Během krátké návštěvy v metropoli Vysočiny si americký velvyslanec Andrew Schapiro udělal čas i na shlédnutí židovského hřbitova. Průvodce mu dělal badatel a místní znalec historie Ladislav Vilímek. „Není tu někdo z mé rodiny?“ zajímal se velvyslanec Schapiro. „Jaká jména?,“ odvětil badatel Vilímek. „Porgles, Lazansky,“ pronesl česky s americkým přízvukem velvyslanec Schapiro.

„To jsou běžná židovská jména, ale z vaší rodiny tu neleží nikdo,“ řekl badatel Vilímek.

Jména pětatřiceti tisíc jihlavských Židů

Jihlavský badatel Ladislav Vilímek je považován za velkého znalce židovské historie Jihlavy i celé Vysočiny. Ve Vilímkově evidenci je přes třicet pět tisíc jmen z historie jihlavských židů, často i s jejich životními osudy. „Zavolali mi na poslední chvíli z Magistrátu, jestli bych pana velvyslance provedl po židovském hřbitově. Samozřejmě jsem to udělal rád,“ přiznal Vilímek.

Náhrobek rodičů Gustava Mahlera

Při prohlídce hřbitova se velvyslanec Schapiro zastavil i před náhrobkem rodičů Gustava Mahlera. „V rodině Mahlerových zemřelo i dost dětí, sourozenců Gustava,“ prozradil zajímavost ze skladatelova mládí badatel Vilímek. Ze čtrnácti sourozenců Gustava Mahlera se pouze šest dožilo dospělosti.

IMAG1088 IMAG1117 IMAG1129 IMAG1133

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Myšlenkami ovlivňujeme osud

Další článek

Eretz.cz boří mýty!! A my se smějeme!!