaly (výběr zdrojů jsem zdůvodnila výše), volby končily (jak jsem později zjistila) jak kde, mezi 18tou a 22tou hodinou.
    V bodu 3 máte nesporně pravdu, šlo o nešťastnou formulaci.

    Ovšem Bennettovu stranu za “náboženskou” (ostatně, Židovský dům je bývalá Národní náboženská strana) a “ultranacionalistickou” označuje nejen idnes a česká verze Wikipedie a za “ultrapravicovou” řada českých deníků, televize a rozhlas, ale i Washington Post http://articles.washingtonpost.com/2013-01-12/world/36312427_1_israeli-settlements-hagit-ofran-israeli-citizenship či dokonce Haaretz.com http://www.haaretz.com/news/israeli-elections-2013/israeli-elections-news-features/bennett-finds-secular-support-with-a-religious-campaign.premium-1.495692, Guardian http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/05/binyamin-netanyahu-rightwing-poll a další.

    0
    0
  7. Antonín Blažek
    24.1.2013 – 13 Shevat 5773 v 05:50 — Odpovědět

    “Nic není tak staré jako včerejší noviny” Nevím už kdo to řekl ale je to svatá pravda. S tímto povědomím by měl čtenář nebo posluchač přistupovat k informacím předkládaným v jakémkoliv článku nebo zpravodajském pořadu.
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zlotřilé pojišťovny - díl 2

Další článek

Francouzská ofenzíva v Mali ohrožuje židy