Bývalý kandidát do amerického kongresu Robert Doggart se přiznal k plánovanému vyhlazení muslimské vesničky.

Robert Doggart, shromažďující zbraně a munici, byl zadržen před několika týdny na popud FBI. Tu přilákaly Doggartovy snahy naverbovat na sociálních sítích zkušené „pistolníky,“ kteří by mu pomohli vypálit vesnici Islamberg u městečka Hancock ve státě New York.

„Měli by být zabiti. Jejich budovy je potřeba vypálit. Jestli se tam můžeme dostat a neztratit jediného muže, tím líp,“ říká Doggart na jednom ze záznamů jeho telefonických hovorů, které vedl s podobně naladěnými extremisty. Z důkazů vyplývá, že plánoval použít útočné pušky M4, ruční zbraně, molotovovy koktejly a výbušniny. Ústředními cíli plánovaných útoků měla být škola a mešita.

Třiašedesátiletý Doggart se přes veškerou pečlivost příprav obával, že by i útočníci mohli přijít k úhoně nebo by mohli být předčasně odhaleni. „Když se potkáme…, lidé, které hledáme, budou vědět, kdo jsme. Budeme k nim krutí a vypálíme jejich budovy. Jestli se nám někdo pokusí nějak uškodit, náš ostřelovač ho sejme z tří set padesáti yardů.“ Tím ostřelovačem, jak vyplynulo z další komunikace, měl být Doggart osobně. Věřil v úspěšnost celé akce – ve městě jsou jen čtyři policisté a dobrovolným hasičům by trvalo více než půl hodiny, než by dorazili na místo. „To už budeme dávno pryč,“ plánoval Doggart. Přesto se, pro případ nepředvídaných komplikací, chtěl vyzbrojit i sečnými zbraněmi.  „Jestli dojde na mačety,“ řekl utajenému agentovi FBI, „rozsekáme je na cucky.“

Doggart, který je rovněž ministrantem Křesťanské národní církve, přitom doufal, že úspěšný útok jeho „batalionu“ se stane počátkem revoluce.

Bývalý kandidát do kongresu se přiznal k mezistátní komunikaci o hrozbách a po složení kauce směl zůstat na svobodě až do vynesení rozsudku. Hrozí mu až pět let vězení.

Mluvčí skupiny Muslimové Ameriky, která stohlavou vesničku Islamberg založila, žádá pro Doggarta – kterého nazývá teroristou – nejpřísnější možné potrestání.

„Plánoval nás nemilosrdně pozabíjet, pozabíjet naše děti, vyhodit do vzduchu naši mešitu a naši skolu,“ shrnul Muhammad Matthew Gardner. „Kdyby to udělal muslim, byl by okamžitě nazván teroristou a soudně stíhán s co nejtvrdším postihem.“  Doggarta pak označil za výplod nekontrolované a vzrůstající islamofobie, která roky šíří lži o komunitě Islambergu. „Máme všechny důvody věřit, že navštívil i naše další komunity ve Státech. Jaké další vražedné plány měl on a jeho milice – a kde jsou jeho komplicové?“

Osada Islamberg byla založena koncem 80. let skupinou afroamerických konvertitů k islámu, kteří odešli z města New York, aby podle vlastních slov unikli bídě, kriminalitě a rasismu a žili podle islámských zákonů. Komunita o asi stovce členů vystavěla asi čtyřicet rodinných domků, koloniál, knihkupectví, školu a mešitu. Žáci Sheikha Mubaraka Aliho Shaha Gilaniho, súfistického klerika z Pákistánu, pak vybudovali po Spojených Státech podobných osad ještě několik.

Přestože vztahy mezi obyvateli muslimské vesnice a okolním obyvatelstvem jsou přátelské a zahrnují spolupráci na shromáždění Světového Míru, mezináboženskými oslavami života a vlivu Ježíše a pomoc obětem hurikánu Kartina nebo 11. září, média ukazují Islamberg především v negativním světle. Jeho obyvatelé s novináři nikdy nemluví a na Youtube se objevilo video, které Islamberg ukazuje jako součást sítě teroristických táborů na území USA. Vedení komunity takové teorie odmítá.

V USA žije ve vlastních uzavřených osadách řada náboženských minorit, které se od většinové společnosti výrazně odlišují životním stylem – jde například o Amishe, Shakery, členy Království Oyotunji a další.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Studio Kahn vzdává hold čisté keramice

Další článek

Inteligence ještě neznamená moudrost