Zdroj: rozhlas.cz

Poprvé od roku 1979 spolu přímo a bez prostředníků komunikují nejvyšší úrovně vlád obou států.Spojené státy věří, že tato změna dokazuje upřímný zájem Íránu o dohodu a je důkazem účinnosti zpřísnění sankcí vůči této asijské zemi.

Americký ministr zahraničí John Kerry se tento týden sešel se svým íránským protějškěm Javadem Zarífem bez náměstků a sekretářů. Ze setkání prezidentů Baracka Obamy a Hassana Rouhaniho v New Yorku, které navrhovaly USA, sice na poslední chvíli sešlo, ale přátelský telefonický rozhovor mezi oběma státníky trval patnáct minut.

V srpnu a v září americké úřady dementovaly zprávy o snaze navázat přímý kontakt s Íránci na půdě OSN. Ve skutečnosti byly USA s Íránem v přímém kontaktu již předtím a Rouhani ve svém politickém programu sliboval zlepšení vztahů se Západem.

Americká vláda, ale připouští, že doba k osobnímu setkání obou prezidentů ještě nedozrála. Některé skupiny v Íránu dosud považují antiamerikanismus za stěžejní zásadu íránské revoluce.
Myšlenka na hlubší vztahy s USA, které Obama Rouhanimu nabídl, se proto nezamlouvá teheránskému konzervativnímu politickému táboru, který má stále ještě významný vliv.
Stejně tak i ve Washingtonu vystoupila skupina senátorů ze dvou politických stran, aby se vyslovila proti jakémukoli zmírnění sankcí v důsledku “vlažného Rouhaniho vystoupení” z tohoto týdne.
Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: jpost.com

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Al Džazíra: „Za vyšetřováním šéfa českých muslimů stojí volební kampaň“

Další článek

Svět před katastrofou