Je to už 13 let, kdy do České republiky poprvé zavítal světoznámý izraelský kontrabasista Avishai Cohen. Od té doby tady vystupuje s různými muzikanty téměř každý rok. Svou další návštěvu zopakuje už za pár dní.

Není to jen hráč na kontrabas. Je to taky osobitý skladatel a zpěvák. Právě svoje pěvecké schopnosti dokazuje na svých posledních koncertech a jazzovou hru dostává do dalších sfér. Na jeho pražském koncertě ve Fóru Karlín ho doprovodí pianista Omri Mor. Hudebník, který se ke klavíru posadil poprvé v sedmi letech a dnes patří k uznávaným hráčům hudby nejen jazzové, ale taky arabské, andaluské nebo latinské. Dalším Cohenovým spoluhráčem bude bubeník Noam David. Pětačtyřicetiletý muzikant, který dnes patří mezi nejuznávanější ve svém oboru. Právem je řazen mezi osobnosti, které v posledních několika desetiletích nejvíce přispěly ke stále většímu věhlasu izraelské hudební scény. Jako host se na koncertě představí multižánrový zpěvák Dan Bárta a Robert Balzar Trio.

 

Avishai Cohen *1970

Pochází z Jeruzaléma z hudební rodiny. Prvním nástrojem, který si začal osvojovat, byl klavír. Stále více se uchyloval k prvkům jazzové hry. Při poslouchání legendárních nahrávek narazil i na kontrabasovou hvězdu Jacka Pastoria. Kontrabas mu učaroval a od té doby se věnuje právě jemu. Vojenskou službu absolvoval v armádní kapele a hned potom se vydal do New Yorku. Tady studoval, hrál v barech, na ulici a seznamoval se s kořeny jazzové hry. Další cenné zkušenosti nasbíral jako hlavní kontrabasista dalších významných jazzových hráčů. Chick Corea, Heribie Hancock, Bobby McFerrin, Kurt Rosenwinkel a mnoho dalších. Svoje první album, Adama, vydal v roce 1998. Od té doby se věnuje hlavně interpretaci vlastních skladeb. Jeho poslední deska, 1970, vyšla v říjnu tohoto roku. Svým osobitým stylem dokáže zkušené posluchače nejen vtáhnout do svého bohatého hudebního světa, ale taky ho naprosto srozumitelně a citlivě přiblížit těm, kteří s jazzovou hudbou tolik zkušeností nemají. Tato hudební hvězda světového formátu nejen, že stále září, ale díky neustálým novým postupům dokazuje, že jeho záře ještě zdaleka nedosáhla svého vrcholu. Koncert Avishaie Cohena patří mezi nejočekávanější události každoroční hudební sezóny.

 

Avishai Cohen Trio + Dan Bárta a Robert Balzar Trio –  21. prosince, Fórum Karlín, 20:00

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Z českých luhů a chánů – Chanuka 2017

Další článek

Osada na Pahorku. Oceňovaná i provokativní kniha Asafa Gavrona vychází v češtině.