Zdroj: A. R. Katib

V průběhu pátku Palestinští teroristé z Hamasu vypustili na blízká příhraniční Izraelská města 20 raket. Několik z nich poškodilo veřejné budovy ve Sderotu a zasažen byl také kibuc v Eshkolu. Dále byly zasaženy města Ofakim a Netivot, které leží jihovýchodně od Sderotu, což poukazuje na prodloužení letové dráhy raket Hamasu. Žádný Izraelec naštěstí nebyl zraněn.

48 hodinové ultimátum Izraelské vlády, které Hamasu udělila k ukončení raketových útoků, tak nebylo naplněno a IDF proto v noci z pátku na sobotu provedlo nálet na Pásmo Gazy. Ohlášeny byly tři zasažené cíle, které ale nebyly více přiblíženy, jedná se však o důležité strategické pozice a budovy Hamasu. Nebyly hlášeny žádné oběti.

Mírná odpověď Izraele na neustálé ostřelování hraničních měst u Gazy je z důvodu odsouhlasení návrhu k vyčkání na vyjádření Hamasu, zda-li nyní přijme výzvu k zastavení útoků. I přesto, že většinově byl tento návrh v Izraelské vládě schválen, ne všichni s ním souhlasí. Ministr zahraničí Avigdor Liberman k tomu řekl toto:

„Po únosu a vraždě našich tří studentů a dvoutýdenním raketovém ostřelování nelze odpovídat na ticho tichem. S Hamasem se nedá nijak dohodnout, a ignorovat tento problém nás zavede až do situace, kdy na nás nebudou pálit jen stovky, ale tisíce raket. Nemůžeme přece přijmout situaci, kdy si Hamas bude určovat, kdy a kde zaútočí, a my budeme jen odpovídat.“

Již od dnešního sobotního rána zní Sderotem, Eshkolem a Sdot Negevem zvuk sirén, které varují před dalšími raketovými útoky Hamasu. Na Izrael bylo vypáleno dalších 5 raket a dvě miny, z nichž jedna zasáhla vlastní (Palestinské) území. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti.

Egyptská a Palestinská vláda potvrdila deníku Times of Israel, že Arabové hodlají s útoky na Izrael přestat, neuvedli však kdy. V minulosti ale nebyly podobné sliby nikdy naplněny. Egypt opět zopakoval, že „Na ticho bude odpovězeno tichem.“

Připomeňme si, že Sderot, který je v kritické blízkosti s hranicí Gazy, čelí ročně více než 1600 raketovým útokům Palestinců. Pokud si takto představují „ticho“, Izrael bude i nadále „tichem“ odpovídat. Je jen otázkou, kdy ticho přejde v bouři.

Zprávu o útoku uvedl deník The Times of Israel

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Šábesové interview s Michaelou Marksovou

Další článek

Norsko žádá „okupantský“ Izrael, aby ustoupil od akcí proti Hamasu