Zdroj: Shekel

Série debat o svobodě projevu v současném Egyptě má další téma.Egyptské úřady nepovolily promítání dokumentu Židé Egypta. Informoval o tom ve středu producent filmu Heitham Khamissi. Podle něj mu Cenzurní úřad (CÚ) oznámil, že film si před promítáním ke kontrole vyžádala egyptská Státní bezpečnost.

Zdroj ze Státní bezpečnosti tuto informaci popřel s tím, že rozhodnutí o vydání povolení je v kompetenci Cenzurního úřadu. Tuto zprávu představitelé CÚ zatím nekomentovali.

Podle Khamissiho by za normálních okolností mělo k vydání úředního povolení postačovat několik hodin. Přesto čeká již týden.

“Děláme jim starosti, my myslící lidé,” říká Khamissi. “Obsah filmu je politicky kontroverzní.”

Film ukazuje změny, k nimž došlo v egyptské společnosti ve vztahu k židovské minoritě během 1. poloviny 20. století. Většina židů kvůli útokům uprchla. “Po vzniku Izraele v roce 1948 se pohled na židy změnil. Existovaly obavy, že jakýkoli židovský Egypťan by mohl být izraelský špion.”

Potíže se získáváním povolení si producent filmu vysvětluje tím, že zatímco v minulém roce, kdy pro tentýž film krátkodobé povolení získal bez problémů, se promítalo jen jeden den pro omezený počet diváků filmového festivalu, by film nyní měl být přístupný široké vrstvě diváků po několik dnů.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: jpost.com

Kam dále: Židé arabským pohledem

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Neonacisté by mohli být úspěšní v rakouských volbách

Další článek

Španělský soud povolil burky