Izraelská investigativní reportáž, kterou minulé úterý odvysílala rozhlasová stanice Israel Radio znovu přitáhla pozornost k problému, který izraelskou společnost trápí už dlouhou dobu: řada porodnic po celé zemi odděluje židovské rodičky od arabských.

U některých nemocnic jde o neoficiální pravidlo; jinde takový postup na žádost pacientek praktikuje personál nemocnic a vedení ho toleruje.

Stanice Israel Radio odvysílala nahrávku rozhovorů ze třech různých nemocnic, kde se židovská novinářka zajímala o podmínky v porodnicích předstírajíc, že je zájemkyní o jejich služby. V každé z nemocnic se reportérka ptala, jestli po porodu nebude muset být na pokoji s nežidovskými (rozuměj palestinskými) ženami

„To není problém, to tak děláme vždycky,“ odpověděla jí sestra v jeruzalémské nemocnici  Hadassah. Reportérka se vyptávala, zda jde o oficiální nařízení nemocnice, a bylo jí sděleno, že „samozřejmě. Zvláště v mateřském oddělení se vždycky snažíme zařídit oddělené pokoje.“ V další nemocnici, Meir Medical Center ve Kfar Saba, personál sice nemohl zaručit národnostně rozdělené pokoje, ale přesto zájemkyni o hospitalizaci ujistil, že se vždycky snaží oddělovat Araby od Židů. „Snažíme se je nemíchat, i když to pacienci výslovně nežádají,“  zaznělo na nahrávce.

Reportáž ukázala, že dvě nemocnice – Soroka Medical Center v Beer Shevě a Rambam v Haifě – segregaci nepraktikují.

Fenomén segregace židovských a palestinských žen v porodnicích se v médiích tu a tam objevuje už asi deset let. V roce 2006 se mu věnoval deník Haaretz, když popsal tuto praktiku u dvou nemocnic v severním Izraeli. Vedení jedné z nemocnic se bránilo poukazováním na „rozdíl v mentalitách“ židovských a palestinských pacientek.

O šest let později zjistili reportéři novi Ma´ariv, že se situace nezměnila: „snažíme se nedávat Araby do stejných pokojů jako Židy,“ pověděli tehdy reportérce Ma´arivu v porodnici kliniky Kfar Saba’s Meir.

Po každém mediálním skandálu ohledně segregace v porodnicích se objevují prohlášení z nemocnic i z ministerstva zdravotnictví – obvykle odsuzují segregaci v medicínských zařízeních a zejména v porodnicích. Dokonce i v Knessetu se toto téma probíralo.

Přesto segregace pokračuje a nezdá se, že by její konec měl nastat v dohledné době.  Neomezuje se dokonce ani jen na zdravotnický systém. Segregace se dotýká i vzdělávání a v realitách je dokonce garantována státem – ačkoliv v roce 2000 dal izraelský vrchní soud za pravdu arabské rodině v tom, že jí nemůže být zakázán pobyt ve městě jen kvůli nežidovskému původu, v roce 2014 bylo uzákoněno právo obcí rozhodovat o povolení výstavby domů na základě „sociální vhodnosti“ žadatelů – což v praxi znamená, že místní úřady dostaly možnost neudělit povolení ke stavbě z důvodu náboženství nebo ateismu, sexuální orientace, původu žadatele atd.

Izraelský zdravotní sytém nerozděluje jen Araby a Židy. V roce 2012 nařídilo ministerstvo zdravotnictví nemocnicím, aby africké žadatele o azyl umístily do izolace. K tomu došlo až poté, co zdravotnické zařízení Sourasky Medical Center začalo oddělovat africké a izraelské pacienty s odůvodněním, že chrání Izraelce před možností nákazy tuberkulózou. Izolovalo však soustavně i Afričany (včetně novorozenců), kteří TBC infikováni nebyli.

Zákonodárce Bezalel Smotrich z politické strany Židovský dům, člena vládnoucí koalice, zveřejnil v úterý na Twitteru svůj názor k segregaci v porodnicích. Po prohlášení, že arabské rodiny jsou hlučnější než židovské, dodal: „pro mou ženu je přirozené, že by nechtěla ležet vedle někoho, kdo právě porodil dítě, které za dvacet let možná bude chtít zabít to její. To je ta nejpřirozenější, nejnormálnější věc na světě.“

10 Komentářů

  1. dada
    10.4.2016 – 2 Nisan 5776 v 08:51 — Odpovědět

    Jen mě napadá, jestli nemocnice jednoduše nereagují na realitu: stojí vůbec Arabky o to být na pokoji s Židovkami? Nevyhovuje to tak oběma stranám a nepředchází tak nemocnice zbytečným konfliktům? Při vzájemné "lásce" obou národů na takové praxi asi není nic nepochopitelného, když je místo a možnost… Nemocnice asi těžko bude suplovat nějaké mírové výbory nebo kdovíco.

    3
    1
    • piluk
      12.4.2016 – 4 Nisan 5776 v 18:20 — Odpovědět

      Tak moudrý názor, který jste sem vyjádřila, je na tak vysoké úrovni, že by se mohl dát i do kamene tesat!
      To jsem tady opravdu nečekal, až jsem z toho doslova mile překvapen!

      0
      0
  2. Erich
    10.4.2016 – 2 Nisan 5776 v 12:26 — Odpovědět

    Ty nemocnice nic nesuplují, jen dle nepsaných pravidel poctivě segregují. A tak to ma byť. Židi nalevo, Paloši napravo, Cigani dozadu, Čehůni dopředu a všichni sborově uráááá. Jen jaksik problémik, neb pred nami sa rysuje pekelna ďura.

    V téže straně jako onen nadmíru opatrný pán z Golan ( staví se proti prodejům bytů Arabům a smíšeným manželstvím ), působí také ona půvabná fotogenická zelenooká zmijobijka.

    Dado, teď jsem dočetl Zemi zaslíbenou od Ariho šavita.

    http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/popularne-naucna/zeme-zaslibena-1045

    Krom jiného je tam kapitola, kde popisuje k čemu vede despekt izraelské společnosti vůči Židům z arabských států. Ti jsou ve schizofrení pozici. Arabská kultura je jejich součástí a přesto jsou mnohdy neustále nuceni dokazovat, že s arabským světem nemají vůbec nic společného. Ač mnohdy byli jejich rodiče spíše sekulární, jejich děti dnes nachází pochopení a zastání právě u ortodoxních komunit s evropskými kořeny. A vzniká tak??? náboženský nacionalismus??? jako obrana před sekulárním "anti-arabsko-židovským" rasismem???. V článku popisované může být projevem i těchto tendencí. Ale spíš jsem to uvedl coby příklad, jak se přezíravost izraelské společnosti vůči svým vlastním arabským kořenům nakonec může přerodit v něco, co nikdo nechtěl.

    3
    3
  3. dada
    11.4.2016 – 3 Nisan 5776 v 08:35 — Odpovědět

    Erichu, já ale netvrdím, že v židovské společnosti ten despekt neexistuje, i když si myslím, že zrovna doktoři – nemocnice nebudou těmi, kdo s tímto jevem mají největší problém, pacient jako pacient, anatomie se asi moc neliší. Ovšem jako mi některé "investigativní reportáže" připadají uhozené v naší tv, nevylučuju, že je tak lehce ideologicky podbarvená i tato (připouštím možnost, nesledovala jsem to, jen mě napadlo podívat se na tu "hrůzu" z praktické stránky). Oni ti "bojovníci za lidská práva" mi vážně připadají někdy dost prdlí a že napáchají víc škod než užitku.
    Podle mě doktorům – nemocnicím je to ukradené, kdo s kým leží na pokoji, hlavně chtějí mít klid na práci a předcházet zbytečným konfliktům. Když tam máte dva národy, které se do značné míry nesnáší, asi k takovým konfliktům dochází, a jak byste si to představoval? že tam naběhne něco jako nemocniční kulturní referentka a s budovatelským nadšením a autoritou udělá: tytyty, to není pěkné, když se nemáte rádi, pěkně se obejměte a budeme zde v nemocnici jako bratři a sestry?
    Nechci to zesměšňovat, jen ať takové spolky židovsko-arabského přátelství vznikají, ale ať to roste nějak přirozeně, od zdola, ne že nějací aktivisti protlačí "opatření" (kvóty na počet smíšených pokojů, zákaz vyjít vstříc přáním pacientů, docela možná po různých zážitcích traumatizovaných), možná si pak i nemocnice oddechnou, že se pacienti bez problému snáší. A porovnávat, na které straně se najde víc nesnášenlivosti a zášti, asi taky nemá cenu. Vypíchnout jeden jev izolovaně není žádná investigativní novinařina, chce to pohledy z více stran, jinak je to jen manipulace. Nemocnice mají hledět na zdraví pacientů, co k němu nejvíce přispěje, ne je vychovávat k vzájemné lásce. Pokud bude pacientka vystresovaná a nervózní, byť třeba iracionálně, tak jí to asi v tomto ohledu moc nepřidá. Zas snad nemá smysl dělat z každého komára velblouda, asi bude dost závažnějších problémů, než že baby v porodnicích chtějí být "se svýma" (a předpokládám, že Arabek se to týká taky).

    2
    1
  4. dada
    11.4.2016 – 3 Nisan 5776 v 16:27 — Odpovědět

    No nakonec to na fb jedna komentátorka vysvětluje jednoduše:
    Martina Pospisilova Neb pracuji v Israelske nemocnici tak bych jen dodala ze se pouze oddeluji arabske (muslimke i krestanske) a zidovske rodicky. Ne-porodni oddeleni jsou neoddelena. Duvod je jednoduchy. Arabska tradice je mit pri i po porodu na navsteve celou siro-sirou rodinu (takova mensi vesnice, co porada za neuveritelneho hluku piknik… pro rodicky, co si preji ticho a klid ponekud problematicke).

    3
    1
  5. Erich
    13.4.2016 – 5 Nisan 5776 v 15:41 — Odpovědět

    Dado znáte tenhle dokument?

    http://www.theguardian.com/world/video/2013/mar/17/my-neighbourhood-palestinian-israeli-video

    Je o mezilidských vztazích. My máme pocit, že některé věci jsou nad slunce jasné, vždyť "právě to něco" přeci každý zná, ví. A pak neváháme kupříkladu s odpovědí na dotaz, zda-li bychom chtěli mít za souseda raději Araba nebo Žida . Jenže na takto položenou otázku zná odpověď jenom antisemita či militantní sionista. Normální člověk na ni nemůže dát postivou odpověď, dokud toho svého konkrétního souseda nepozná. nebo chcete-li rodičku.

    2
    1
  6. David
    16.4.2016 – 8 Nisan 5776 v 07:13 — Odpovědět

    Izrael predšvším Židovský stát, proč máme naší ženy klast rodit do arabek? Kteřích děti pak řizaji všech? Je to opravdu nesmysl. Erichu, tak arabská kultura vypáda z Židovství, ne naopak, studujte Toru! Myslím, že je lépe vyhnat arabové z Jerušalaima, odebrat izraelsé občanské průkazy, zavest vízum, které umožnuje pracovat a byznys ,a dat možnost dorazit do arabských statů. Izrael je pevný! Studujte Toru a haShem nám pomůže!

    3
    3
    • Jozef Ovadia
      18.4.2016 – 10 Nisan 5776 v 16:36 — Odpovědět

      Velmi správně, Davide,
      já bych zase odebral pas všem, kdo se v České Republice považuje více za Žida, než za Čecha. Tím by bylo právo na sebeurčení dodrženo a ty bys pěkně směřoval do země zaslíbené. Tóru mám nastudovanou velmi dobře, je tam krásně vidět, jak se v celé "židovské historii" chovali Židé ke všem, kteří měli tu "čest", že k nim Židé zavítali. Obvykle skončili pod drnem, přesně jak židovský pámbů nařídil.

      4
      1
  7. erik keller
    25.4.2016 – 17 Nisan 5776 v 00:10 — Odpovědět

    Josef Ovadia ma perfectnireseni.

    1
    0
  8. Erik
    12.5.2016 – 4 Iyyar 5776 v 18:28 — Odpovědět

    Proc mam pocit ze kde se arab/muslim objevi vznika problem ? A uz mam bohuzel i osobni zkusenost z CR a to bez vlastniho pricineni…

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Suvenýr ?

Další článek

Tušení světla a Rona Stern. Umělkyně bude opět vystavovat v Praze