Zdroj: Shekel

Od nástupu egyptského islamistického prezidenta Mursího k moci bylo uzavřeno až 200 pašeráckých tunelů do Palestiny. Tunely na palestinský trh přichází zhruba  30% veškerého zboží.Síť tunelů zmírňuje dopady blokády, uvalení Izraelem na Gazu před šesti lety. Úřady uvádějí, že tunely pod hranicí s Pásmem Gazy zaplavuje egyptská armáda. Jde o součást programu, který má pašerácké cesty vyřadit z provozu.Podle agentury Reuters viděli reportéři, jak se jeden z tunelů, užívaný pro dopravu stavebnin, v neděli naplnil vodou. Místní lidé tvrdí, že další dva tunely Egypťané vytopili stejným způsobem.

Akce začala před šesti dny.

Egypt ale tunely likviduje už od loňského srpna, kdy na hranici s Gazou útočníci zabili šestnáct egyptských vojáků. Egypt se domnívá, že někteří z agresorů použili tunely.

Islamistická skupina Hamás je postupem Egypta nepříjemně zaskočena, protože si po loňských prezidentských volbách v Egyptě dělala naděje na užší vztahy s tímto sousedem.

Vláda Gazy Morsího veřejně nekritizuje, ale řadoví občané o dobrých vztazích s Egyptem pochybují.

Lidé, kteří v tunelech pracují, se bojí o svou bezpečnost. I bez narušování stěn tunelů vodou zemřelo od roku 2007 v podzemních přechodech 233 Palestinců.

Izrael uvalil na Palestinu blokádu v roce 2007. Odhaduje se, že Palestinci blokádu obcházeli až třemi tisíci tunelů. Po roce 2010, kdy Izrael blokádu uvolnil, se počet přechodů snížil, ale dodnes se jimi dovážejí zejména stavební materiály a pohonné hmoty.
Autor: redakce Shekel.cz
Zdroj: jpost.com

1 Komentář

  1. woodoo
    15.2.2013 – 5 Adar 5773 v 18:42 — Odpovědět

    Jestli to nebude tím, že král může být jen jeden. Míti vliv na zájmové území, to se přeci s nikým nedělím, viz Stálin vs. Hitler. Rozdělím si vzájemně Polsko, pak ti ho stejně vemu celé, arciže poté, co jsem sám dohody nedodržel a jal se tě zničit. Historicky stále ta samá píseň. Upřímně řečeno, psychopatů a deprivantů se přeci rodí stále více. :O)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Tohle že by měl být potenciální vrcholový manažer země?

Další článek

Touha po garanci