Zdroj: Shekel

Ve středu potvrdila vláda podobu restitučních smluv s církvemi a náboženskými společnostmi, které se týkají finančního vyrovnání a vycházejí z přijatého zákona o církevních restitucích.Ve stejný den schválilo text smlouvy o vypořádání s Českou republikou i prezidium Federace židovských obcí (FŽO) a pověřilo předsedu Petra Papouška jejím podepsáním. K podpisu by mělo dojít tento pátek. Smlouvy se týkají finančního vyrovnání a vycházejí z přijatého zákona o církevních restitucích. Objevil se však názor, že pověření předsedy by mělo přijít od rady FŽO, která bude jednat až v březnu.

Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let náhradu 59 miliard korun. Největší částka, 47,2 miliardy korun, připadá na církev římskokatolickou. FŽO by měla dostat sumu 272 064 153 korun. Předseda Papoušek svým podpisem stvrdí, že veškeré nároky za původní majetek FŽO a všech právnických osob založených a zřízených jako součást FŽO, který byl předmětem majetkových křivd v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990, jsou vypořádány. Vztahuje se to i na nároky (movité a nemovité), které ke dni podpisu smlouvy nejsou známy. Dále smlouva řeší formu výplat příspěvku na podporu činnosti, které by měla FŽO pobírat po dobu 17 let. Následně již žádné státní finance na platy duchovních nedostane.

Členové rady FŽO, která je nejvyšším orgánem FŽO, obdržely elektronicky informaci o projednání smlouvy prezídiem FŽO a její text ve středu. Objevil se však názor, že předseda může dohodu o vzdání se majetkových nároků podepsat pouze se souhlasem rady FŽO. Papoušek je dle svého dnešního vyjádření připraven smlouvu s premiérem Petrem Nečasem zítra podepsat, protože tak učiní i další představitelé církví a náboženských společností, a nechá o ní hlasovat na radě až v březnu. Vzniká tak trochu zamotaná situace. Pokud by rada FŽO podpis smlouvy neschválila, tak pro stát bude podpis platný, protože ji interní procesy v náboženské společnosti nezajímají. Zítra smlouvu nepodepíše pouze Bratrská jednota baptistů, pro níž byla alokována částka 227 862 069 korun. ŽL dnes oslovily několik členů rady, zda je jim zřejmé, jakých konkrétních majetkových nároků se FŽO vzdává. Bohužel nikdo nebyl schopen nic přesného říci. ŽL se proto s dotazem obrátily na tajemníka FŽO. Jeho odpovědi jsme zatím neobdrželi.

Zdroj: Židovské listy, partner webu Shekel.cz

Autor: Tomáš Jelínek

Kam dále: Přečtěte si Interview s Tomášem Jelínkem

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Antisemitské výhružky v Polsku

Další článek

Interview s Davidem Bauckmannem