Zaměstnanci amerických aerolinek Southwest zakázali dvěma palestinským Američanům na chicagském letišti Midway ve středu přístup na palubu letadla.

Podle NBC Chicago devětadvacetiletému Maherovi Khalilovi a jeho příteli odepřeli vstup poté, co jiný pasažér, který slyšel, že Khalil mluví arabsky, prohlásil, že má strach letět s ním jedním strojem.

„Jestli se necítí bezpečně, tak ať jede autobusem,“ ohradil se Khalil, šokovaný rozhodnutím letištního personálu. Nakonec se majitel restaurace Pizza Point, který se potřeboval dostat domů do Philadelphie, rozhodl obrátit se na úřady:  „Nevěděl jsem, co dělat, tak jsem zavolal policii.“

Problém byl vyřešen krátce poté, co letištní ostraha a policie vyslechla Khalila a dovolila mu nastoupit do letadla s desetiminutovým zpožděním. Pasažéři na Mahera Khalila vzápětí začali křičet, ať jim ukáže, co s sebou nese v bílé polystyrenové krabičce. O sladkosti, které v ní byly, se Khalil s ostatními pasažéry rozdělil.

Aerolinky vydaly prohlášení o tomto nedorozumění, v němž zdůrazňují, že bezpečnost je hlavní prioritou společnosti.

Téhož dne byl zpožděn další let společnosti Southwest z Chicaga do Houstonu. Šest „podezřelých“ pasažérů tentokrát muselo čekat na jiné letadlo.

Tyto případy nejsou nijak vzácné. Známá je zkušenost paní Shoshany Hebshi, která byla ozbrojenými policejními složkami vyvedena z letadla v želízkách a několik hodin vyslýchána. Policie prověřovala její rodinu, její facebookový účet, profesní zázemí a předešlé cesty. Jediným důvodem zatčení paní Hebshi bylo to, že pochází ze smíšené arabsko-židovské rodiny a v letadle seděla vedle dvou Indů, které nikdy předtím ani nikdy potom neviděla. Stejně jako Mahera Khalila i paní Hebshi nahlásili spolucestující, obávající se společného cestování s osobou orientálního vzhledu.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Podívej Lavane ....

Další článek

„Neodejdeme, máme své poslání,“ říkají rabíni po antisemitském útoku