Reformní židé v Bruselu založili první židovskou gay organizaci ve městě. Nazvali ji LGBT židé v Bruselu a okolí. LBGT je zkratkou pro lesbické, bisexuální, gay a transgender. Ustavující schůze se konala 18. října a nyní má skupina šedesát členů. Někteří z nejaktivnějších jsou anglicky hovořící cizinci žijící v Bruselu.

Tvrdí to David Weiss, jeden z jejích zakladatelů.

Nová skupina funguje nezávisle na kongregaci Beth Hilel i na komunitě Mezinárodního židovského centra.

„Naším cílem je vybudovat úzké vztahy s lucemburskou Liberální židovskou komunitou, která nás také podpořila,“ říká Weiss.

Podle Evropské unie progresivního judaismu existují podobné skupiny také ve Francii, Velké Británii, Německu a Nizozemí.

„Skutečnost, že Progresivní židovské hnutí ve Spojeném království a Spojených státech začalo přijímat židy s menšinovou sexualitou,“ dodal Weiss, „znamená, že cizinci stále mají spojení s židovskými komunitami v původních zemích. V Belgii mnoho LBGT židů přerušilo svou účast na životě společné komunity a my doufáme, že tu propast mezi oběma částmi belgického židovstva přemostíme.“

1 Komentář

  1. Ester
    12.12.2015 – 30 Kislev 5776 v 00:28 — Odpovědět

    Shalom,

    jak je to s podporou LGBT lidí v českých ŽO (židov. obcí) ?

    3
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zemřel bývalý izraelský prezident Jicchak Navon

Další článek

Chlastám a řídím