Léto je v plném proudu a volné dny přímo vybízejí ke čtení knih, na které se během pracovního nasazení příliš času nedostává. Problém mnohých. V době volna by ale byla škoda času nevyužít. Knih, které lákají na pestrý obsah, je nespočet. A aby jich nebylo málo, tady je tip na jeden úzký svazek třeba k odpolední kávě.

 

Hovory s Janem Masarykem

Kniha sebraných rozhovorů vyšla v České republice poprvé v roce 1991. Potom ještě jednou jako dotisk a od té doby nic. Těžko k sehnání byla i v antikvariátech a bazarech s knihami. Začátkem června ale vyšla znovu. S jiným přebalem a v rozšířené verzi. Kniha vznikla v Londýně během druhé světové války. Autorem je Viktor Fischl, v té době Masarykův sekretář. Ten tady působil jako ministr zahraničí exilové vlády. Jejich přátelské rozhovory jsou plné úvah o demokracii, síle komunistické strany i polemik o vzniku samostatného izraelského státu. Témata ale nejsou jej politická. Masaryk povídá o životě, tak jak jej poznal díky svému cestování a bohatému kontaktu s mnoha osobnostmi politického, vědeckého i uměleckého světa. Lidová mluva jeho postavení příjemně polidšťuje a dodává i nepříjemným tématům optimistickou náladu.

Jan Masaryk zemřel za nevyjasněných okolností 10. března 1948. Ani ne o rok později odchází do emigrace taky Viktor Fischl. Jako jeho blízký spolupracovník si v tehdejším režimu nemůže být jistý ani právem na život. Zabalí ty nejdůležitější věci a nezapomene ani na písemné záznamy společných hovorů. Nový domov naleze i s rodinou v Izraeli, kde zápisky pečivě roztřídí a v roce 1952 poprvé vydá. Další vydání následuje v USA a poslední a doplněné o mnoho dalších faktů ve Švýcarsku.
707

Viktor Fischl

Rodák z Hradce Králové vystudoval práva a promoci stihnul jen krátce před rokem 1938. Pracoval jako novinář, zajímal se o literaturu, psal básně a vydal několik sbírek. Ihned po Mnichovu emigroval i s manželkou a dětmi do Londýna. Jako Žid si tak s jistotou zachránil život. Tam začal pracovat pro zahraniční odboj. Krátce potom, co se exilová vláda přemístila z Francie do Londýna, dostal nabídku pracovat na úřadu Jana Masaryka. Jako osobní sekretář pro Masaryka pracoval i v nové vládě v Československu. A to až do své emigrace v roce 1949. V Izraeli se práci na ministerstvu zahraničí věnoval taky a jako diplomat působil na mnoha místech planety. Přijal tady i hebrejské jméno Avigdor Dagan. Zemřel v roce 2006 v Izraeli. Bylo mu 95 let.

MOŽNO KOUPIT I NA JEWISH E-SHOP

2460391_1746874__779X543__writers_2

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Burkiny a mokasiny

Další článek

Tu be-av: Oslavy židovského svátku lásky – I.