Zdroj: idnes.cz

Možná si některý z mladých čtenářů vzpomene na song jedné slovenské skupiny, která byla populární na přelomu tisíciletí. Jedna z jejich svého času nejvíce hraných písniček se jmenovala Dójit a zpíval se v ní slova „Dójit je treba“. Podle kroků vládní i opoziční garnitury to vypadá, že tento song znají velmi dobře všichni politici. Jen nedojí zvířectvo o mléko, ale lidi o peníze. Ti méně šikovní to dělají poměrně neurvale a „silou“, např. Ministerstvo financí se zvýšením DPH. Ti více šikovní to zabalí do bohulibých slov, až to vypadá, že zvýšení daní a poplatků je pro nás vlastně ta nejlepší věc

Tuto věc je třeba mít na paměti, až pojišťovny v příštím roce zvednou cenu povinného ručení o stokoruny. Tedy v případě, že bude schválena novela zákona o pojištění. Tato novela totiž má zavést pojišťovnám povinnost odvést z vybraného povinného ručení 3 % hasičům a dalším. Podle argumentů předkladatelů novely však pojišťovny nemají důvod zdražovat.

“Stále platí rovnice, že 20 miliard korun pojišťovny vyberou a deset miliard vydají. To znamená, že každý rok mají tyto pojišťovny deset miliard korun,” řekl LN Jeroným Tejc (ČSSD). Tomu se samozřejmě brání pojišťovny. Podle pojišťoven je povinné ručení v posledních dvou letech ztrátové, a pokud budou muset něco odvádět, musí zdražit. “Není jiné cesty. Sazby jsou na hranici rentability – a spíše za ní,” řekl deníku prezident České asociace pojistitelů Martin Diviš.

Podle přítele poslance Tejce by zřejmě pojišťovny měly podnikat se ztrátou, neměly by tvořit rezervy, ale zároveň by měly odvádět co nejvyšší daně do státního rozpočtu (viz. návrh firmám z vybraných oborů zavést daň ze zisku ve výši 30 % – i když konkrétně myšlenka více zdanit pojišťovny je z dílny současné vlády).

O co vlastně jde. Pojišťovnám by mělo zůstat70 % z odvedené částky, 15 % dostanou policisté, hasiči a zdravotníci a zbývajících 15 % mají dostat programy na zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Podle původního návrhu mělo být odváděno dokonce 6 % z pojistného a nikoli 3 %. Prostředky budou rozdělovány Fondem zábrany, který bude spravovat Česká kancelář pojistitelů. Je vidět, že čeští politici mají mimorozpočtové fondy v oblibě.

Ne, že by si hasiči, policisté a záchranáři nezasloužili peníze navíc. Určitě se většina lidí shodne na tom, že ano. Nicméně, i když to tak nevypadá, ve státním rozpočtu je prostředků hodně, jen jsou využívány mírně řečeno neúčelně. Jednodušší, než udělat s rozpočtem pořádek, je zavést mimorozpočtové financování z jiných zdrojů. Vždyť se dá daňový poplatník dójit takřka neustále.

Autor: Šimon Finemon

Přečtěte si také od autora: Konzervativnost vítězí

nebo od jeho kolegy Tomáš Flašky seriál o pojišťovnách:

Pojišťovny Vás dokážou obrat i na bonusechPojištění motorových vozidel, Vydřidušské pojišťovny

Zlotřilé pojišťovny díl 1 nebo Zlotřilé pojišťovny díl 2

či Gaunerství Kellnerovy pojišťovny

1 Komentář

  1. plan-9
    3.4.2013 – 23 Nisan 5773 v 06:03 — Odpovědět

    ja bych napriklad byl pro vysoke dane, ktere by se smysluplne vyuzily.
    ale kdyz jsou v rozpoctu ruzne tunely, diry za statni zakazky atd. tak zvysovani
    dani nijak nepomuze. nejprve by bylo treba zalepit diry.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Interview s Ivou Špírkovou

Další článek

Izrael zahájil letecký úder na pásmo Gazy