Izraelská aktivistka Anat Hoffmanová vyzvala ženy, aby si v letadlech nenechaly líbit přesazování na jiná sedadla v případech, kdy mužští pasažéři odmítají sedět vedle cizí dámy.

Hoffmanová zároveň vyzvala devatenáct leteckých společností k otevření diskuse na toto téma. V září loňského roku došlo kvůli hádce o zasedací pořádek ke zpoždění letu izraelského dopravce El Al. Při tomto incidentu několik ultraortodoxních židů odmítalo svá zarezervovaná místa s odůvodněním, že nebudou sedět vedle žen. Po chvíli dohadování letadlo nakonec vzlétlo, ale někteří pasažéři let později popisovali jako jedenáctihodinovou noční můru. Tento případ není na linkách mezi Spojenými státy a Izraelí nikterak ojedinělý a podobné potíže už zaznamenali i pasažéři cestující mezi USA a Velkou Británií.

Na stránkách change.org se objevila petice proti ponižování pasažérek nucením ke změně sedadla. „Náboženská práva jednoho nesmějí omezovat občanská práva druhého,“ píše se v ní. Petice dále navrhuje izraelské letecké společnosti, aby pro každý let vyčlenila určitý počet sedadel jen pro osoby daného pohlaví. Taková sedadla by si cestující se specifickými náboženskými potřebami mohli za poplatek v předstihu zamluvit. Tím by se předešlo šikanování ostatních cestujících a zpožděným odletům.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Falšoval Ezdráš i Slunce ?

Další článek

Nešťastná Sabatina James