Léto, teplo, uvolněná atmosféra, večery s hudbou a třeba sklenkou dobrého vína. Máte chuť na další novinky izraelské hudební scény? Červenec láka na dva koncerty.

 

Gulaza a Igal Mizrahi

Jemen a Afriku od sebe sice dělí moře, ale nelehká situace žen v obou zemích je podobná. Ženská energie se tady ale šíří pomocí modliteb, lásky, vášně i touhy po svobodě. Písně, které ženy provázejí každý den během běžných činností i významných chvil jsou plné citu a zemité hloubky. Texty i melodie se předávají z generace na generaci.  Společně zpívají babičky, matky i dcery. A každá z nich přitom cítí i prožívá něco jiného. Rozšířit tuto hudbu do dalších krajů není snadné. Alespoň ne pro ženy. O jedinečný souzvuk tradičních lidových tónů se tak postaral muž. Izraelský hudebník Igal Mizrahi zpívá písně, které patří ženám. Zpívá je citlivě, s úctou a respektem. Hudební kvarteto Gulaza, které založil, zajišťuje s naprostou vážností plnohodnotný doprovod.

Igal Mizrahi je izraelský zpěvák a hudebník. Před lety založil kapelu Gulaza, která se zaměřuje na východní melodie. Jeho repertoár obsahuje staré židovské písně a texty, arabské rytmy a to vše za doprovodu originálního instrumentálního složení. Gulaza byla hostem na celé řadě hudebních festivalů v Evropě i Asii.

Na festivalu Colours of Ostrava zahraje kapela Gulaza ve čtvrtek 19.7. – Cylinders Gong stage, 21:00

 

Ehud Ettun Trio

Izraelská jazzová vlna a hudebníci, kteří se tomuto žánru věnují, jsou posledních několik let zárukou vysoké úrovně koncertů a mnoha jazzových festivalů. Dalším z takových hudebníků je kontrabasista Ehud Ettun. Jeho kariéra zahrnuje spolupráci s těmi nejvýznamnějšími jazzovými profesionály. Dnes patří mezi nejvyhledávanější jazzové hráče v New Yorku. Zahrál si v těch nejlepších klubech na světe a vystoupil na festivalech v Evropě, Americe i Asii.

Ehud Ettun se narodil v Jeruzalémě a v šesti letech začal hrát na klavír, později objevil kytaru a hrál v několika studentských kapelách. Na konzervatoř ale nastoupil už jako hráč na kontrabas. Pokračoval na Hudební akademii a New England Conservatory v Bostonu. Dnes žije v New Yorku a jeho hudba navazuje na proslulé jazzové hráče jakými byli třeba Chick Corea, Carla Bley nebo Ray Brown.

Ehud Ettun Trio zahraje v Reduta Jazz Club v Praze v pátek 20. července od 22:00

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Letní výlet? Tiché údolí v Roztokách vypráví příběhy

Další článek

Navštivte festival Ha-Makom v Holešově