Léto je tady a s ním i celá řada hudebních festivalů. Na dvou, které se orientují na world music, dorazí i neskutečně odvážné spojení neskutečně odvážných muzikantů. Mark Eliyahu, Rita a Alaev Family.

Mark Eliyahu

maxresdefaultPochází z Kavkazu. Ve svých sedmi letech se s rodiči stěhuje do Izraele. Tady je doma, ale hudba, které se věnuje, cestuje po celém světě. Jeho otcem je významný muzikant. Specializuje se na tradiční kavkazskou hudbu. Své žáky v Izraeli seznamuje s nástroji jako je kamanche, baglama či oud. Když se jeho syn rozhodně pro rockovou kytaru, pustí mu Nirvanu a tradici nechá v klidu spát. Vyplatí se. Mark cestu k východní hudbě najde. Kamanche (svislé housle) a baglamu (loutna) studuje v Azerbajdžánu a na Kypru. Klasické tóny tolik typické pro východ míchá s elektronikou, hledá nové cesty. Jako sólista filharmonie zahraje svoje skladby po celém světě. Komponuje pro film, pro pohybová divadla, natáčí desky. Když se sejde na jednom pódiu se svým otcem, vynechá elektronickou linku a pokorně se vrací k tradičnímu zvuku. Mimo jiné se spoj s nejslavnější izraelskou popovou divou. Ritou.  Podílí se na jejím albu a v Česku budou koncertovat společně.

 

RitaRita

Přeznívá se jí taky izraelská Madonna. Narodila se v Teheránu, se svými rodiči utekla do Izraele během islámské revoluce. Tady vystuduje herectví, natočí několik filmů, ale její domnou je rozhodně zpěv. Pop, který dělá, ale není jen povrchním souzvukem líbivých tónů. Zpívá v perštině. Zpívá písně, které si pamatuje z dětství, písně její rodné země. Hned první album získá obrovský ohlas nejen v Izraeli, ale kupodivu taky v rodném Íránu. Je označována za symbol naděje ve smíření. Svoje fanoušky má na obou březích.

 

 

 

Alaev Family

Tato temperamentní rodina přišla do Izraele z Tádžikistánu. Odtud musí utéct krátce před vypuknutím občanské války v roce 1991. Jejich specialitou je horská hudba. Zakladatel kapely- perkusista Allo Allaev je přes padesát let členem orchestru tádžické opery. Co dělat po emigraci? Co jiného než hudbu. Rodina je velká. Zahrají si tedy všichni. Dnes už osmdesátiletý Allo vyučuje tradiční hře na perkuse svoje syny i vnuky. V kapele jsou dnes tři generace. Věkový rozptyl? 8-80 let!

I když všichni tři jmenovaní vystupují hlavně samostatně, v Česku se sejdou na jednom pódiu. Na Ostravském festivalu Colours of Ostrava. Mark Eliyahu se potom přesune i do Náměště na Hané. Na Folkových prázdninách se opět vrátí k tradiční hudbě své země a zahraje si tady se svým otcem.

Mark Eliyahu, Rita a Alaev Family na Colours of Ostrava 18. července

www.colours.cz

Mark Eliyahu a Pirid Eliyahu na Folkových prázdninách 29. července

www.folkoveprazdniny.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kdo je hloupější?

Další článek

Interview s rabi Sidonem