Koho? Politiky? Levé, pravé, nebo z nějakého hnutí? Černochy? Židy nebo muslimy? Příbuzné? Ženy? Přistěhovalce nebo domorodce? Řeknu to takto: nemám je rád všechny, pokud sedí  na motorce. Prostě nesnáším motorkáře.

Když přejíždím ve městě na kole hlavní a v dálce vidím auto, dokážu to odhadnout a v klidu přejedu nebo přejdu. Proč ale když v dálce vidím světlo motorky, tak se neodvážím? Protože vím, že ta pravděpodobnost, že pojede více jak 50 a tudíž k mému přechodu dorazí velmi rychle, je velmi vysoká. Zkušenosti prostě říkají, že velké procento motorkářů na předpisy kašle.

Proč mě budí? V těchto tropických dnech je potřeba spát s oknem dokořán. Na ulici je klid, sem tam projede nějaké auto. Asfalt je tichý a pokud to auto jede těch 50, tak je to jen takový šum. Ale motorkář? V noci vidí prázdnou rovnou ulici, která je ve dne zasekaná, tak to ohulí. Motor vytočí a opájí se zrychlením na rovném úseku. Má pocit zrychlení jako ve stíhačce. Okolí má ten pocit také, ale zvukový. Že probudí úplně celou ulici, to je mu úplně fuk.

Proč se za volantem musím pořád lekat, že zezadu se náhle zjeví motorkář? Ten rozdíl rychlostí je tak velký, že ani nemusíte vědět, že se blíží a najednou před vámi udělá myšku. A často i zprava. Pro něj adrenalin. Pro mě taky. Já o to ale nestojím. Proč to musím trpět?

V obci je radar a semafor, který při překročení rychlosti 50 km/hod přepne na červenou. Místní motorkář moc dobře ví, že kamera se dívá pouze v ústrety přijíždějícím motoristům. A motorka vpředu registrační značku nemá. Tak poslušně přibrzdím, aby na semaforu zůstala zelená a v tom mě předjede motorkář. Rychlost ani nekomentuji. Semafor skáče na červenou, kterou ale motorkář ignoruje, protože ví, že vpředu značku nemá a nikdo ho neidentifikuje. A tak projíždí na červenou a já poslušně z 50 km/hod díky němu brzdím až na nulu. Já na červenou projet nemohu. Je to ohleduplné? Je to nutné?

Prý jsou užiteční. A to jaké dárci orgánů. No aspoň něco, řeknu si. Ale tuto pověru vyvrací přední chirurgové, kteří říkají, že to není pravda. Motorkář je po své typické nehodě tak rozmazán po silnici, že jsou jeho orgány nepoužitelné. Takže o užitečnosti nelze mluvit ani náhodou.

Když jsem na kole a užívám si v klidu nějaké zahrádky, proč to musí motorkáři zkazit? Přijede auto, slyšíte ho, dobře. Ale přijede/odjede několik motorek a v uších vám ještě několik minut zvoní.

Prostě je rád nemám. A divíte se?

5 Komentářů

  1. Zuzka
    4.7.2015 – 17 Tammuz 5775 v 13:43 — Odpovědět

    Zrovna teď jsme jeli autem po typické horské silničce – šířka na dvě auta, vedle krajnice sráz, kopec, zatáčky, že nevidíš deset metrů před sebe a před námi asi dvacet cyklistů šněrucících si to do kopce rychlostí asi kilometr za hodinu. Nemožno je předjet, protože se táhli v pěkných rozestupech a nebylo pořádně vidět do protisměru. Příjemně strávená půlhodinka v třicetistupňovém vedru s roztékajícím se nákupem za zády, brblajícím mužem vedle sebe a všetícími dětmi v autosedačkách. Nesnáším cyklisty.

    7
    4
    • Tomáš Flaška
      4.7.2015 – 17 Tammuz 5775 v 14:41 — Odpovědět

      Zuzko a jaký ti cyklisti porušili zákon, nařízení nebo přdpis?

      9
      7
  2. Zuzka
    4.7.2015 – 17 Tammuz 5775 v 15:47 — Odpovědět

    Jeli prostředkem pruhu, omezovali za sebou jedoucí vozodlo v jízdě nepřiměřeně pomalou jízdou. Je to ale v podstatě jedno. Tím komentářem jsem chtěla říct, že se jako lidi vzájemně neustále omezujeme a rušíme. Děti na hřišti rušej ty, kdo chtěj mít klid. Lidi v depce rušej ty veselé svýma depresivníma řečma. Motorkáři dělaj kravál a zmatek na silnicích. Cyklisti nedělaj kravál, ale jsou pomalí a občas neviditelní. Auta překážej motorkářům, cyklistům a chodcům. Kamiony zdržujou provoz. Atd. atd. Můžeme nad tím plakat a vztekat se, nebo to přijmout jako fakt a dívat se na to z pozitivní stránky. Děti na hřišti jsou šťastné, depkařům pomůže, když se vypovídaj, motorkáři zažívaj skvělej adrenalín, cyklisti pozorujou krajinu a je jim hezky, lidi v autech se pohodlně dostanou kam potřebujou a kamiony nám vozej pomeranče ze Španělska. To je super ne?

    5
    0
    • Tomáš Flaška
      6.7.2015 – 19 Tammuz 5775 v 10:32 — Odpovědět

      Je to fajn, že každý má něco. Já tím chtěl říci, že motorkáři jsou právě tou skupinou, která nejvíce kašle na předpisy. Jinak, pokud jede cyklista "nepřiměřeně pomalu", do kopce, jak píšete, tak to opravdu předpisy neporušuje. A asi to ani nedělá úmyslně, tu pomalou jízdu :-).

      5
      4
  3. Jakub
    4.7.2017 – 10 Tammuz 5777 v 23:26 — Odpovědět

    Nejem motorkář, ale tenhle článek je ubohost od zaprděného člověka. Trochu nadhledu a tolerance by neškodilo.

    3
    4

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Martina Ragacová mění historii

Další článek

Oprátkáři